Avslørt: Slik snor Kim seg unna sanksjonene

Smugler kull til Sør-Korea og Japan via Russland, ifølge rapport.

HOPER SEG OPP: Nordkoreansk kull hoper seg opp på kaia i havnebyen Rajin på grunn av eksportforbudet. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix
HOPER SEG OPP: Nordkoreansk kull hoper seg opp på kaia i havnebyen Rajin på grunn av eksportforbudet. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ifølge en vestlig etterretningsrapport nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang på, har Nord-Korea i strid med FNs sanksjoner fraktet kull til Sør-Korea og Japan, med Russland som transittland.

Ifølge rapporten har Nord-Korea gjentatte ganger fraktet kull med skip til nærliggende russiske havner, hvor det er blitt lastet om og deretter sendt til mottakerlandene.

- Den russiske havnebyen Nakhodka (utenfor Vladivostok) er i ferd med å bli ei transitthavn for nordkoreansk kull, sier en ikke navngitt sikkerhetskilde til nyhetsbyrået.

Russland avviser beskyldningene, sier de opptrer i tråd med internasjonal lov, og at de «ikke er et transittpunkt for kulleveranser til tredjeland», skriver Telegraph.

Taper milliarder

FN har gradvis innført strengere og strengere sanksjoner mot Kim Jong-uns Nord-Korea siden 2006, i takt med opptrappingen av landets atomprogram, og Sikkerhetsrådets resolusjon 2371 ble innført i august, etter en strøm av trusler mot vestlige land samt prøveoppskytninger av langdistanseraketter.

Resolusjonen forbyr all eksport av kull, jern, bly og sjømat. Kull er landets største eksportartikkel, og forbudet vil koste regimet flere milliarder kroner i året. Dette skal bidra til å bremse atomprogrammet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer