- KROKODILLETÅRER: Bare dager etter barnas død holdt Mairead og Mick Philpott en tårevåt pressekonferanse. Politifolk som var til stede på konferansen, er overbevist om at 17-barnsfaren bare spilte. Foto: RUI VIEIRA / PA / AP / NTB SCANPIX
- KROKODILLETÅRER: Bare dager etter barnas død holdt Mairead og Mick Philpott en tårevåt pressekonferanse. Politifolk som var til stede på konferansen, er overbevist om at 17-barnsfaren bare spilte. Foto: RUI VIEIRA / PA / AP / NTB SCANPIXVis mer

Avslørt av falske tårer

Mairead og Mick Philpott er funnet skyldig i å ha tatt livet av sine seks barn i brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mick (56) og Mairead (32) Philpott, som i går ble funnet skyldig i å ha drept sine seks barn i brann, fikk utsatt straffeutmålingen til i morgen, etter at Nottingham Crown Court i dag hørte forsvaret og aktoratet legge ned hver sin påstand, melder Sky News.

Ekteparet Philpott, samt vennen Paul Mosley (46), er dømt for å ha startet brannen i sitt hjem som ledd i en svertekampanje mot Micks ekskjæreste Lisa Willis (29), som han lå i barnefordelingsstrid med. Brannen kom imidlertid ut av kontroll, og de seks barna som lå og sov i andre etasje, brant inne.

Micks forsvarer Anthony Orchard ba om at klienten blir idømt mildest mulig straff - fordi han er «svært god far» for sine barn.

Aktor Richard Latham på sin side tegnet et svært lite flatterende bilde av «Skamløse Mick», som han kalles hjemme i Derby. Han hevder 17-barnsfaren ønsket å bo med så mange barn som mulig for å kunne heve en størst mulig sjekk fra det offentlige.

«Besvimte» I rettssakens siste fase kom det fram at politiet allerede dager etter brannen mistenkte at ikke alt var som det skulle. Mick og Mairead insisterte på å holde en pressekonferanse bare dager etter at barna deres døde, og bilder av det gråtende ekteparet gikk verden rundt.

Steve Cotterill, assisterende sjefkonstabel i Derby, satt ved siden av paret under konferansen. Han er overbevist om at han så falske tårer, ifølge Sky News.

- Hva jeg så, var en fyr som satt der og lot som han gråt. Jeg trodde ikke på at han virkelig var knust av sorg - det så ut som han spilte for kameraene, sa han i retten.

Den 56-årige mangebarnsfarens opptreden umiddelbart etter medieseansen bidro lite til å dempe Cotterills mistanke; først fridde han til politiets kontaktbetjent, deretter falt han om og «besvimte» på golvet - men var på beina igjen bare sekunder seinere, som om ingenting var skjedd.

- Det var barnslig å ligge på golvet og skape seg sånn, sier Cotterill - som også bet seg merke i at Mick virket unormalt oppglødd foran pressekonferansen, på tross av at seks av barna hans nettopp hadde dødd.

- Gjorde ingenting Mick hevder han gjorde alt for å redde barna, og at han klatret opp en stige for å komme seg inn vinduet i andre etasje - men at røyken og flammene gjorde det umulig. Det finner politimannen merkelig, all den tid 56-åringen ankom sykehuset brannatta uten ei skramme.

Et brødrepar som bor like ved ekteparet, Jamie og Darren Butler, forteller til Sky News at de løp til og prøvde å redde barna - men at Mick og Mairead ikke foretok seg noe som helst.

- De bare sto der i hagen som to statuer, når de ærlig talt burde vært inne i huset, sier Darren til TV-kanalen.

DØDE: Philpott-parets seks barn i alderen 5-13 år sov i andre etasje da brannen startet, og omkom. Foto: PRIVAT / ANITA MARIC / NEWS TEAM / NTB SCANPIX
DØDE: Philpott-parets seks barn i alderen 5-13 år sov i andre etasje da brannen startet, og omkom. Foto: PRIVAT / ANITA MARIC / NEWS TEAM / NTB SCANPIX Vis mer

I retten kom det også fram at politiet avlyttet hotellrommet ekteparet Philpott ble innkvartert på etter brannen. Det viste seg at nå meddømte Mosley kom på besøk og fikk utført seksuelle handlinger av Mairead, mens Mick så på. Politiet mener sexen hadde som formål å sikre seg at familievennen forble på deres side, skriver Daily Mail.

Bitter strid Micks ekskjæreste Lisa Willis bodde i flere år sammen med ekteparet Philpott, og til sammen elleve barn bodde i huset. Begge kvinnene hadde et seksuelt forhold til Mick. Han var imidlertid svært dominerende, og til slutt flyttet 29-åringen ut. Det førte til en bitter strid om de felles barna.

Juryen ga sjefaktor Richard Latham medhold i påstanden om at brannen var ledd i en plan som i siste instans skulle skaffe Mick omsorgsretten for hans og eksens fem barn. Jo flere barn, desto mer i offentlig pengestøtte.

I dag, mellom kjennelsen og straffeutmålingen, fikk retten høre at Mick i 1978 ble dømt for drapsforsøk, etter å ha knivstukket sin 17-årige daværende ekskjæreste Kim Hill. Han klatret opp vinduet til soverommet hennes i sjalusi over å ha blitt dumpet, og stakk kniven i ekskjæresten 13 ganger. Også moren, som kom til unnsetning, ble stukket. Hill må den dag i dag fremdeles ta medisiner for skadene hun ble påført i angrepet.

Tiltalt i annen sak I kjølvannet av brannen har dessuten en kvinne fortalt politiet at hun i 2005 ble voldtatt av Mick i campingvogna hans. I tillegg er han tiltalt for å ha presset et kjøretøy av veien og slått føreren i ansiktet. I henhold til engelsk rettspraksis kom ingen av disse sakene juryen for øre før de avsa kjennelsen i skyldspørsmålet.

Da kjennelsen ble lest opp i går, sluttet pårørende av Philpott-paret seg til rettens beslutning. Maireads søster Bernadette Duffy klappet og ropte «Di morderiske hore!», mens Micks søster Dawn Bestwick uttalte til media at «rettferdigheten er skjedd fyllest».

- Det er ikke over ennå! ropte Mick da han ble ført ut av rettssalen.

PÅTENT: Brannen i Philpott-familiens hjem 11. mai i fjor startet under husets boligens postkasse, og spredde seg til andre etasje, hvor barna lå. Foto: ANDREW YATES / AFP / NTB SCANPIX
PÅTENT: Brannen i Philpott-familiens hjem 11. mai i fjor startet under husets boligens postkasse, og spredde seg til andre etasje, hvor barna lå. Foto: ANDREW YATES / AFP / NTB SCANPIX Vis mer