Exxon

Avslørt: Oljegigant visste om klimaendringene

Oljegiganten Exxons egne forskere visste om effekten av menneskeskapte klimaendringer allerede på 1970-tallet, ifølge en ny studie. Utad fortsatte selskapet likevel å skape tvil om klimaendringene helt inntil for få år siden.

SKADELIG: Oljegiganten Exxon Mobil skal ha visst om klimafarene ved olje og gass helt siden 1977, ifølge ny studie. Foto: Chuck Bennett /Los Angeles Daily News via AP
SKADELIG: Oljegiganten Exxon Mobil skal ha visst om klimafarene ved olje og gass helt siden 1977, ifølge ny studie. Foto: Chuck Bennett /Los Angeles Daily News via AP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Ifølge en ny vitenskapelig studie publisert i tidsskriftet Science torsdag var selskapets spådommer den gangen om global oppvarming utrolig presise.

Men utad kom Exxon med uttalelser som motsa deres egne forskere. I stedet hevdet oljegiganten at det var stor tvil om global oppvarming faktisk var reell.

Allerede for flere år siden publiserte blant annet Inside Climate News og the Los Angeles Times artikler om at Exxon hadde visst om menneskeskapte klimaendringer helt siden 1977.

Den nye analysen i Science viser nå i tillegg at selskapets egne forskere hadde noen særdeles presise modeller for hvordan klimaendringene vil skje. De spådde helt korrekt at den globale temperaturen ville stige med om lag 0,2 grader hvert tiår.

- Forbausende presis

- Exxon-forskningen var faktisk forbausende presis, men det var også dobbeltmoral fordi så mye av Exxon Mobils feilinformasjon gjennom mange år var å hevde at klimamodellene ikke var troverdige, sier medforfatter av den nye studien, Harvard-professor Naomi Oreskes, til AP.

OVERRASKER: Simon Kofe holdt tale under klimatoppmøte. Han gjør det i full dress med vann opp til knærne for å få fram poenget om at havet stiger. Video: Youtube / Simon Kofe Vis mer

- Dette gir oss vanntett bevis for at Exxon Mobil presist forutså global oppvarming mange år tidligere, og så snudde seg rundt og angrep den underliggende forskningen, sier hovedforfatter av studien, professor Geoffrey Supran ved University of Miami, til nyhetsbyrået.

I artikkelen blir den daværende toppsjefen for Exxon i 1999, Lee Raymond, sitert på en uttalelse om at framtidige «klimaprojeksjoner er basert på fullstendig uprøvde klimamodeller, eller enda oftere reine spekualsjoner». I 2013 omtalte etterfølgeren hans klimamodellene for «ikke kompetente».

I dag hevder selskapet at tonen deres har endret seg i tråd med ny kunnskap.

- Likner tobakksindustrien

- Exxons forståelse av klimavitenskapen har utviklet seg sammen med det breiere vitenskapsmiljøet og fire tiår med klimaforskning, sier talsperson for Exxon, Todd Spitler.

Han mener det er misvisende å hevde at Exxon visste, og at selskapet nå støtter effektive klimatiltak.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

Exxon er et av verdens største olje- og gasselskaper og har blitt saksøkt en rekke ganger for angivelig å ha visst om skadene olje og gass ville påføre klimaet og lurt offentligheten om dette. Flere amerikanske delstater er blant dem som har saksøkt.

- Dette likner på tobakksindustriens lange fornektelseskampanje mot de skadelige effektene av sigaretter, sa den daværende justisministeren i Massachusetts, Maura Healey, da delstaten saksøkte Exxon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer