Avslørt av sin egen teknologi

Slik fant vi Forsvarets skip hos paramilitære grupper i Vest-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På papiret solgte Forsvaret fartøyene KNM «Hessa» og KNM «Vigra» til en portugisisk privatperson via fjernauksjon på Internett. Men ved hjelp av skipenes automatiske identifikasjonssystem (AIS), som utveksler informasjon om identitet, posisjon, fart, kurs og liknende, har Dagbladet kunnet følge skipene fra de forlot Egersund 19. mars i fjor til de ankom Limbé i Kamerun 23. mai samme år.

Dagbladet sporet båtene og fant gjennom avanserte nettsøk, inkludert verktøy for bildegjennkjenning, fram til de nye eierne: Sikkerhetsselskapet Bush Marine Service i den kamerunske havnebyen Douala. Skrøt Sjøfolkene som hentet to norske marinefartøyene skrøt av at «Norge er et enkelt land å kjøpe krigsskip fra». Det til tross for at regjeringen selv mener Norge har et av verdens strengeste eksportregelverk.

- Hva disse skal brukes til? Jakt på pirater. Det er bare å sette våpen på dem, skal en gruppe garvede britiske sjøfarere ha skrytt da de hentet båtene i mars i fjor. Dagbladet har ikke omtalt disse båtene før.

Ifølge en kilde kunne sjøfolkene fortelle at Norge var et enkelt sted å skaffe gamle marinefartøy. Skipene ble lagt ut for salg på Internett, og det var bare å komme og hente dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer