AVSLØRT: Her er mennene bak mafiagruppene som herjer Norge

Kripos: - En stor trussel mot Norge.

VETERAN: Arunas Pukelis skal i en årrekke ha vært blant Litauens mest fryktede kriminelle, og skal ha vært en av frontfigurene i mafiagruppa Svinius. Foto: Elta
VETERAN: Arunas Pukelis skal i en årrekke ha vært blant Litauens mest fryktede kriminelle, og skal ha vært en av frontfigurene i mafiagruppa Svinius. Foto: EltaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den beryktede «Agurken», historien om en krangel om en colaflaske, og kampsportmesteren med Øst-Europas kanskje skjeveste nese:

Basert på etterretningsinformasjon fra politikilder i Norge og Litauen kan Dagbladet for første gang fortelle om mennene som skal ha bygget opp og styrt de litauiske mafiagruppene som driver storstilt organisert kriminell aktivitet i Norge.

Ifølge Dagbladets opplysninger var det totalt 23 aktive organiserte kriminelle grupper i Litauen i 2010. Oversikten Dagbladet har laget er basert på etterretningskilder fra de siste fem årene. I løpet av de fem årene har de kriminelle nettverkene forandret seg, og skiftet medlemmer, etter som flere av lederne har blitt arrestert.

- De litauiske kriminelle nettverkene utgjør en stor trussel mot Norge, sier Eivind Borge, sjef for taktisk etterforskning i Kripos, til Dagbladet.

«AGURKEN»: Saulius Velecka (41) antas å være en av lederne bak Agurkas. Han har siden i fjor høst stått tiltalt i litauisk rett, for en rekke grove lovbrudd knyttet til Agurkas. Foto: Elta
«AGURKEN»: Saulius Velecka (41) antas å være en av lederne bak Agurkas. Han har siden i fjor høst stått tiltalt i litauisk rett, for en rekke grove lovbrudd knyttet til Agurkas. Foto: Elta Vis mer

Borge slo nylig alarm om at mafialignende strukturer er i ferd med å innta det norske samfunnet. Litauiske kriminelle er svært sentrale her. Seinest forrige uke kom det fram at 27 nordmenn og litauere er siktet for narkosmugling til Øst-Norge. Nå kan Dagbladet fortelle hvilke kriminelle grupper det er snakk om.

Agurkas
«Agurkas» er den kanskje viktigste litauiske mafiagruppa som driver i Norge. 14 Agurkas-tilknyttede personer står nå for retten i Litauen, tiltalt for narkosmugling, drap og drapsforsøk, våpenbesittelse, hvitvasking og for å utgjøre en kriminell gruppe. Totalt har politiet beslaglagt verdier for over to millioner euro, ifølge journalisten Saulius Tvirbutas. I tillegg er det gjort beslag i en rekke eiendommer, luksusbiler og klokker verdt titusenvis av kroner.

Gruppa har hatt anslagsvis rundt 200 medlemmer, får Dagbladet bekreftet. Gruppa knyttes til narkotika, smugling av alkohol og tobakk, tyveri, ran, utpressing, bedrageri, menneskehandel, prostitusjon, falske penger og falske dokumenter.

Ifølge den litauiske krimjournalisten Paulius Garkauskas har Agurkas fått sitt navn etter lederskikkelsen Saulius Velecka (41), som selv ble kalt for «agurken». Det er uvisst hvorfor Velecka opprinnelig hadde tilnavn etter en grønnsak, men han er blant de 14 som nå er tiltalt for en rekke grove lovbrudd knyttet til Agurkas.

En annen kjent Agurkas-profil er Rytis Korsakas, som ble skutt og drept i januar 2010 - og nå ligger begravet under en svært spektakulær grav med et stort bilde av ham selv på gravsteinen.

Mafiagruppa har sin base i Kaunas, Litauens nest største by, får Dagbladet opplyst.

Zemaiciai
Denne gruppa har tidligere hatt så mange som 4-500 medlemmer, men det nåværende antallet er uklart.

Zemaiciai driver ifølge Dagbladets kilder stort innen produksjon, distribusjon og smugling av narkotika, produksjon og distribusjon av falske penger, utpressing, bedrageri, ran, tyveri, hvitvasking og drap.

Zemaiciai er aktive i Norge, Sverige, Finland og tolv andre land. Gruppa stammer fra Panevezys, Litauens femte største by, som ligger omtrent midt i landet. Dagbladet har fortalt flere historier om den «norske» mafiaens ofre i Panevezys.

Tulpiniai
Denne gruppa har fått sitt navn - «tulipanene» - etter sin opprinnelse i gata Tulpe i Panevezys.

To av de mest kjente personene som knyttes til Tulpiniai er Algimantas Vertelka og Audrius Andrusaitis. Begge to soner nå livstidsstraffer i litauisk fengsel — men mafiagruppa er fortsatt aktiv. Likevel har den nå færre medlemmer enn Agurkas, etter at de to lederskikkelsene ble arrestert.

Tulpiniai knyttes av Dagbladets kilder til overfall, drap, ran, innbrudd, tyveri, kredittkortsvindel, narkotika, forfalskning av vognkort, våpen, utpressing og tyveri av last og av lastebiler.

VETERAN: Her er Saulius Velecka (t.v.) fotografert i retten i 2009, sammen med den legendariske gjengprofilen Rytis Korsakas. Korsakas ble skutt og drept i januar 2010, etter å ha overlevd flere drapsforsøk før det. Han var også en av de fremste profilene i Agurkas-nettverket - som knyttes til en rekke former for grov kriminalitet i Norge. Foto: Elta
VETERAN: Her er Saulius Velecka (t.v.) fotografert i retten i 2009, sammen med den legendariske gjengprofilen Rytis Korsakas. Korsakas ble skutt og drept i januar 2010, etter å ha overlevd flere drapsforsøk før det. Han var også en av de fremste profilene i Agurkas-nettverket - som knyttes til en rekke former for grov kriminalitet i Norge. Foto: Elta Vis mer

Gruppa har også base i Panevezys, og har ifølge Dagbladets opplysninger vært aktive i Norge, Sverige, Danmark og åtte andre land.

Svinius
Svinius har trolig fått sitt navn etter forretningsmannen Arunas Pukelis, som selv skal ha gått under kallenavnet «svinius» - «bly». Han skal i en årrekke ha vært blant Litauens mest fryktede kriminelle.

Hans siste møte med rettssystemet pågår nå - han skal sammen med flere andre ha banket opp Henrikas Daktaras, sønnen til Litauens aller mest beryktede mafialeder, etter at Daktaras helte en flaske Coca-Cola på Pukelis' kone under en konsert.

Det er ukjent hvor mange som utgjør gruppa, som knyttes til sigarettsmugling, hvitvasking, økonomisk kriminalitet, bedrageri, pengeutpressing, ran, legemsbeskadigelse og våpenbesittelse. Stammer fra Taurange, og har vært aktive i flere europeiske land.

TORPEDO: Kampsportmesteren Kestutis Arbocius skal ha utført torpedooppdrag for Smikiniai-grupperingen. Foto: Delfi
TORPEDO: Kampsportmesteren Kestutis Arbocius skal ha utført torpedooppdrag for Smikiniai-grupperingen. Foto: Delfi Vis mer

Smikiniai
Det er ikke kjent hvor mange medlemmer som er med i denne gruppa, som ifølge Dagbladets opplysninger knyttes til smugling og distribusjon av narkotika, smugling og distribusjon av alkohol og tobakk, ran, tyveri av luksusbiler, utpressing, salg av tyvegods, distribusjon av falske penger, prostitusjon, vold og hvitvasking, får Dagbladet bekreftet.

En mann som skal ha fungert som torpedo for Smikiniai er den berømte og beryktede kampsportutøveren Kestutis Arbocius - som etter å ha begynt med kickboksing seinere ble kjent som utøver av brutale kampsporter i USA.

Har også base i Panevezys.

Kamuolio
Kamuolio har hatt opptil 150 medlemmer, antallet er nå uklart.

SONER LIVSTIDSSTRAFF: To av de mest kjente personene som knyttes til Tulpiniai-gruppa er Algimantas Vertelka (t.h.) og Audrius Andrusaitis (t.v.). Begge to soner nå livstidsstraffer i litauisk fengsel. Foto: Elta
SONER LIVSTIDSSTRAFF: To av de mest kjente personene som knyttes til Tulpiniai-gruppa er Algimantas Vertelka (t.h.) og Audrius Andrusaitis (t.v.). Begge to soner nå livstidsstraffer i litauisk fengsel. Foto: Elta Vis mer

Gruppa driver med narkotika, overfall, falske dokumenter, biltyveri, innbrudd, svindel og ran, ifølge Dagbladets kilder med base i Kaunas.

Etablerer seg Kripos advarer mot disse litauiske kriminelle miljøene, og mot at kriminelle itauere har etablerte støttepunkter i det norske samfunnet.
 
- Vi ser at flere av dem nå har etablert seg i Norge, og nå opererer fra det norske samfunnet. De etablerer selskaper og bruker det til å fasilitere mer alvorlig kriminalitet som narkotikaomsetning, sier Borge. Litauiske miljøer har lenge blitt knyttet til innbrudd, biltyverier, vold, smugling og menneskehandel.
 
- Litauerne topper fortsatt kriminalstatistikkene, og på tross av at landet bare har tre millioner innbyggere, så utgjør litauere den største utenlandske gruppen i norske fengsler, sier Borge. Bare personer fra Polen utgjør en større gruppe, og det fra et land som har mer enn 38 millioner innbyggere. Borge understreker at de fleste litauere i Norge er lovlydige og bidrar positivt til det norske samfunnet.

Gruppene Også flere andre mindre grupper har vært aktive i Norge, får Dagbladet bekreftet:

Buduliai
Dette er en mindre gruppe, som har bestått av 10-15 personer. Gruppa knyttes til narkotika og sigarettsmugling i Norge og Latvia. Buduliai har base i Joniskus.

Millai
Millai er også en relativt liten gruppe -  de har bestått av10-15 personer. Millai knyttes til narkotika, smugling av tobakk og alkohol, utpressing, økonomisk kriminalitet og hvitvasking, får Dagbladet bekreftet. De har base i Siaullai, nord i Litauen.

Bulotinial
Bulotinial har bestått av omkring 60 mann og har base i Siaullai. Gruppa har ifølge Dagbladets opplysninger drevet med kidnapping, salg av tyvegods, menneskehandel, tyveri, falske penger, narkotika, ran, drap, overfall og ran.

Bachurai
Denne gruppa har bestått av omkring 60 mann, og driver med falske dokumenter, drap, biltyveri, ran, narkotika og kloning av kredittkort. De har ifølge Dagbladets opplysninger base i Alytus, sør i Litauen.

Beglikas
Beglikas er en liten gruppe på 10-12 mann, men Dagbladet får opplyst at det i Norge er ukjent hva slags kriminalitet de knyttes til. Gruppa har hatt base i kystbyen Klaipeda.

Dagbladet kan ikke knytte de enkelte navngitte personene til spesifikke kriminelle handlinger i Norge. Dagbladet har søkt advokater for alle de som er navngitt - uten hell.