Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørt av spionmikrofon i bilen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) benyttet avlytting for å få has på de fire mennene som nå er siktet for terrorisme. Det avslører Dagbladet i dag. Klokken 11 blir de fire fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST monterte skjulte mikrofoner i kupeen på Mercedesen som en av de fire siktede, en 29-åring, disponerte. Det får Dagbladet bekreftet av kilder i politiet.

Aldri tidligere skal politiet ha benyttet seg av av avlytting av bil for å avsløre kriminelle. Politiet beskriver avlyttingen som spektakulær og banebrytende i norsk kriminalhistorie.

Ifølge Dagbladets kilder skal det være samtaler i bilen mellom 29-åringen og de andre siktede, som er hele grunnlaget for siktelsen.

– Drøftet planene

De fire unge mennene på henholdsvis 26, 28, 28 og 29 år, er siktet for å ha planlagt å sprenge USAs ambassade i Drammensveien og Israels ambassade i Parkveien, i lufta. De skal flere ganger ha drøftet mulighetene for å sprenge ambassadene mens de har sittet inne i bilen.

PST skal ha timer med opptak fra bilen. PST skal også ha sikret dokumentasjon på at flere av de siktede, enten sammen eller hver for seg, skal ha rekognosert i områdene rundt ambassadene.

De siktedes advokater er tilbakeholdne med å kommentere saken.

Les hele den utrolige historien i dagens utgave av Dagbladet.

Israels ambassadør

SPION-MIKROFONER: Skulte mikrofoner ble montert i kupeen på Mercedesen 29-åringen disponerte. 29-åringen ble pågrepet minutter etter at han forlot Dagladets redaksjonslokaler tidligere denne uken etter et intervju. Foto: NINA HANSEN
SPION-MIKROFONER: Skulte mikrofoner ble montert i kupeen på Mercedesen 29-åringen disponerte. 29-åringen ble pågrepet minutter etter at han forlot Dagladets redaksjonslokaler tidligere denne uken etter et intervju. Foto: NINA HANSEN Vis mer

De fire unge mennene ble opprinnelig pågrepet i forbindelse med skytingen mot den jødiske synagogen i Oslo forrige helg. Aftenposten og VG skriver at politiet trolig i lang tid har drevet spaning.

Ifølge Aftenposten skal politiet ha mistanke om at målene kan ha vært Israels ambassadør i Norge, Miryam Shomrat.

VG skriver at de terrorsiktede mennene i avlyttede samtaler skal ha snakket om å halshogge ambassadøren. Til avisen sier hun at hun føler seg tryggere med de siktede i fengsel, dersom grunnlaget for siktelsen er riktig.

– Skytingen mot synagogen var alvorlig i seg selv. Hvis det virkelig var planer om å gjennomføre attentater, er det ekstra seriøst, sier Shomrat.

Sikkerhetstiltakene mot USAs og Israels ambassader er allerede strenge. I går kveld skjerpet politiet ifølge VG sikkerhetstiltakene ytterligere.

• Har du tips i terrorsaken? Kontakt vår reporter Gunnar Hultgreen på epost eller telefon 900 40 280.

(©NTB)

AVSLØRT AV SPIONMIKROFON: Dagbladet i dag.
- DISKUTERTE ATTENTAT: Ifølge VG skal opptakene vise at de fire mennene planla et attentat rettet mot Israels ambassadør i Norge, Miryam Shomrat.
TERROR-SIKTET: De fire er siktet for å ha planlagt å sprenge USAs ambassade Drammensveien.
SIKTET: 29-åringen er en av de fire siktede i saken.