Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørt av PST i Midtøsten: - Flyktninger var terrorister

1000 syrere ble plukket ut av FN som kvoteflyktninger og skulle til Norge. Mellom 5 og 10 av dem er avslørt som islamske terrorister, ifølge PST.

PST-UNDERSØKELSER: Dagbladet får bekreftet at PST på to turer til Midtøsten skal ha avslørt at nærmere 10 personer som skulle til Norge hadde tilknytning til de to organisasjonen. De var plukket ut som kandidater til å få opphold i Norge av FNs flyktningorganisasjon UNHCR. Foto: Balkis Press / NTB Scanpix
PST-UNDERSØKELSER: Dagbladet får bekreftet at PST på to turer til Midtøsten skal ha avslørt at nærmere 10 personer som skulle til Norge hadde tilknytning til de to organisasjonen. De var plukket ut som kandidater til å få opphold i Norge av FNs flyktningorganisasjon UNHCR. Foto: Balkis Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at både Den islamske stat (også kjent under navnene IS og ISIL) og al-Nusra Fronten, som er knyttet til al-Qaida-nettverket, har forsøkt å sende terrorister til Norge som flyktninger.

Dagbladet får bekreftet at PST på to turer til Midtøsten skal ha avslørt at nærmere 10 personer som skulle til Norge hadde tilknytning til de to organisasjonen. De var plukket ut som kandidater til å få opphold i Norge av FNs flyktningorganisasjon UNHCR.

- Misbruk - Dessverre er det noen som forsøker å utnytte og misbruke flyktninginstituttet. Vi har avslørt flere kvoteflyktninger med tilknytning til al-Nusrafronten og ISIL, sier politioverbetjent Svein Erik Molstad overfor Dagbladet.

Utover å bekrefte at nærmere 10 personer med direkte tilknytning til de fryktede terrororganisasjonene er avslørt og forhindret fra å komme til Norge, ønsker ikke PST å si noe om hvordan terroristene ble avslørt og hvilke metoder sikkerhetspolitiet har brukt.

Tidligere startet PSTs jobb ved Norges yttergrenser. Nå deltar sikkerhetspolitiet allerede ved utvelgelsen av hvilke kvoteflyktninger som skal få komme til Norge. Bare i år har PST vært på to turer til Midtøsten hvor de har sjekket bakgrunnen og historiene til flyktningene.

- Mens UDI (Utlendingsdirektoratet) intervjuer og bestemmer hvem av kvoteflyktningene som skal få komme til Norge, arbeider PST i det stille ved siden av.

- Det er korrekt at vi nå reiser ut og sjekker bakgrunnen til de som FN har plukket ut for å komme til Norge, sier politioverbetjent Molstad til Dagbladet.

Terrorister og torturister Ved siden av terroristene i Den islamske stat og al-Nusra Fronten jakter Molstad og hans stab i PST på andre krigsforbrytere - som agenter og terrorister fra det hemmelige politiet i Syria.

- Vår oppgave er å luke ut terrorister, torturister og andre som har begått krigsforbrytelser, slik at vi får forhindret at de får asyl i Norge, sier politioverbetjenten i PST.

- Det er UDI som bestemmer hvem som skal få komme til Norge. Vår oppgave er å sjekke at flyktningene ikke har forbindelser til terrorisme. I prinsippet er det samme prosess som vi tidligere gjorde i Norge. Forskjellen er nå at vi er med ut og gjør vårt arbeid der kvoteflyktningene er, sier Molstad.

- Flyktninger er det mest sårbare som finnes. Det er mennesker i den største nød, men vi besitter informasjon som viser at terrororganisasjoner forsøker å misbruke flyktninginstituttet som en del av en større plan, sier Molstad.

Forebygger Gjørv-kommisjonen (22.-juli-kommisjonen) rettet krass kritikk mot blant annet PST. Det er en av årsakene til sikkerhetspolitiet har endret rutinene og reiser ut for å sjekke kvoteflyktninger som skal til Norge.

- Vi følger selvfølgelig reglene. Dette er forebygging for å forhindre terror, sier Molstad som samtidig understreker:

- PST intervjuer ikke og har ikke direkte kontakt med flyktningene, det gjør UDI. Vi sjekker informasjonen som flyktningene forteller, og gir deretter råd til UDI om hvem som eventuelt ikke bør få komme til Norge.

Selv om PST opplyser at de har stoppet flere islamske terrorister som har forsøkt å komme til Norge, kan ikke sikkerhetspolitiet garantere at andre terrorister har klart å få opphold i Norge.

TERRORJEGER:  Politioverbetjent Svein Erik Molstad I PST har avslørt og forhindret at islamske terrorister har fått asyl i Norge.  Foto: Gunnar Hultgreen
TERRORJEGER: Politioverbetjent Svein Erik Molstad I PST har avslørt og forhindret at islamske terrorister har fått asyl i Norge. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!