Extinction Rebellion

Avslørt av e-post

Næringsministerens familieselskap hevdet de brøt med de omstridte aksjonistene på grunn av deres metoder. En e-post Dagbladet har fått tilgang til viser derimot at Jan Christian Vestres utnevnelse som statsråd var grunnen.

ÅRSAKEN: En e-post fra familieselskapet Vestre As viser at det var Jan Christian Vestres inntreden i regjering som var årsaken til at de brøt samarbeidet med aktivistene i Extinction Rebellion. Foto: Torstein Bøe / NTB
ÅRSAKEN: En e-post fra familieselskapet Vestre As viser at det var Jan Christian Vestres inntreden i regjering som var årsaken til at de brøt samarbeidet med aktivistene i Extinction Rebellion. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klimaaktivistene i Extinction Rebellion er politianmeldt av Stortinget etter at de limte seg fast til galleriet i stortingssalen. Flere stortingspolitikere har omtalt dem som udemoratiske og ekstremister.

Men i 2021 inngikk utemøbelprodusenten Vestre AS et treårig samarbeid med gruppen, og tildelte dem også 300 000 kroner. Næringsminister Jan Christain Vestre eier 70 prosent av selskapet, og var daglig leder fram til han ble statsråd i fjor høst.

Viste til liv og helse

Høsten 2021 valgte Vestre AS å avslutte samarbeidet to år før tiden, samtidig som Jan Christian Vestre ble utnevnt til næringsminister av statsminister Jonas Gahr Støre.

Til Dagbladet har selskapet opplyst at årsaken til at avtalen ble brutt var aksjoner mot flyplasser i Sverige i oktober 2021.

- Extinction Rebellion gjennomførte en aksjon på flere flyplasser i Sverige som vi mener satte liv og helse i fare, og dette er noe vi ikke ønsker eller kan støtte, sa strategi- og bærekraftsjef i Vestre, Øyvind Bjørnstad.

AKSJON: Aktivister fra Extinction Rebellion måtte bæres ut av Stortinget etter at de limte seg fast til galleriet med superlim. Før det hadde de avbrutt spørretimen med rop og støy. Foto: Heiko Junge / NTB
AKSJON: Aktivister fra Extinction Rebellion måtte bæres ut av Stortinget etter at de limte seg fast til galleriet med superlim. Før det hadde de avbrutt spørretimen med rop og støy. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Nå kan Dagbladet avsløre at begrunnelsen Vestre AS ga til Extinction Rebellion var en helt annen. I en e-post Dagbladet har fått tilgang til går det fram at det var toppsjefens nye rolle som regjeringsmedlem som var årsaken til at de ikke kunne fortsetter samarbeidet.

«(...) our former CEO Jan Christian has been appointed minister of trade in Norway’s new government. As such we have the need to put this agreement on hold until further notice» skriver den samme strategi- og bærekraftsjefen.

Bjørnstad bekrefter at e-posten er ekte. Utover dette vil firmaet ikke gi nye kommentarer til de avvikende begrunnelsene.

- Vi viser til begrunnelsen for hvorfor vi avsluttet dette samarbeidet. Ledelsen i Vestre besluttet å avslutte samarbeidet som et resultat av aksjonene på Bromma, Arlanda og Malmø flyplasser, skriver Bjørnstad i en e-post til Dagbladet.

- Vi har gitt vår begrunnelse for at støtten opphørte i november 2021. Utover dette har vi ingen kommentar, legger Bjørnstad til.

- Ingen tvil

Det siste året har Extinction Rebellion dratt på seg bøter og etterforskninger flere ganger. Kirkegjengere i Skien reagerte da påskegudstjenesten ble avbrutt av Extinction Rebellion, som prøvde å komme seg inn med døde dyr hengende på kors.

De har også skapt trafikkork da de sperret veien foran Slottet og tatt seg inn i Olje- og energidepartementet og i Vestres egne korridorer i Næringsdepartementet, før han ble statsråd.

FORKLARINGEN: Debbe e-posten fra strategi- og bærekraftsjefen i Vestre As viser at utnevnelsen av Jan Christian Vestre som statsråd var begrunnelsen de brukte for å bryte med Extinction Rebellion. Foto: Skjerdump/ e-post
FORKLARINGEN: Debbe e-posten fra strategi- og bærekraftsjefen i Vestre As viser at utnevnelsen av Jan Christian Vestre som statsråd var begrunnelsen de brukte for å bryte med Extinction Rebellion. Foto: Skjerdump/ e-post Vis mer

Aksjonistene i Extinction Rebellion sier Vestre As ikke levnet noen tvil om hva som var årsaken til at samarbeidet ble brutt da de ble informert ifjor høst.

- Grunnen vi fikk til at støtten ble stanset var at Jan Christian Vestre skulle bli næringsminister. Vi synes det er forståelig, samtidig som det illustrerer hvordan politikeres offentlige meninger ofte ikke er de samme som deres private, sier talsperson Christian Hansson i Extinction Rebellion.

- Sverter oss

Dagbladet har sett dokumentasjon som viser at avtalen skulle gjelde i tre år, og at Extinction Rebellion også skulle motta mer pengestøtte i 2022 og 2023. De 300 000 organisasjonen har mottatt gjaldt kun for det første året, men hvor mye de skulle få de neste årene var ikke bestemt.

Klimaorganisasjonen reagerer på forklaringen næringsministerens selskap har brukt for å bryte samarbeidet.

- Vi er overrasket over at Vestres Øyvind Bjørnstad ser behov for å sverte Extinction Rebellion Norge som noen som skulle sette liv og helse i fare og motarbeider demokratiet, noe vi på det sterkeste avviser.

Dagbladet har bedt om en kommentar fra næringsminister Jan Christian Vestre, men Nærings- og fiskeridepartementet viser til at han ikke lenger har noe med møbelprodusenten å gjøre.

«Med en gang Vestre ble næringsminister, var han ute av driften i selskapet, derfor er det Vestre AS som må svare på dette» skriver fungerende kommunikasjonssjef, Camilla Pettersen i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer