Rudy Giuliani

Avslørt av opptak

Et nytt lydopptak viser hvordan Trump-advokaten presset ukrainske tjenestemenn til å kunngjøre en etterforskning av Joe Biden i 2019.

ADVOKAT: Tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani avbildet sammen med daværende president Donald Trump under en pressekonferanse i fjor sommer. Giuliani er Trumps mangeårige personlige advokat. Foto: REUTERS/Sarah Silbiger / NTB
ADVOKAT: Tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani avbildet sammen med daværende president Donald Trump under en pressekonferanse i fjor sommer. Giuliani er Trumps mangeårige personlige advokat. Foto: REUTERS/Sarah Silbiger / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Alt vi trenger fra presidenten (Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj) er å si «jeg kommer til å sette en ærlig statsadvokat ved roret, han kommer til å etterforske og grave opp bevisene som foreløpig eksisterer, og om det er noen andre bevis på innblanding i valget i 2016, og så skal vi til bunns i Biden-saken.

Noen i Ukraina må ta det på alvor, mente Trump-advokat Rudy Giuliani, ifølge et nytt lydklipp publisert av CNN.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

TV-kanalen skriver at lydklippet viser hvordan Giuliani presset og forsøkte å overtale ukrainske myndigheter til å etterforske grunnløse konspirasjoner mot Joe Biden, som på den tiden var demokratenes presidentkandidat.

«Renske lufta»

Lydklippet, som er av en telefonsamtale mellom Giuliani, USA-diplomat Kurt Volker og Zelenskyj-rådgiver Andriy Yermak, er fra juli 2019.

Samtalen fant sted før Donald Trumps nå berømte telefonsamtale med president Zelenskyj, og begge samtalene ble seinere en sentral del av Trumps første riksrettssak. Han var anklaget for å ha presset Ukraina til å etterforske Biden ved å holde tilbake militære midler.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Trump var tiltalt for maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid. I februar 2020 ble han frikjent på begge tiltalepunkter.

I løpet av den 40 minutter lange samtalen sa Giuliani gjentatte ganger at Zelenskyj burde offentlig kunngjøre etterforskninger av mulig korrupsjon begått av Biden i Ukraina og av anklager om at Ukraina blandet seg inn i 2016 valget for å skade Trumps sjanser.

Giuliani hevdet at det ville «renske lufta» og sa han ville snakke med Trump for å sikre at «misforståelser blir satt til side.»

Tidligere i år har Time, som har fått tilgang på en transkripsjon av samtalen, også publisert utdrag fra telefonsamtalen. Her kom det fram at Giuliani gjentatte ganger ba Ukraina om å «være forsiktig» og hans lovnader om å hjelpe til med å bedre Ukrainas forhold til Trump. I tillegg publiserte BuzzfeedNews samtalen i april. Dette er første gang at lydopptaket har kommet fram.

- Etter den første telefonsamtalen, var jeg i sjokk, har Igor Novikov, som også var Zelenskyj-rådgiver og som deltok på telefonsamtalen, uttalt til Time.

Etterforskes

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

I april ble det kjent at føderale myndigheter etterforsker Giulianis handelsforbindelser til Ukraina mens han var Trumps advokat.

En måned seinere skrev storavisa The New York Times at føderale etterforskere undersøker om nåværende og tidligere ukrainske tjenestepersoner forsøkte å påvirke presidentvalget i fjor.

Blant det som etterforskes, er om de forsøkte å bruke Rudy Giuliani, som da var daværende president Donald Trumps personlige advokat, til å spre villedende påstander om daværende presidentkandidat Joe Biden, opplyste kilder til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer