Konspirasjonsteoretiker Alex Jones

Avslørt av melding

Konspirasjonsteoretiker Alex Jones (48) om avsløringen: - Aldri sett før.

AVSLØRT: Konspirasjonsteoretikeren Alex Jones. Foto: AP /Jose Luis Magana
AVSLØRT: Konspirasjonsteoretikeren Alex Jones. Foto: AP /Jose Luis Magana Vis mer
Publisert

I 2012 dro 20 år gamle Adam Lanza til barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut.

Med seg hadde han en rifle og to pistoler. Den dagen skjøt og drepte han 20 førsteklassinger og seks ansatte ved skolen, og Sandy Hook-tragedien var et faktum.

Dagbladet skrev da at gjerningsmannen bare brukte et par minutter på å gjennomføre grufullhetene.

Kom med innrømmelse

Den amerikanske konspirasjonsteoretikeren Alex Jones har tidligere hevdet at skolemassakren var iscenesatt av skuespillere. Det har han gjort via sitt eget nettsted InfoWars.

Påstandene har blant annet ført til at foreldrene til en seks år gammel gutt som ble drept i massakren har saksøkt Jones og medieselskapet hans for ærekrenkelser.

Denne uka møtte 48-åringen i retten, hvor han selv har innrømmet at det var uansvarlig av ham å påstå at skolemassakren var iscenesatt.

- Særlig etter at jeg har møtt foreldrene. Det var 100 prosent ekte, sa Jones i retten onsdag.

I retten har foreldrene fortalt hvordan de i årevis har blitt trakassert og truet av fanatiske tilhengere av Jones og hans konspirasjonsteori. Foreldrene hevder at de har opplevd overfall og at det hat blitt skutt mot huset og bilen deres

FORHØR: Alex Jones fikk seg en overraskelse da han ble kryssforhørt i retten onsdag 3. august. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP Vis mer

Avslørte seg selv

Ifølge storavisa New York Times, i det de omtaler som et «brutalt» kryssforhør i retten onsdag, skal en av foreldrenes advokater ha lagt fram hittil ukjente tekstmeldinger fra Jones' mobiltelefon.

Avisa skriver at meldingene beviser at konspirasjonsteoretikeren bevisst holdt igjen viktige bevis i søksmålet mot ham.

- Mr. Jones, visste du at advokatene dine for 12 dager siden rotet det til og sendte meg en fullstendig digital kopi av hele mobiltelefonen din med samtlige tekstmeldinger du har sendt de siste to åra? uttalte advokat Mark Bankston i retning Jones, mens svetten skal ha rent nedover halsen på 48-åringen i det nesten 40 minutter lange kryssforhøret

Advokaten skal så ha vist fram en rekke meldinger i retten, men konspirasjonsteoretikeren skal ha svart at han aldri hadde sett disse bildene, skriver avisa. Filene som til nå har vært ukjente skal ha vært på flere hundre gigabyte.

Torsdag kveld ble det kjent at Jones må betale 4,1 millioner dollar i oppreisning, nærmere 40 millioner kroner.

Foreldrene har fastholdt på kravet om minst 150 millioner dollar, nærmere 1,5 milliarder kroner i erstatning og oppreising for lidelsene Jones og hans tilhengere har påført dem i tillegg til tapet av sønnen de siste ti årene, ifølge NTB.

DRAPSMANN: Adam Lanza drpete 20 førsteklassinger og seks voksne på Sandy Hook i 2012. Foto: NTB
DRAPSMANN: Adam Lanza drpete 20 førsteklassinger og seks voksne på Sandy Hook i 2012. Foto: NTB Vis mer

Rystende rapport

I en omfattende rapport fra etterforskerne av skolemassakren kom det fram flere rystende detaljer fra dagen hvor 20 mennesker ble drept.

Mens massakren pågikk, brukte gjerningsmannen ørepropper som dempet skrikene fra ofrene. Mange av de døde barna ble funnet på et toalett tilknyttet et av klasserommene, hvor de hadde søkt tilflukt da skytingen begynte, kom det fram i rapporten.

Nærmere 15 barn lå oppå hverandre i det lille rommet, ifølge den første politimannen som kom til stedet. Utenfor lå to døde voksne. I panikken som oppsto, hadde ingen husket å låse døra inn til selve klasserommet.

Til sammen ble 20 førsteklassinger og seks voksne drept i skolebygningen før Lanza tok sitt eget liv. Før han dro til barneskolen, drepte han moren sin mens hun lå hjemme i sin egen seng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer