AMERIKANSK DRONE: Iransk TV har vist bilder av det de hevder er et amerikansk drone-fly som det iranske luftvåpenet skal tatt ned inne i Iran. Bildet kan ikke uavhengig bekreftes, men amerikanske myndigheter bekrefter å ha mistet et ubemannet rekognoseringsfly. Foto: Reuters / Sepah News.ir / Handout
AMERIKANSK DRONE: Iransk TV har vist bilder av det de hevder er et amerikansk drone-fly som det iranske luftvåpenet skal tatt ned inne i Iran. Bildet kan ikke uavhengig bekreftes, men amerikanske myndigheter bekrefter å ha mistet et ubemannet rekognoseringsfly. Foto: Reuters / Sepah News.ir / HandoutVis mer

Avslørte amerikansk drone-fly inne i Iran

- Protesterer på det sterkeste mot invasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iransk TV har vist bilder av det de hevder er et amerikansk drone-fly som det iranske luftvåpenet skal tatt ned inne i Iran, nær den afghanske grensen.

Bildene viser iranske militære tjenestemenn som inspiserer flyet av typen RQ-170 Sentinel stealth. På bildene ser dronen ut til å være uskadet.

Amerikanske tjenestemenn har ifølge BBC Middle East erkjent tapet av det ubemannede flyet, og sier det var defekt. Men iranske tjenestemenn på sin side sier de kapret flyet elektronisk og styrte det mot bakken.

- Mistet kontrollen Iranske myndigheter fikk kloa i det ubemannede flyet 4. desember, da det fløy over byen Kashmar, om lag 225 kilometer fra den afghanske grensen.

Nato-kilder uttalte sist helg at de hadde mistet kontrollen over et ubevæpnet rekognoseringsfly på oppdrag over Vest-Afghanistan.

Ifølge iranske medier ble en representant for den sveitsiske ambassaden kalt inn til iransk UD torsdag. Amerkanske myndigheter har ingen diplomatiske forbindelser med Iran. Derfor behandles USAs anliggender i landet via den sveitsiske ambassaden i Teheran.

Protesterer Den sveitsiske utsendingen mottok meldingen om at iranske myndigheter «på det sterkeste protesterte mot invasjonen, og at en amerikansk drone ble oppdaget dypt inn i iransk luftrom». De ønsket en forklaring på hva dronen gjorde der.

Ifølge The New York Times skal dronen ha vært del av et amerikansk overvåkingsprogram som forsøker å kartlegge iranske atomanlegg.

USA mistenker Iran for i hemmelighet å forsøke å bygge kjernefysiske våpen - noe myndighetene i Teheran sterkt benekter.

En fersk rapport fra FNs kjernefysisk vaktbikkje sa at Iran hadde utført tester "relevant for utviklingen av en kjernefysisk enhet".