Avslørt: Så søtt smaker skotsk selvstendighet

Kakevalget har pågått siden februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EDINBURGH (Dagbladet): Gjennomsnittet av meningsmålingene i Skottland viser at nei-sida, som ønsker å fortsette som før, leder med 51-49 mot ja-sida før torsdagens selvstendighetsvalg.

En høyst uoffisiell og uvitenskapelig, men søt, måling i Edinburgh viser en litt høyere nei-oppslutning.

- Nå er det 43,5 prosent ja, 47,4 nei og 8,8 som ikke vet, sier Vidya Sarjoo, innehaver av Cuckoo's Bakery. 

- Folk liker kaker Siden februar har hun solgt de tre ulike valg-kakene for å måle temperaturen blant sukkerhungrige skotter. Nei-sida er altså noe høyere enn i de vanlige målingene. En mulig forklaring er at det først er i løpet av den siste måneden at ja-sida, som ønsker løsrivelse, har tatt igjen nei-sida på målingene, mens kakemålingen har hatt en mye lenger innsamlingsperiode. En annen er selvsagt at utvalget ikke er tilfeldig. Målingen og kakene er uansett populære.

- Det er et seriøst og viktig valg, og det har vært masse oppmerksomhet knyttet til det. Vi tenkte vi kunne få meningen fra folk som vanligvis ikke uttaler seg om dette. Hvorfor ikke? Folk liker kaker i Skottland, sier Sarjoo, som ikke vil avsløre hva hun stemmer.

Frykter målingsfeil Samtidig som Sarjoo selger cupcakes til bankansette og turister advarer en meningsmålingsekspert mot at de mer regulære målingene kan bomme totalt. Martin Broon, leder av meningsmålingsinstituttet ICM, frykter et Waterloo-øyeblikk, og at det er et problem da flere selskaper bruker nettpaneler med for snevert utvalg.

FORSIDA: Løfter. Faksimile
FORSIDA: Løfter. Faksimile Vis mer

- Vi er avhengige av et definert utvalg, men vi vet ikke hvor mange, og etter min mening er det ikke stort nok. Det er en reell fare for at meningsmålingene er unøyaktige denne gangen, sier han i et intervju med BBC Radio Four, referert i den skotske avisa Herald.

Han sier det kan være et problem at enkelte ikke tør å si at de stemmer nei, ikke en gang når de blir spurt i anonyme målinger.

Løfter på forsida Nyhetsbildet i Skottland preges i dag for øvrig av forsiden på den største tabloidavisa, Daily Record, hvor statsminister David Cameron, Labour-leder Ed Miliband og Liberaldemokrat-leder Nick Clegg har skrevet under et løfte om mer selvstendighet til Skottland ved et nei-resultat.

Løftene ligger i samme landskap som tidligere statsminister Gordon Brown, som gikk ut med et liknende utspill etter at ja-sida plutselig lå foran på meningsmålingene. De likner tildels på det «tredje alternativet», utvidet selvstendighet, som Skottlands førsteminister Alex Salmond faktisk ville ha med i avstemningen, men som Cameron nektet.

KAKEBAKER: Vidya Sarjoo, innehaver av Cuckoo's Bakery. Foto: Øistein Norum Monsen
KAKEBAKER: Vidya Sarjoo, innehaver av Cuckoo's Bakery. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Salmond og ja-sida mener Cameron, Miliband og Cleggs lovnader nå er for uforpliktende til å kunne kalles løfter, og kaller utspillet som desperat.

Og lurer du på hvordan meningsmålingskakene smaker? Du kan se videoen for å få et visst inntrykk, men det kan uansett slås fast at det ikke er spart på sukkeret. Det skal det heller kanskje ikke.

DET STORE KAKEVALGET: Ja, vet ikke og nei. Foto: Øistein Norum Monsen
DET STORE KAKEVALGET: Ja, vet ikke og nei. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer