Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørte bakmenn med skjult kamera: - Var redd hele tida

TV 2s Kadafi Zaman ga seg ut for å være flyktning.

FØLGER FLYKTNINGENE: Kadafi Zaman har i dokumentaren «Norge til salgs» fulgt flyktningenes farefulle reise fra Midtøsten til Europa. Her utenfor den Blå moskeen i Istanbul, Tyrkia. Foto: Novemberfilm
FØLGER FLYKTNINGENE: Kadafi Zaman har i dokumentaren «Norge til salgs» fulgt flyktningenes farefulle reise fra Midtøsten til Europa. Her utenfor den Blå moskeen i Istanbul, Tyrkia. Foto: Novemberfilm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I TV 2-dokumentaren «Norge til salgs» reiser journalist Kadafi Zaman igjennom seks land for å se hvordan flyktningereisene organiseres.

I noen av landene forkledde han seg som en pakistansk flyktning med skjult kamera for å se hvordan smuglerbransjen arbeider.

- Det hadde blitt gjort en del saker på hvor flyktningene var og hvor de kom i fra, men ikke så mye på hvordan og hvorfor de hadde kommet seg dit. Så en nysgjerrighet i oss var grunnen til at vi ville gjøre dette og finne ut av hvordan logistikken rundt det hele var , forteller Zaman til Dagbladet.

Flyktningekatastrofen har preget mediebildet de siste månedene, og i går meldte NTB at nesten 20.000 flere søkte asyl i Norge i fjor, enn 2014.

Falsk identitet
Zaman tok på seg rollen som «Ali Khan», en pakistansk flyktning, for å vise hvordan mange av disse har flyktet igjennom Europa, i håp om et bedre liv.

Det var viktig å få alt til å stemme slik at han ikke ble tatt av myndighetene eller mistenkt av smuglerne

- Vi måtte finne en passende stil. Jeg endret sveis og klesstil, så gikk vi igang med å få tak i pakistanske penger og tyrkisk SIM-kort, forteller han.

Etter å ha ordnet dette, ble Zaman overrasket da han så hvor åpenlyst smuglerbransjen arbeider. 

- Som Ali Khan publiserte jeg en melding på en av mange sider vi fant på Facebook om at jeg ønsket å reise ut av Tyrkia. Jeg fikk kjapt svar fra flere som kunne ta meg ut av landet, og etter det ble det avtalt om å møtes, forteller Zaman om hvor lett det var å komme i kontakt med smuglerne.

Slet med å vise følelsene Zaman jobber til daglig som reporter i TV 2 Nyhetene.

Etter 15 år som journalist hvor han har dekket både store hendelser i inn- og utland, og for ham ble reisen en veldig lærerik måte å jobbe på.

- Det var en veldig personlig måte å jobbe på. De første dagene slet jeg veldig, det var virkelig en utfordring å vise ekte følelser, noe jeg ikke er vant med fra det å være reporter hvor jeg skal objektiv, sier Zaman.

For journalisten var det å spille inn dokumentaren en emosjonell og tankevekkende opplevelse.

- Da vi så gummibåtene legge ut fra Tyrkia, kunne vi høre skrikene lenger ute, skrikene fra de som ikke kom seg videre, forteller Zaman om en av de sterkeste opplevelsen på reisen.

I Libanon besøkte Zaman og teamet flyktningeleire. Der møtte de mennesker de sent vil glemme.

I FLYKTNINGLEIR: Regissør for dokumentaren, Peder Borch Gieæver, står her med barna i en av flyktningleirene teamet besøkte. Foto: Novemberfilm
I FLYKTNINGLEIR: Regissør for dokumentaren, Peder Borch Gieæver, står her med barna i en av flyktningleirene teamet besøkte. Foto: Novemberfilm Vis mer

- Det var fryktelig vondt å se barna i disse leirene. I den ene vi besøkte kom ei dame bort til oss med en kokt maiskolbe, til tross for at de har så lite som de har, holder de på motet og gjestfriheten.

Myndighetsfrykt og paranoia I dokumentaren er det tydelig at Zaman er redd, og de forlater et sted i fare for å bli oppdaget.

Han forteller at hele reisen var preget av en vedvarende frykt for myndighetene og det å bli avslørt av smuglerne.

- Vi var hele tida redde, spesielt for politiet i Tyrkia, Libanon og Russland. Vi fryktet at utstyret kunne bli beslaglagt og vi mistet materialet vårt, og i verste fall bli beskyldt for å bedrive spionasje, sier Zaman.

Hele tida gikk Zaman og bekymret seg for om kameraet var synlig eller om han skilte seg ut.

- Ser de at jeg er ikke er en flyktning, var en tanke som dukket opp ofte og skapte mye nervøsitet, forteller han.

En av episodene som var mest skremmende var da han mistet mobildekningen i en av redningsvestkjellerne.

- Hadde noe skjedd hadde jeg ikke fått ringt, det var veldig ubehagelig, forteller han om episoden.

Zaman beskriver reisen som utrolig lærerik, og den har gitt ham en bedre forståelse for hele flyktningsituasjonen.

- Jeg skjønner nå mer av sammenhengene og har fått mer innsikt i alt som omhandler flyktningene. Det er ekstremt mange mennesker der ute i dag som tjener penger på andre folks nød, noe jeg nå er mer klar over, sier Zaman, som nå er tilbake i TV 2-nyhetene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!