Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørt: Slik snor Kim seg unna sanksjonene

Smugler kull til Sør-Korea og Japan via Russland, ifølge rapport.

HOPER SEG OPP: Nordkoreansk kull hoper seg opp på kaia i havnebyen Rajin på grunn av eksportforbudet. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix
HOPER SEG OPP: Nordkoreansk kull hoper seg opp på kaia i havnebyen Rajin på grunn av eksportforbudet. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en vestlig etterretningsrapport nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang på, har Nord-Korea i strid med FNs sanksjoner fraktet kull til Sør-Korea og Japan, med Russland som transittland.

Ifølge rapporten har Nord-Korea gjentatte ganger fraktet kull med skip til nærliggende russiske havner, hvor det er blitt lastet om og deretter sendt til mottakerlandene.

- Den russiske havnebyen Nakhodka (utenfor Vladivostok) er i ferd med å bli ei transitthavn for nordkoreansk kull, sier en ikke navngitt sikkerhetskilde til nyhetsbyrået.

Russland avviser beskyldningene, sier de opptrer i tråd med internasjonal lov, og at de «ikke er et transittpunkt for kulleveranser til tredjeland», skriver Telegraph.

SKAL STOPPES: FN-sanksjonene skal bidra til å bremse eller stanse Nord-Koreas atomprogram, her representert ved langdistanseraketten Hwasong-14, som på sikt skal være i stand til å frakte kjernefysiske stridshoder til mål i USA. Foto: KCNA / KNS / AFP / NTB Scanpix
SKAL STOPPES: FN-sanksjonene skal bidra til å bremse eller stanse Nord-Koreas atomprogram, her representert ved langdistanseraketten Hwasong-14, som på sikt skal være i stand til å frakte kjernefysiske stridshoder til mål i USA. Foto: KCNA / KNS / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Taper milliarder

FN har gradvis innført strengere og strengere sanksjoner mot Kim Jong-uns Nord-Korea siden 2006, i takt med opptrappingen av landets atomprogram, og Sikkerhetsrådets resolusjon 2371 ble innført i august, etter en strøm av trusler mot vestlige land samt prøveoppskytninger av langdistanseraketter.

Resolusjonen forbyr all eksport av kull, jern, bly og sjømat. Kull er landets største eksportartikkel, og forbudet vil koste regimet flere milliarder kroner i året. Dette skal bidra til å bremse atomprogrammet.

Iføgle rapporten er kullet smuglet ut i tre omganger. Den første leveransen med 17 415 tonn seilte i august fra den nordkoreanske havnebyen Nampo til Nakhodka på det Palau-registrerte frakteskipet «Jian Fu».

I Nakhodka ankom et annet fartøy til samme kai som «Jian Fu», lastet om bord 20 500 tonn kull og seilte til Ulsan i Sør-Korea, ifølge russiske havnemyndigheters logg.

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

Kinesiske skip

Ifølge Reuters' kilder smugles kullet nå ut via ytterligere to ruter i tillegg til Nakhodka. Den ene veien går via Kholmsk på den russiske Sakhalinhalvøya nord for Japan, der to nordkoreanske skip losset til sammen over 35 000 tonn kull ved fem ulike anledninger i august og september.

Kullet ble imidlertid stoppet av russiske tollmyndigheter på grunn av FN-sanksjonene, men ble seinere lastet om bord på kinesiske skip ved samme dokk.

De kinesiske skipene oppga at de skulle til Nord-Korea, ifølge en kilde i Sakhalinhalvøyas havnemyndigheter - men skipssporingen avslører at de i stedet dro til Pohang og Incheon i Sør-Korea.

Sanksjoner fra USA

- På grunnlag av disse faktaene ser det ut til at de involverte parter har forbrutt seg mot Sikkerhetsrådets resolusjon, sier Matthew Oresman ved juristkontoret Pillsbury Winthrop Shaw Pittman, som rådgir selskaper om hvordan de skal håndtere sanksjonene.

Han legger til:

- Også de som bidrar til å tilrettelegge, finansiere og utføre frakten, risikerer å bli pålagt sanksjoner av USA.

USA har nå svartelistet ett av de nordkoreanske skipene som seilte til Kholmsk, «Ul Ji Bong 6».

Ifølge Reuters' sikkerhetskilder er Russland blitt det foretrukne transittlandet for kulltransportene fordi Kina slår hardt ned på eksport fra Nord-Korea.

ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: FN / AP / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Oljebeskyldninger

Dette er den andre store Reuters-avsløringen av brudd på FN-sanksjoner mot Nord-Korea på mindre enn en måned. Rett før nyttår omtalte de en etterretningsrapport der de slår fast at russiske skip gjentatte ganger har levert olje til kommunistdiktaturet.

Oljesmuglingen har ifølge rapporten skjedd ved at russiske skip har losset olje over på nordkoreanske skip til sjøs, etter triksing med skipenes sporingsenheter.

Russiske myndigheter anklages ikke direkte i rapporten, og sa i en uttalelse at de overholder FN-sanksjonene, som skal redusere tilførselen av olje til Nord-Korea med ca. 30 prosent.

13 000 POLITIFOLK: Onsdag 23. januar hadde sørkoreansk politi en oppvisning for å demonstrere hvordan de vil takle ugagn under vinter-OL. Video: CNN Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!