Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørte at Mossad hadde drept bombebakmenn i Argentina, kalles for løgner av Israel

- Det store flertallet av de ansvarlige er ikke lenger blant oss, og vi gjorde det selv, sa tidligere Israel-ambassadør.

85 DPRET: Hele 85 mennesker ble drept i en bombeeksplosjon utenfor et jødisk senter i Buenos Aires i 1994. Nå hevder Israels tidligere ambassadør i landet at Mossad har drept de fleste bakmennene. Foto: AFP Photo/Ali Burafi/NTB Scanpix
85 DPRET: Hele 85 mennesker ble drept i en bombeeksplosjon utenfor et jødisk senter i Buenos Aires i 1994. Nå hevder Israels tidligere ambassadør i landet at Mossad har drept de fleste bakmennene. Foto: AFP Photo/Ali Burafi/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De oppsiktsvekkende opplysningene om at Israel skal ha tatt saken i egne hender mot de skyldige bak bombene i Buenos Aires på 1990-tallet avvises på det sterkeste av israelske myndigheter.

- Komplett tøv Det er  Israels tidligere ambassadør i Argentina, Itzhak Aviran, som har kommet med opplysningene til det jødiske nyhetsbyrået AJN.

- Det store flertallet av de ansvarlige er ikke lenger blant oss, og vi gjorde det selv, sier Aviran, som var ambassadør i landet fra 1993 til 2000.

- Dette er komplett tøv, sier talsmannen Yigal Palmor til nyhetsbyrået AP.

Palmor vil imidlertidig ikke utdype hva som er tøv - for Aviran kommer også med et angrep på myndighetene i Argentina - som han mener ikke gjorde noe for å komme til bunns i saken.

- Vet hvem som sto bak 29 mennesker ble drept da det eksploderte en bombe utenfor den israelske ambassaden i Argentina i 1992. To år senere ble 85 mennesker drept i en bombeeksplosjon utenfor et jødisk senter i Buenos Aires.

- Vi vet hvem som sto bak ambassadebombingen, og vi vet at de gjorde det på nytt to år senere, sier han til AJN.

Aviran sier ikke noe om hvem Israel mener sto bak de to bombene, eller hvem landet har tatt av dage.

Mistenker Iran Argentina har aldri fått tatt noen for terroren, men det har blitt tatt ut tiltale mot åtte iranere i forbindelse med bombingen i 1993, og argentinske myndigheter har krevd dem utlevert fra Iran.

Blant de åtte er Irans tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani og tidligere forsvarsminister Ahmad Vahidi.

Argentinske myndigheter mistenker også Iran for å ha stått bak ambassadebomben i 1992, men Iran har gjentatte ganger nektet ethvert kjennskap til de to bombene.

- Ikke snev av sannhet En israelsk diplomatisk kilde avfeier også den tidligere ambassadørens påstand, melder NTB.

- Han er totalt avsondret fra virkeligheten i Israel. Det fins ikke snev av sannhet i det han sier, sier kilden til israelsk radio.

OPPSIKTVEKKENDE: Tidligere Israel- ambassadør Itzhak Aviran kommer med oppsiktsvekkende opplysninger i et intervju. Israel avviser påstandene. Foto: AFP Photo/Daniel Garcia/NTB Scanpix
OPPSIKTVEKKENDE: Tidligere Israel- ambassadør Itzhak Aviran kommer med oppsiktsvekkende opplysninger i et intervju. Israel avviser påstandene. Foto: AFP Photo/Daniel Garcia/NTB Scanpix Vis mer