Avslørte 4000 år gammelt massedrap

Fant massegraven i Egypt ved en tilfeldighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet.no): Utgravinger i Egypt har avdekket flere titalls lik som synes å ha blitt massakrert. Arkeologer prøver å rekonstruere hva som egentlig skjedde for over 40 århundrer siden, melder The Guardian.

Likene ble funnet i Mendes, som var det egyptiske rikets hovedstad og lå i Nildeltaet nord for Kairo.

Fra Moses\' tid

Donald Redford fra delstatsuniversitetet i Pennsylvania hadde begynt å grave ut grunnmuren av et gedigent tempel som trolig tilhørte Ramses II.

Ramses II er faraoen som tradisjonelt identifiseres som faraoen i den bibelske fortellingen om Moses.

Under utgravingen fant Redford restene av en eldre bygning som var blitt ødelagt av brann, og det var her han gjorde det makabre funnet, sa han på en konferanse i London på lørdag.

- Vi trodde tempelet vi undersøkte, var et nytt tempel som var reist et sted der det ikke hadde vært noe før. Men da vi gravde en grøft dypere enn tempelet, fant vi restene av en bygning fra det gamle kongedømmets tid, en svær mursteinsplattform som er 40 meter bred, og som en gang har vært fundamentet for et tempel.

Minst 36 lik

Arkivfoto: Scanpix
Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Under brannruinene fant vitenskapsmennene det første av minst 36 lik, ofre etter en eller annen brutal hendelse for 40 århundrer siden.

- Vi trodde de hadde dødd der vi fant dem. Men det viste seg at de ble drept et annet sted og så kastet foran podiet. Leiremursteinene i det brennende tempelet raste ned over dem, så de ble tildekket og aldri funnet.

Ofrene var gamle og unge, menn og kvinner, som lå hulter til bulter i hauger. Fra en sivilisasjon med sterke innslag av dødskultuser er slike funn sjeldne. Selv de fattigste fikk en ordentlig begravelse, og fikk som regel med proviant for livet etter døden.

Det tørre og varme klimaet i Egypt har en bevarende virkning. Men å finne 4000 år gamle menneskerester i Nildeltaet - som oversvømmes av Nilen årlig, gjerne så lenge som ti måneder om gangen - var svært uventet.

Knoklene var som pulver

- Knoklene var i en svært dårlig forfatning. Det er utrolig at bioantropologen fant dem i det hele tatt. Det ville vært veldig lett å bare grave oss gjennom og ikke oppdage dem. De er som pulver i søla. Men når man først oppdager dem, og er veldig forsiktig, ser man etter hvert omrisset av en kropp, sier Redford.

Forskerne vet ikke hvordan ofrene døde. De kan ha blitt stukket med kniv, forgiftet eller kvalt. Det er ingen slagskader på de bevarte skjelettene. Likene ble tilfeldig kastet inn, den ene oppå den andre.

Tempelet har blitt gjenoppbygd en gang mellom 2150 og 1950 f.Kr. Teorien er at drapene stammer fra sammenbruddet av det gamle kongedømmet, eller den turbulente tida mellom 2250 og 2150 f.Kr.

Mendes hadde sin storhetstid under den greske antikken. Byen ble et sentrum for motstanden mot de persiske erobrerne, som okkuperte Egypt i 120 år. Bosetningen holdt seg helt inn i tidlig kristen tid, men den mendesiske greina av Nilen tok til slutt et annet løp, og etterlot seg et gåtefullt mønster av granittobelisker, kalksteinsruiner og stakkarslige gjørmegraver på en haug av kompakt sand over vannivået på det som nå er en enorm jorbruksslette.

I 1000 e.Kr. rapporterte en arabisk reisende at han hadde sett at tempelet som ble utvidet av Ramses II, fortsatt sto. Men de første europeiske reisende, under renessansen, fant tempelet stort sett i samme forfatning som i dag.

- Det må ha vært under middelalderen at det til slutt ble ødelagt, sier professor Redford.

FRA MOSES\' TID: Statue av Ramses II.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer