Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørt av husbrann

Etter denne brannen på østkanten i Oslo startet politiet full etterforskning av forskerens ekteskap - og konas alder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Mer enn fire måneder etter brannen i juni i år er en av beboerne i bygården fremdeles under politietterforskning for konemishandling.

Ifølge mannens unge kone skal han ha drevet et regelrett torturkammer i leiligheten han disponerte.

- Vi anser saken som alvorlig, sier politijurist Anne Christine Stoltz til Dagbladet.no.

Da tredje etasje i bygården stod i full fyr i juni i år, beordret brannvesenet full evakuering.

Ifølge vitner til brannen skal en person ha vært igjen i en av leilighetene. Da politiet tok seg inn i den fant de en ung, tildekket kvinne. Mannen som disponerer leiligheten fortalte senere politiet at kvinnen var hans kone.

Kvinnen ble med politiet til Grønland politistasjon for en samtale.

Tortur

Da hun tok av seg sløret, forstod politifolkene at de kunne stå overfor ekstrem mishandling. Den unge kvinnen skal ha hatt stygge merker i ansiktet og på andre deler av kroppen. Selv skal hun ha forklart at hun hadde snublet og slått seg.

image: Avslørt av husbrann

Etter samtalen med politiet, fikk jenta derfor flytte tilbake til mannen.

Det varte til september i år. Da fikk jenta hjelp til å komme seg til krisesenter. Mishandlingen var så alvorlig at saken i politiets interne system først ble kodet som «drapsforsøk». Kort tid etter at hun rømte fra leiligheten, skal hennes ektemann ha ringt politiet og etterlyst henne.

Politiet satte imidlertid ikke lit til hans forklaring. 6. september ble han varetektsfengslet i 14 dager for konemishandling mens politiet sikret bevis i saken.

Ifølge organisasjonen Human Rights Service har jenta i politiavhør forklart at hun i mannens leilighet ble utsatt for ren tortur. Blant annet skal han ha festet tau rundt takbjelker og hengt jenta etter ankler og armer. Dette skal bekreftes av dype arr rundt anklene. Mannen skal også ha utsatt henne for spark, slag og pisking.

- Jeg ønsker ikke å si så veldig mye. Men jeg kan bekrefte at det HRS har skrevet, er jentas fremstilling av saken, sier jentas bistandsadvokat Monica Lindbeck til Dagbladet.no.

Sjekker alder

Dagbladet.no kjenner til at politiet nå også gjennomgår jentas alder. Ifølge offentlige, norske registre skal hun være født i 1985. Men politiet mener at dokumentene hennes ektemannn brukte da hun ble hentet hit på familiegjenforeningsvisum tidligere i år, kan være falske og at jenta kan være langt yngre.

- Vi holder på å undersøke det. Det er foretatt alderstester av henne, sier Stoltz.

GROVT MISHANDLET: 
Ifølge den unge kona skal hennes mann ha innrettet det rene torturkammeret i leiligheten. Etter denne brannen startet politiet en full gjennomgang av ekteskapet. Foto: Scanpix
GROVT MISHANDLET: Ifølge den unge kona skal hennes mann ha innrettet det rene torturkammeret i leiligheten. Etter denne brannen startet politiet en full gjennomgang av ekteskapet. Foto: Scanpix Vis mer

- Hva viser testene?

- Det foreløpige resultatet viser en alder på rundt 17 år.

Det kan innebære at jenta var mindreårig da hun giftet seg med mannen.

I morgen skal det også gjøres undersøkelser av jentas tenner. Dersom de tannprøvene bekrefter hennes lave alder, kan det innebære at ektemannen også kan tiltales for å ha giftet seg med en mindreårig. Strafferammen for dette er fire års fengsel.

- Vi har siktet ham etter straffelovens \' 219, mishandling av ektefelle. Han er ikke siktet for drapstrusler, mordbrann eller annet som det har vært spekulert i.

- Men saken er fremdeles under etterforskning. Siktelsen kan bli utvidet, sier politijurist Stoltz.

Ektemannen fikk innvilget visum til Norge i 1997, etter å ha giftet seg med en norsk kvinne. Paret ble skilt i 2004.

Ifjor januar i fjor skal han ha reist til sitt hjemland i Asia for å gifte seg med sin nye kone.

Ingen kommentar

Mannen selv ønsket ikke å kommentere saken da Dagbladet.no ringte ham i ettermiddag.

- Jeg ønsker ikke å gå inn på detaljer i saken. Det er en del opplysninger denne jenta har gitt, som det er grunn til å stille seg skeptisk til uten at jeg ønsker å si noe mer om det på det nåværende tidspunkt. Det er i straffesaken man skal gjennomgå bevisene, sier ektemannens advokat Andreas Heffermehl.

- Hvordan reagerer han på de påstandene som er fremsatt?

- Det går meget sterkt inn på ham.

Bistandsadvokat Monica Lindbeck sier til Dagbladet.no at jenta i dag befinner seg på et sikkert sted.