Avslørt av e-post

David Aleksander Toska reiste rundt i Spania, men gjemmestedet ble avslørt da han sendte e-poster til en kamerat i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALAGA/OSLO (Dagbladet): Klokka 13.00 i går: Det er pluss 20 grader, overskyet og vind ved jernbanestasjonen i Malaga idet spanere fra spansk politi klarer å sette sjakkspilleren David Toska i sjakk matt.


Dagbladet kan avsløre detaljer i den oppsiktsvekkende historien om hvordan politiet klarte å finne mannen som skal ha ledet dødsranerne i Stavanger.

DNA i fluktbil

5. april i fjor: 12 ranere slår seg inn i Nokas-tellesentralen. Politiet mener at lederen for ransgruppa er David Toska. Overvåkingsbildene viser at en av ranerne går rundt med stoppeklokke og overvåker hva de andre gjør. Raneren, som politiet mener er Toska, går rundt med et automatvåpen over skuldra. Han er den som skjuler øynene minst.

Politiet mener Toska forlot Norge noen dager etter dødsranet.

Samboeren og barnet ble igjen i Norge, men politiet mener at samboeren, som også er siktet, besøkte ham på ferie i fjor sommer.

I starten jobbet etterforskerne med tre hovedspor i jakten på mannen som er kalt «Mesterhjernen». Politiet fikk tidlig tips om at Toska befant seg i Nederland, fordi han skal eie en leilighet der. I lang tid jobbet norsk og nederlandsk politi med å spore opp 29-åringen - uten resultat. Så kom det konkrete tips om at Toska befant seg i Brasil og at deler av ransutbyttet var investert der.

De siste månedene har imidlertid alle spor ført etterforskerne til Spania.

Gjennombruddet kom da etterforskerne klarte å finne Toskas e-postadresse.

Fant IP-adresser
Ifølge Dagbladets opplysninger, skal en kamerat av Toska skal ha reist til England for å kommunisere med mannen på flukt via e-post. Toska skal også ha sendt e-post til andre bekjente. 

Stavanger-politiet og Kripos sendte i all hemmelighet en rettsanmodning til myndighetene i England hvor de fikk tillatelse til å hente opp e-postene fra Toska. Deretter klarte datakrimavdelingen i Kripos, med hjelp av politiet i Spania og England, å finne flere såkalte IP-adresser til datamaskiner i Spania. En IP-adresse vil identifisere hvor datamaskinen befinner seg.

Etterforskerne har dermed i lang tid fulgt Toskas bevegelser i Spania.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal 29-åringen ha oppholdt seg i en rekke byer, både langs Solkysten og midt i landet. Toskas bevegelser er plottet inn på kart, og 29-åringen er blitt spanet på i lang tid.

Kilder med kjennskap til ransmiljøet bekrefter at miljøet har dekkleiligheter på Solkysten.

- Dette er leiligheter som står klare dersom det brenner under beina på noen. Her kan de leve skjult i lang tid, sier kilder i miljøet til Dagbladet.


To pågrepet

Politiet vil ikke si hvor lenge de har hatt Toska under oppsikt, men i går formiddag turte ikke politiet å vente lenger. Han ble, ifølge spansk politi, pågrepet sammen med en kamerat, som også skal være etterlyst av norsk politi.

- Vi kan bekrefte at vi har arrestert to personer i Malaga på vegne av utenlandsk politi. Begge de to skal være norske, sier en pressetalsmann for Guardia Civil. Ut over det nekter spansk politi å kommentere arrestasjonen av Toska.

- Stavanger-politiet jobber nå med å få Toska utlevert til Norge. Etterforskere fra Kripos reiser i dag til Malaga.

Dagbladet var på plass ved jernebanestasjonen få timer etter pågripelsen, men ingen sikkerhetsvakter hadde sett arrestasjonen.

Trolig ble Toska fraktet til politistasjonen til Guardia Civil som ligger i sentrum av Malaga. Dagbladet kom aldri nærmere enn vakta ved inngangspartiet. Fra høyere hold fikk avisen beskjed om at ingen kommentarer skulle gis.


Ikke PR-stunt
Politiinspektør Bjørn Andersen avfeier at timingen for de to siste pågripelsene er et PR-stunt i anledning ettårsdagen for ranet.

- Det er bare tøys. Så flinke er vi ikke til å planlegge, sier han.

TATT: David Toska.
LEDET RANERNE: Politiet mener at raneren til venstre er David Toska - og at han ledet gruppa som slo til mot Nokas-tellesentralen 5. april i fjor.