Extinction Rebellion

Avslørt av e-post

Næringsministerens familieselskap hevdet de brøt med de omstridte aksjonistene på grunn av deres metoder. En e-post Dagbladet har fått tilgang til viser derimot at Jan Christian Vestres utnevnelse som statsråd var grunnen.

ÅRSAKEN: En e-post fra familieselskapet Vestre As viser at det var Jan Christian Vestres inntreden i regjering som var årsaken til at de brøt samarbeidet med aktivistene i Extinction Rebellion. Foto: Torstein Bøe / NTB
ÅRSAKEN: En e-post fra familieselskapet Vestre As viser at det var Jan Christian Vestres inntreden i regjering som var årsaken til at de brøt samarbeidet med aktivistene i Extinction Rebellion. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klimaaktivistene i Extinction Rebellion er politianmeldt av Stortinget etter at de limte seg fast til galleriet i stortingssalen. Flere stortingspolitikere har omtalt dem som udemoratiske og ekstremister.

Men i 2021 inngikk utemøbelprodusenten Vestre AS et treårig samarbeid med gruppen, og tildelte dem også 300 000 kroner. Næringsminister Jan Christain Vestre eier 70 prosent av selskapet, og var daglig leder fram til han ble statsråd i fjor høst.

Viste til liv og helse

Høsten 2021 valgte Vestre AS å avslutte samarbeidet to år før tiden, samtidig som Jan Christian Vestre ble utnevnt til næringsminister av statsminister Jonas Gahr Støre.

Til Dagbladet har selskapet opplyst at årsaken til at avtalen ble brutt var aksjoner mot flyplasser i Sverige i oktober 2021.

- Extinction Rebellion gjennomførte en aksjon på flere flyplasser i Sverige som vi mener satte liv og helse i fare, og dette er noe vi ikke ønsker eller kan støtte, sa strategi- og bærekraftsjef i Vestre, Øyvind Bjørnstad.

Nå kan Dagbladet avsløre at begrunnelsen Vestre AS ga til Extinction Rebellion var en helt annen. I en e-post Dagbladet har fått tilgang til går det fram at det var toppsjefens nye rolle som regjeringsmedlem som var årsaken til at de ikke kunne fortsetter samarbeidet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer