Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørt etter besøk på strippeklubb

Besøket på strippeklubben i Malta endte i straffesak, men avslørte også et alvorlig problem i det danske Forsvaret, skriver avisa Berlingske.

MALTA: På denne strippeklubben i Valetta i Malta ble kortet brukt. Foto: Google Maps / skjermdump
MALTA: På denne strippeklubben i Valetta i Malta ble kortet brukt. Foto: Google Maps / skjermdump Vis mer

En daværende kommandørkaptein på et dansk militærskip trakk kortet sitt på strippeklubben Stiletto Gentelman's Club på Malta.

Det endte med en straffesak mot kapteinen.

Han valgte nemlig å dra sitt Eurocard, som han hadde fått utlevert fra Forsvaret. Det viser seg at han ikke er den eneste i det danske Forsvaret som misbruker tilliten og den danske stats penger.

Brukte over 16 000,-

Det var en novemberkveld i 2016 at rundt 20 sjøoffiserer fra det danske krigsskipet var i havn i Maltas hovedstad, Valletta. Noen endte opp på restaurant, andre på strippeklubb.

Blant disse var kapteinen for skipet, som ble dømt for å ha brukt 16 611 kroner og 18 øre på kortet, skrev Politiken i forbindelse med rettssaken i 2018.

Ifølge danske TV 2 ble han først dømt til 60 dagers betinget fengsel, men etter en anke ble dommen redusert til 20 dager.

Under rettssaken nektet han straffskyld og mente at noen hadde klart å få tak i pinkodene på begge kortene hans, for så å ha brukt dem, uten at han oppdaget det.

68 saker i 2019

På grunn av denne saken valgte det danske forsvarsdepartementet å øke kontrollen over hvordan deres ansatte brukte kredittkortene, skriver Berlingske.

Det er ikke få saker som dukket opp. Berlingske, som har fått innsyn i dokumentene, skriver at det har blitt registrert 68 saker om uberettiget bruk av Forsvarets kredittkort i 2019.

Det understrekes at mange av sakene ikke er ferdig behandlet ennå, og i mange saker er det også snakk om feiltakelser eller bagateller.

Men seks ganger i 2019 har misbruk av kredittkort gitt konsekvenser. Fem personer har blitt straffet for grov pliktforsømmelse og en person er dømt for mandatsvikt.

- Det er usedvanlig mange som har blitt straffet på ett år. Det er overraskende at så mange misbrukes deres kredittkort. Det er helt klart ulovlig, og det må ikke skje i en offentlig myndighet, sier Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, til Berlingske.

Elektronikk og byturer

Kortene ble brukt på byturer og elektronikk, samt på et privat hotellopphold i Portugal, ifølge avisa. I en av de mest alvorlige sakene har en person brukt nesten 50 000 kroner på blant annet elektronikk.

I de seks straffesakene er det til sammen snakk om uberettiget bruk for cirka 70 000 kroner.

Det danske forsvarsdepartementet har i dag over 10 000 kredittkort i omløp hos sine ansatte, skriver Berlingske.