Avslørte Amazon-skandalen - nå frykter CIA og PST for livet hans

CIA og PST frykter at Iyad El-Baghdadi (41) som bor i Oslo skal bli tatt livet av.

TRUET: En aktivist bosatt i Oslo skal ha blitt advart om at han står overfor en trussel fra Saudi-Arabia. Aktivisten har vært en høylytt kritiker av kronprins Mohammed Bin Salman. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis ikke de ønsker å drepe meg, har jeg ikke gjort jobben min, sier Iyad El-Baghdadi til Dagbladet.

Torsdag 25. april banket to tjenestemenn fra PST (Politiets sikkerhetstjeneste) på døra til palestineren el-Baghdadi i Oslo.

- De ba meg bli med. De fortalte at sikkerhetspolitiet hadde fått opplysninger fra en samarbeidende utenlandsk tjeneste, om en trussel mot meg, sier el-Baghdadi.

Avslørte hacking

el-Baghdadi tror ikke det er hans rolle som aktivist og kritiker mot de autoritære regimene i Midtøsten, som er årsaken til at CIA og PST mener det er et alvorlig trusselbilde mot ham.

- De siste månedene har jeg jobbet sammen med etterforskningsteamet til Amazon-gründeren Jeff Bezos.

- Han ble utsatt for en utpressing. Etterforskningen, som jeg har vært en del av, avdekket at Bezos ble hacket.

- Vi klarte å knytte Saudi-Arabia direkte til hackingen. Det er den trolige årsaken til at vestlige etterretning nå mener det er trusselbilde mot meg, sier el-Baghdadi.

Utpressing

Samtidig som Jeff Bezos - som blant annet eier avisa Washington Post, ved siden av gigantselskapet Amazon - ble hacket, skal skandalebladet National Enquirer truet med å offentliggjøre pikante, private bilder av Bezos og hans elskerinne - nyhetsankeret Lauren Sanchez.

55 år gamle Jeff Bezos blir regnet som verdens rikeste mann, ifølge Bloomberg Billionaires Index, er han verdens rikeste person. Formuen anslås til nærmere 140 milliarder dollar.

Fengsel eller utvisning

41-åringen kom til Norge i 2014, og fikk året etter innvilget politisk asyl.

- Jeg er palestiner, født og oppvokst i Dubai. Men under den arabiske våren i 2011, ble jeg arrestert av sikkerhetspolitiet i Dubai. Etter to uker i varetekt ble jeg sendt til Malaysia sammen med min familie.

- Myndighetene i Dubai mente jeg var farlig, siden jeg skrev meldinger på Twitter, og kjempet for demokrati, sier el-Baghdadi.

- Myndighetene i Dubai ga meg to valg: enten fengsel, eller utvisning til Malaysia som er det eneste land som aksepterer palestinsk pass. Valget var enkelt.

Asyl i Norge

Etter en måned på flyplassen i hovedstaden Kuala Lumpur, fikk el-Baghdadi komme inn i landet. Noen måneder seinere ble han invitert til Oslo og Oslo Freedom Forum.

- I 2015 fikk jeg asyl i Norge, noe jeg er veldig takknemlig for.

De siste åra har el-Baghdadi skrevet fast for avisa Washington Post.

- Mitt forhold til Washington Post var årsaken til at jeg ble bedt om å være med på etterforskningen, etter utpressingsskandalen mot Amazon grunnleggeren Bezos.

Første gang el-Baghdadi forsto at han kunne være et mål for myndighetene i Saudi-Arabia, var i fjor høst.

- Jeg fikk et tips fra en kilde i Saudi-Arabia. Deretter var det stille, til de to mennene fra PST banket på døra hjemme.

Parterte vennen

I fjor vår fikk Iyad El-Baghdadi besøk i Oslo av Jamal Khashoggi, som 2. oktober i fjor ble drept og partert, da han besøkte den Saudi-Arabias generalkonsulat i Istanbul.

- Når vi vet hva myndighetene i Saudi-Arabia er i stand til, er det all mulig grunn til å ta truslene derfra på største alvor, sier el-Baghdadi til Dagbladet.

Nå har Oslo politidistrikt overtatt ansvaret for sikkerheten til menneskerettighetsaktivisten.

IKKE REDD: - Jeg er ikke redd, men jeg er urolig for min familie, sier el-Baghdadi. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
IKKE REDD: - Jeg er ikke redd, men jeg er urolig for min familie, sier el-Baghdadi. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Jeg spurte de to mennene fra PST om jeg kunne få en pistol, slik at jeg kunne beskytte meg, og min familie. De sa tvert nei, og beroliget meg med at Oslo-politiet vil passe på meg, og familiens sikkerhet

Sikkerhet

- Jeg er ikke redd, men jeg er urolig for min familie. Mine foreldre bor i Malaysia, og jeg hadde tenkt å reise dit og besøke dem i begynnelsen av juni. PST har bedt meg om å kansellere den planlagte turen. Årsaken er at de ikke kan garantere for min sikkerhet. Norske sikkerhetsmyndigheter har ikke noe samarbeid med malaysierne, sier el-Baghdadi.

- Hvordan vet du at det var amerikanske CIA som advarte PST?

- Den engelske avisa The Guardian har fått det bekreftet, sier el-Baghdadi.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST ønsker ikke å kommentere om PST ble varslet av CIA.

- Vi ønsker ikke å gi kommentarer til vår eventuelle kontakt med enkeltpersoner, sier Hugubakken til Dagbladet.

PST ønsker heller ikke si noe om hvilke sikkerhetsmessige vurderinger sikkerhetspolitiet har gjort, etter at PST orienterte el-Baghdadi om trusselbildet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer