AVSLØRT: En ny bok røper hvordan Donald Trump «tonet ned» coronasituasjonen. Video: AP Vis mer

Avslørt i ny bok: - Dødelig

En ny bok avslører hvordan Donald Trump «tonet ned» coronasituasjonen. Nå forklarer han hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert

En ny bok av den legendariske journalisten Bob Woodward avslører hvordan president Donald Trump bevisst tonet ned dødeligheten av coronaviruset.

- Dette er dødelige greier, sa Donald Trump om coronaviruset 7. februar.

Det skriver CNN, som også har publisert lydopptak av deler av samtalene.

I samtalen sier Trump at viruset kanskje er fem ganger så dødelig som vanlig influensa. 19 dager seinere sier han på en pressekonferanse at viruset «er som en vanlig influensa», ifølge ABC News.

Trump svarer

Under en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid, fikk presidenten flere spørsmål om uttalelsene hans i den kommende boka.

Her understreker Trump at han gjorde som han gjorde, fordi han ikke ønsket å skape panikk i befolkningen.

- Å vise styrke og tillit, er det jeg har gjort. Våre tall i forhold til andre land, er gode. Vi har gjort en god jobb. Vi ønsket ikke å skape panikk og rope at «problemet var stort» og skremme alle, sier han.

Samtidig påpeker han at de tidlig begynte å kjøpe inn blant annet munnbind og respiratorer for å forberede seg, og at de ønsket å unngå at prisene gikk opp ved å skape stor etterspørsel.

- Millioner kunne dødd

- Om du hadde vært mer frampå, ville kanskje færre dødd. Tar du ansvar for dødsfallene? spør en journalist.

- Om vi ikke hadde gjort som vi gjorde, ville millioner dødd. Vi lærte om sykdommen. Vi vet hvem den angriper og har gjort en fantastisk jobb. Ingen skulle dødd. Kina slapp ut noe, og det skulle ikke ha skjedd. De kunne stoppet det. De stoppet viruset fra å nå resten av Kina fra Wuhan, men stoppet det ikke til å nå verden.

Trump sier gjentatte ganger at han ville unngå å spre panikk og frykt. Han påpeker at han tidlig stengte grensa til Kina, til tross for at både Demokratenes Joe Biden og Nancy Pelosi mente han tok feil.

- Det var bra av oss. Ellers hadde flere millioner dødd. Vi trodde ikke at det skulle gå som det gjorde. Plutselig var hele verden rammet. Men vi ønsket ikke å rope høyt om dette. Vi trengte lederskap og lederskap trenger selvtillit.

<strong>PRISVINNENDE:</strong> Bob Woodward er en prisvinnende journalist, som er svært anerkjent i USA. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
PRISVINNENDE: Bob Woodward er en prisvinnende journalist, som er svært anerkjent i USA. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- Ville tone det ned

Bob Woodward er en av USAs fremste politiske journalister, og samtalene med presidenten har blitt til boka «Rage», som omtales som en oppfølger til «Fear» fra 2018.

Avsløringene i boka står i sterk kontrast til Trumps uttalelser på samme tidspunkt om at «viruset var under kontroll» og «at viruset vil forsvinne».

I samtalen med Woodward 19. mars innrømmer presidenten at han underspilte situasjonen.

- Jeg ville tone dette ned. Det gjør jeg fortsatt. Jeg vil ikke skape panikk, sier presidenten.

Noen dager seinere erklærte han unntakstilstand som følge av pandemien. CNN skriver at dersom Trump hadde tatt grep allerede i februar, med tiltak som munnbind, avstandsregler og håndvask, mener eksperter at tusenvis av liv kunne vært reddet.

Hemmelig krisemøte

Boka kommer med flere eksempler der Trump sier én ting til Woodward, og noe annet utad.

Under en pressekonferanse 3. april sa Trump at «viruset vil forsvinne». To dager seinere skal han ha uttalt til Woodward at «det er en forferdelig ting. Det er uforståelig».

Under et hemmelig krisemøte 28. januar, skal sikkerhetsrådgiver Robert O' Brien ha kommet med en kraftig advarsel om viruset. Ifølge boka skal han ha sagt at «dette er den største nasjonale trusselen».

På dette tidspunktet var det få registrerte smittetilfeller i USA. Matt Pottinger, som er O'Briens nestleder, skal ha fortalt Trump at situasjonen kunne bli verre enn influensapandemien i 1918, som tok livet av 50 millioner mennesker på verdensbasis.

Tre dager seinere kom presidenten med reiserestriksjoner mot Kina. Samtidig fortsatte han å snakke ned viruset.

FYRTE LØS: USAs president Donald Trump gikk til angrep på sin demokratiske rival Joe Biden. Han var heller ikke nådig mot en journalist med ansiktsmakske. Foto: AP Vis mer

- Ikke min skyld

«Rage», som slippes 15. september, er basert på 18 samtaler med presidenten fra 5. desember 2019 til 21. juli i år.

Bob Woodward ble for alvor kjent under Watergate-avsløringene tidlig på 1970-tallet, som førte til at Richard Nixon til slutt måtte gå av som president.

I boka kommer også tidligere forsvarsminister James Mattis, tidligere etterretningssjef Dan Coats og tidligere utenriksminister Rex Tillerson med kritikk mot Trump.

USAs fremste smitteekspert Anthony Fauci skal heller ikke ha vært fornøyd med presidentens håndtering av viruset, ifølge boka. Her kommet det fram at han skal ha uttalt til en kollega at «Trump bare bryr seg om å bli gjenvalgt».

Ifølge tall fra Worldometers har 6,5 millioner amerikanere vært smittet av viruset. 194 000 mennesker i landet har dødd.

- Viruset har ingenting med meg å gjøre. Det er ikke min skyld. Det er Kina som slapp viruset ut, sier Trump i sin siste samtale med journalisten.

Flere avsløringer

14. august kommenterte Donald Trump boka på Twitter:

- Boka til Bob Woodward vil være FALSK, som vanlig, som mange av de andre har vært.

Ifølge Washington Post inneholder boka flere avsløringer om Trump og hans administrasjon. Presidenten skal blant annet ha fortalt om et nytt, hemmelig våpenlager.

- Jeg har bygget et atomvåpen. Et våpen som ingen i dette landet har sett før, skal han ha sagt.

Boka inneholder også 27 «kjærlighetsbrev» til Nord-Koreas president Kim Jong-un. 25 av dem har ikke vært offentlig kjent før.

«I brevene beskriver Kim båndet mellom lederne som noe fra en «fantasifilm», heter det i beskrivelsen av den kommende boka på Amazon. Forlaget skriver også at de to er engasjert i «en ekstraordinær diplomatisk menuett».

Raser

Avsløringene får Demokratenes presidentkandidat Joe Biden til å reagere.

- Dette er mangel på lederskap. Han satte folkets behov sist. Dagen vi passerer 190 000 døde av covid-19, får vi høre at presidenten innrømmet at han visste at viruset var mer dødelig enn influensa allerede i februar, sier Biden på et pressemøte i Michigan.

<strong>RASER:</strong> Joe Biden raser mot Donald Trump etter nye avsløringer. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
RASER: Joe Biden raser mot Donald Trump etter nye avsløringer. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Vis mer

Han mener Trump med vilje unnlot å gjøre jobben sin som president.

- Han visste, men tonet det ned. Han løy til det amerikanske folket i flere måneder. Han visste hvor farlig det var. Han gjorde ikke jobben sin med vilje. Det er et dødelig svik.

Biden understreker at om presidenten hadde tatt grep tidligere, og innført tiltak i februar, ville tusenvis av liv vært reddet.

- Hans svik har ikke bare kostet liv, men også penger. Han er ikke skikket til denne jobben.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer