Nord-Korea

- Avslørt av satellitt

Kommunistlandet driver storstilt bygging på atomanlegg, ifølge forskere.

- BYGGER KJØLEKRETS: Ifølge de amerikanske forskerne viser satellittbildene fra Maxar Technologies at nordkoreanerne bygger en sekundær kjølekrets som forbinder den uferdige reaktoren med et pumpehus. Foto/grafikk: MIIS, Maxar Technologies
- BYGGER KJØLEKRETS: Ifølge de amerikanske forskerne viser satellittbildene fra Maxar Technologies at nordkoreanerne bygger en sekundær kjølekrets som forbinder den uferdige reaktoren med et pumpehus. Foto/grafikk: MIIS, Maxar Technologies Vis mer
Publisert

Nye satellittbilder avslører ifølge forskere ved Middlebury Institute of International Studies (MIIS) at Monterey at Nord-Korea har gjenopptatt arbeidet ved en atomreaktor som har stått uferdig i nærmere 30 år.

Dersom reaktoren blir ferdigstilt, vil den dramatisk øke kommunistdiktaturets kapasitet til å produsere plutonium for bruk i atomvåpen, skriver CNN.

- Satellittbilder tatt av Maxar [Technologies] viser at Nord-Korea har gravd ei grøft for å forbinde reaktorens sekundære kjølekrets med et pumpehus ved elva, for så å dekke den til igjen, skriver Jeffrey Lewis, professor ved MIIS, på Twitter.

Ti ganger større

Bildene av Yongbyon-anlegget, ca. 100 kilometer nord for hovedstaden Pyongyang, er tatt i april og mai i år. Mer spesifikt skal de vise at nordkoreanerne jobber med å bygge anleggets andre reaktor - som er ti ganger større enn den eksisterende.

GRAVING: Nærbilde av gravingen i forbindelse med den antatte byggingen av kjølekretsen ved Yongbyon-anlegget. Foto: MIIS, Maxar Technologies
GRAVING: Nærbilde av gravingen i forbindelse med den antatte byggingen av kjølekretsen ved Yongbyon-anlegget. Foto: MIIS, Maxar Technologies Vis mer

Amerikanske tjenestemenn holder ifølge en anonym CNN-kilde aktiviteten ved Yongbyon under nøye oppsikt. På den annen side sier kildene at det ikke virker som Nord-Korea bestreber seg noe særlig på å holde byggearbeidet hemmelig.

Det er uklart når den andre reaktoren kan stå klar, men ifølge MIIS-professor Lewis vil den nye, ti ganger større reaktoren kunne produsere ti ganger mer plutonium.

- Dette vil underbygge Kims lovnad om å øke antallet atomvåpen, skriver han.

- Planmessig

Byggingen av reaktor 2 ble stoppet i 1994, i henhold til en avtale med USA. De siste åra har det ifølge Lewis vært svært lite byggeaktivitet på stedet.

HENGES UT: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un henges ut på nettet etter denne propaganda-videoen. Video: Reuters. Reporter: Vegard Kruger. Vis mer

Professoren opplyser videre at da arbeidet stoppet, var nordkoreanerne flere år unna å ferdigstille reaktoren.

CNNs anonyme kilde understreker at det krever en hel del forberedende arbeid før noe land kan begynne å bygge en atomreaktor.

- Forberedende arbeid tyder på intensjon, planmessighet og langtidsmåsetninger, sier kilden.

Nye missiler

Vesten har de siste åra i økende grad sett med uro på Nord-Koreas utvikling av nye Hwasong-langdistansemissiler, som antas å ha som målsetting å kunne nå blant annet det amerikanske fastlandet, armert med atomstridshoder.

Også nabolandene Sør-Korea og Japan er dypt bekymret over Kim Jong-uns våpenprogram; prøveoppskytningene foregår i all hovedsak i deres nærområde.

CNN har tidligere i mai meldt at amerikansk forsvar og etterretning regner med at Nord-Korea kan gjenoppta kjernefysiske prøvesprengninger i nær framtid. Dette vil i så fall skje ved Punggye-ri-testområdet nordøst i landet, antar de.

En eventuell prøvesprengning vil være Nord-Koreas sjuende, og den første på fem år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer