Stormet Kongressen:

Avslørt på Instagram - lurt i felle

I januar ble han etterlyst, men FBI hadde ikke navnet hans. Så fikk de et treff da de kjørte bildet av ham gjennom et program som gjenkjenner ansikter.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uka pågrep FBI én av mange etterlyste personer etter stormingen av Kongressen 6. januar.

Mannen ble etterlyst med bilde i januar, men FBI hadde ikke navnet hans, og visste følgelig ikke hvor mannen kom fra eller hvor han bodde.

Hvorvidt de sto uten tips eller andre ledetråder, er ikke kjent, men på et tidspunkt bestemte FBI seg for å kjøre bildet av mannen gjennom et spesielt program som gjenkjenner ansikter.

Da fikk FBI plutselig et treff, skriver Huffington Post.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Hør de rystende lydopptakene fra 6. januar. Video: AP Vis mer

Sporet opp på Instagram

Bildesøket ledet FBI til en Instagram-profil, som tilhørte en kvinne. På et av bildene sto den etterlyste Kongress-stormeren ved siden av en kvinne.

Hun viste seg seinere å være mannens kjæreste, ifølge rettsdokumenter.

På hennes profil var det også flere bilder av den mistenkte mannen, deriblant ett hvor mannen bruker den samme lua han brukte under stormingen av Kongressen, skriver Huffington Post.

FBI fant deretter mannens Facebook-profil gjennom kjærestens sosiale medier, og da fikk de knyttet et navn til bildet FBI hadde av ham.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Pezy, medlem av den høyreekstreme gruppa Boogaloo, mener angrepet på Kongressen var det rette å gjøre. Video: Jesper Nordahl Finsveen / Vegard Kvaale Vis mer

«Jævlig moro»

Mannen bor og jobber i delstaten Kentucky, og det var på jobb FBI nærmet seg den etterlyste mistenkte.

Men FBI møtte ikke opp med politiskilt.

To FBI-agenter besøkte mannens arbeidsplass under dekke av å være vennligsinnede, og begynte å snakke med den mistenkte Kongress-stormeren om hendelsen.

I samtalen skal han ha innrømmet å ha tatt del i stormingen, og sagt at det var «jævlig moro», ifølge FBI.

Ei uke seinere, på tirsdag denne uka, ble han altså pågrepet. Nå er mannen siktet for en rekke lovbrudd i forbindelse med angrepet, deriblant å ha utøvd vold mot polititjenestepersoner.

Det er uklart hvordan mannen stiller seg til spørsmålet om straffskyld.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Brukt tidligere

Tidligere har Huffington Post omtalt hvordan FBI har benyttet seg av samme ansiktsgjenkjenningsteknologi tidligere.

Med denne teknologien i hende har politimyndighetene klart å spore opp en rekke etterlyste personer fra stormingen.

Det har også en rekke aktivistgrupper gjort, for teknologien er ikke forbeholdt politiet og blir vanligere og vanligere.

Flere personer døde i angrepet mot Kongressen, som ble gjennomført av tilhengere av USAs tidligere president Donald Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer