Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørt som juksemaker

Klonehelten måtte trekke seg som professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den sørkoreanske stamcelleforskeren Hwang Woo-suk trakk seg i dag fra sin professorstilling ved Seoul-universitetet. Universitetet har erklært at Hwang har forfalsket resultater i sin banebrytende forskning på stamceller og kloning, melder The Guardian.

En underøkelseskommisjon ved universitetet anklager Hwang for å ha ødelagt det vitenskapelige miljøet med sitt bedrag, mens den sørkoreanske regjeringen truer med å stoppe pengestøtten til forskningen hans.

Nasjonalhelt

Hwang er blitt nasjonalhelt i Sør-Korea og verdenskjent for å ha frambrakt de første embryoniske stamcellene som er skreddersydd for hver enkelt pasient, og mange alvorlig syke har satt sin lit til at forskningen hans kan hjelpe dem å bli friske.

Den sørkoreanske regjeringen har vært sterke støttespillere for Hwang og har gitt ham utmerkelsen «toppvitenskapsmann». Nå sier de at de føler seg «elendige» etter avsløringene og vil starte sin egen etterforskning av skandalen.Regjeringen har støttet Hwang med 270 millioner kroner, og landets viseminister for vitenskap og teknologi sier det er umulig å få pengene tilbake. Derimot vurderer de å ta fra Hwang «toppvitenskapsmann»-tittelen.

Ni av elleve var juks

Panelet av eksperter ved universitetet slår fast at professoren har forfalsket minst ni av de elleve stamcellelinjene han påsto å ha frambrakt i en artikkel i mainummeret av tidsskriftet Science.

Universitetskommisjonen har kommet til at laboratoriedataene for de elleve stamcellelinjene er frambrakt ved å bruke bare to.

GÅR AV I SKAM: Hwang Woo-suk på vei ut fra universitetet i Seoul i dag. Foto: Scanpix
GÅR AV I SKAM: Hwang Woo-suk på vei ut fra universitetet i Seoul i dag. Foto: Scanpix Vis mer

For å lage celler med tilsynelatende matchende DNA splittet Hwang og teamet hans celler fra én og samme pasient og plasserte de nye cellene i to forskjellige reagensrør, istedenfor å matche klonede celler til pasientens egne celler, ifølge kommisjonens rapport.

- På denne bakgrunn kan de feilaktige dataene fra Science ikke være ett enkeltstående tilfelle. Isteden er det en overveid fabrikasjon for å få det til å se ut som elleve stamcellelinjer og ikke to, sier rapporten.

Det skal nå, gjennom DNA-prøver, avgjøres om de to gjenværende stamcellelinjene virkelig er blitt klonet fra en pasient. I tillegg skal Hwangs tidligere forskning gås etter i sømmene.

Avsløringene kaster lange skygger over alle Hwangs angivelige gjennombrudd i klone- og stamcelleforskningen.- Dette er en alvorlig handling som ødelegger grunnlaget for vitenskapen, sier panelet.

Beklager

- Jeg beklager oppriktig overfor folket for å ha forårsaket sjokk og skuffelse, sa professoren på vei ut fra universitetet.

- Med mine sterkeste beklagelser går jeg herved av som professor, sa Hwang.

Dette er Hwangs andre unnskyldning på like mange måneder. I november måtte han unnskylde «etiske svikter» i arbeidet sitt etter at det kom fram at kvinnelige forskere i laboratoriene hans hadde donert sine egne egg til bruk i stamcelleeksperimentene.

Etter disse avsløringene gikk Hwang av som leder for World Stem Cell Hub, en internasjonal stamcellebank grunnlagt i oktober som planlegger å åpne filialer i Storbritannia og USA.

Hwang fastholder fortsatt at han har frambrakt teknologien som trengs for å skape pasientmatchede stamceller.

- Jeg må poengtere at pasientspesifikke stamceller tilhører Sør-Korea, og dere vil få se dette, sa professoren, som opprinnelig er veterinær.

Nå risikerer Hwang å bli stilt for retten, ikke for forfalskningene, men for å ha opprørt medborgere.

FORTVILER: En av Hwangs studenter fortviler etter nyheten om professorens avgang.
DOMMEN: Roe Jung-hye, leder for forskningsavdelingen ved Seoul-universitetet, på pressekonferansen tidligere i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!