«Tre nøtter til Askepott»:

Avslørte dramatisk hemmelighet

Da innspillingen av juleklassikeren nærmet seg slutten, tok Carola Braunbock de andre skuespillerne fullstendig på senga.

ASKEPOTTS NEMESIS: Carola Braunbock er uforglemmelig i rollen som stemora over alle stemødre. Foto: DEFA/Barrandov
ASKEPOTTS NEMESIS: Carola Braunbock er uforglemmelig i rollen som stemora over alle stemødre. Foto: DEFA/Barrandov Vis mer
Publisert

Hver julaften benker generasjoner av nordmenn seg framfor TV-skjermen for å se den østtysk-tsjekkoslovakiske klassikeren «Tre nøtter til Askepott» (1973). De åra den har glimret med sitt fravær, har det resultert i ramaskrik og illsinte telefoner.

Helt siden eventyrfilmen med Knut Risans fortellerstemme ble vist på NRK første gang i 1975, har vi forelsket oss i Askepott og prinsen. Vi humrer av læreren som forgjeves roper om «studiene, deres majestet», og kommer i umiddelbar julestemning av Karel Svobodas nydelige musikk.

TRAILER: «Tre nøtter til Askepott» har blitt vist på NRK1 flere ganger mellom 1975 og 1994, og hver julaften siden 1996. Video: Youtube. Vis mer

Men den som virkelig stjeler all oppmerksomheten vår og fyller oss med sinne, frykt og fascinasjon, er tyske Carola Braunbock i rollen som Askepotts onde stemor.

Hvem var egentlig kvinnen bak dama med det nådeløse blikket, den altoppslukende tilstedeværelsen og det enorme, ikoniske hodeplagget?

Tabubelagt

Carola Josefa Emilia Braunbock kom til verden 9. januar 1924 i Všeruby i det tidligere kongeriket Böhmen, som i dag er navnet på den vestlige delen av Tsjekkia. Her vokste hun opp, inntil tilværelsen ble snudd fullstendig på hodet for 21 år gamle Carola og familien i 1946.

Braunbock-familien var nemlig sudettyskere. Det var navnet på den etnisk tyske befolkningen som på 1100- og 1200-tallet slo seg ned i de bøhmiske randfjellene.

I 1918 kom sudettyskerne under Tsjekkoslovakia, før områdene ble innlemmet i Tyskland etter Münchenavtalen i 1938.

Da andre verdenskrig var over i 1945, ble de fleste sudettyskere fratatt statsborgerskapet og utvist fra Tsjekkoslovakia. Deres boliger og verdier ble overtatt av tsjekkere.

Betegnelsen «sudettysker» ble forbudt. Fordrivelsen ble etter hvert et tabubelagt tema som det kommunistiske regimet la lokk på.

Dramatisk suksess

21 år gamle Carola Braunbock var nyforlovet med kjæresten Richard da hun og familien ble utvist fra Ústí nad Labem 1. september 1946. Braunbock måtte forlate alt hun hadde kjært og flyttet til Sukow i Tyskland der foreldrene stammet fra.

Året etter kom hun inn på musikk- og dramaskole i Leipzig hvor hun studerte fram til 1949.

SCHWIHAU-BORGEN: Carola Braunbock var født i Všeruby, som ligger i samme landsdel som godset hun «bor» på i «Tre nøtter til Askepott». Foto: Jiří Strasek/Wikimedia
SCHWIHAU-BORGEN: Carola Braunbock var født i Všeruby, som ligger i samme landsdel som godset hun «bor» på i «Tre nøtter til Askepott». Foto: Jiří Strasek/Wikimedia Vis mer

I august det samme året flyttet Braunbock til Berlin. Der ble hun medlem av Berliner Ensemble, under den legendariske dramatikeren og teaterinnovatøren Bertolt Brechts ledelse.

Utover 1950-tallet gjorde Carola Braunbock suksess i flere av Brechts oppsetninger. Navnet hennes var også å finne i programheftene til Deutches Theater Berlin og Volksbühne.

Også på privaten smilte lykken til henne, inntil tragedien rammet med full kraft.

Fødsel og død

Mange av oss opplever å finne kjærligheten blant kolleger i arbeidslivet. For Carola Braunbock smilte lykken da hun møtte skuespilleren Johannes Schmidt. Amors piler traff midt i blinken, og etter hvert kunne paret lykkelig konstatere at de skulle bli foreldre.

I mai 1953 fødte hun en velskapt sønn, og fire måneder seinere var det duket for bryllup. En vakker dag i slutten av august, framfor sine kjære og nærmeste, kunne en overlykkelig Carola gi sitt «ja» til Johannes.

BLONDINE I SVART: Braunbock med utslått hår i filmen «Mir nach, Canaillen!» fra 1965. Foto: DEFA
BLONDINE I SVART: Braunbock med utslått hår i filmen «Mir nach, Canaillen!» fra 1965. Foto: DEFA Vis mer

Etter vielsen tok hun tok navnet Carola Schmidt-Braunbock. Alt lå til rette for en lykkelig tilværelse for den ferske familien. Men det skulle bare vare noen få måneder.

2. april 1954 døde Johannes. Hun skulle aldri komme til å gifte seg igjen eller få flere barn.

I 2022 gikk hennes sønn bort etter lang tids sykdom, 67 år gammel.

DDR-stjerne

Braunbocks rikholdige karriere begrenset seg ikke bare til teaterscenen. Hun spilte i nesten 80 film- og TV-produksjoner signert det statlige filmselskapet DEFA og det statlige fjernsynsselskapet DFF i det tidligere DDR.

Hennes store filmgjennombrudd kom i 1951 da hun spilte den ene søsteren til hovedpersonen i filmatiseringen av Henrich Manns roman «Der Untertan». På grunn av sin fyldige kroppsbygning, spilte hun for det meste sære bifigurer som mødre, bondekvinner eller enker.

TV-KRIM: Braunbock i en scene fra en episode av i krimserien «Polizeiruf 110» fra 1972. Foto: DEFA
TV-KRIM: Braunbock i en scene fra en episode av i krimserien «Polizeiruf 110» fra 1972. Foto: DEFA Vis mer

Biografer skriver at Braunbock ofte ble gjenkjent på gata og skrev villig autografer da hun ble spurt.

Men til tross for at hun skildret utallige karakterer i løpet av skuespillerkarrieren, er det rollen i «Tre nøtter til Askepott» som unektelig har gjort Carola Braunbock ikonisk.

Brukte stuntmenn i slede-scene

Hvert år sendes «Tre nøtter til Askepott» på TV rundt julaften i 15 land, de fleste europeiske. Men det var bare en ren tilfeldighet som gjorde filmen til en juleklassiker.

GRAVID: Daniela Hlavacova har i senere intervju fortalt at hun gikk med store kjoler for å skjule at hun var gravid. Foto: DEFA/Barrandov
GRAVID: Daniela Hlavacova har i senere intervju fortalt at hun gikk med store kjoler for å skjule at hun var gravid. Foto: DEFA/Barrandov Vis mer

I det originale manuskriptet var det nemlig lagt opp til at handlingen skulle utspille seg midt på sommeren. Men manuset ble ikke ferdig før utpå høsten, og produsenten var gira på å få filmen unnagjort.

Det skulle imidlertid by på utfordringer for skuespillerne. Som da sleden til stemora og stesøstera Dora velter ut i vannet.

- Den verste scenen for oss var ved innsjøen. Stuntmenn måtte hoppe i vannet. Carola Braunbock og jeg så på fra vogna vår og håpet det gikk bra, avslørte «stesøsteren» Daniela Hlavacova i et intervju i 2003.

Våtdrakt under kjolen

Dagen i forveien hadde teknikere måttet slå hull i isen på det stivfrosne vannet for at det skulle synes på TV.

Da de skulle spille inn de påfølgende scenene, hvor Braunbock og Hlavacova står ute i vannet, tok produsentene forholdsregler for at ikke skuespillerne skulle pådra seg frostskader:

Mens Hlavacova sto på en plattform som brakte henne 15 cm over vannoverflaten, hadde Braunbock på seg våtdrakt under kjolen.

- Vinteren var forferdelig det året. Jeg har ofte lurt på hvorfor vi ikke frøs mer, mintes Hlavacova, som også kunne avsløre at hun var gravid under innspillingen.

Flamme-frykt

Dersom du reiser til Schloss Moritzburg i utkanten av Dresden i den tyske delstaten Sachsen, kan du vandre inn gjennom portene på kongeslottet i «Tre nøtter til Askepott». Her kan du også se en egen utstilling med flere av filmens kostymer.

Men selv om Askepott trekker ut vakre klær fra sine tre hasselnøtter, kan de ikke måle seg med stemoras ikoniske hodeklede som mest av alt minner om en krysning mellom et skipsseil og flaggermusvinger.

SEILHATT: Stemorens hodeklede er kanskje filmens mest ikoniske klesplagg. Foto: DEFA/Barrandov
SEILHATT: Stemorens hodeklede er kanskje filmens mest ikoniske klesplagg. Foto: DEFA/Barrandov Vis mer

Ifølge et sjeldent intervju med Braunbocks sønn, skal den enorme hatten ha gjort jobben både utmattende og farlig for skuespillermora.

I en scene ser vi stemora gå gjennom huset med fakkelen i den ene hånda mens hun leter etter Askepott. Braunbock måtte visstnok holde fakkelen så langt bort fra kroppen sin som hun maktet.

«Hvis ikke kunne seilskuta på hodet mitt brutt ut i flammer», skal hun seinere ha fortalt sønnen.

Overrasket medspillerne

Filmen var befolket av både østtyske og tsjekkiske skuespillere, og i seinere intervjuer beskrev Carola Braunbock stemningen på Askepott-settet som usedvanlig vennlig og kollegial, noe som ifølge henne selv merkes i filmen.

Blant annet kom hun svært godt overens med den tsjekkiske hovedrolleinnehaversken, 20 år gamle Libuse Safrankova.

SER DU FORSKJELLEN?: «Tre nøtter til askepott» ble i 2015 modernisert med 7,4 millioner kroner fra EØS-kassa til regjeringen. Se forskjellen her. Video: EØS-midlene, Utenriksdepartementet Vis mer

Det var imidlertid ingen på settet som visste at Braunbock stammet fra Böhmen. Hun kom til og med fra den samme landsdelen som godset hun bodde på i filmen. Ingen visste heller at hun snakket flytende tsjekkisk.

Overraskelsen blant de tsjekkiske skuespillerne var derfor stor da hun helt mot slutten av innspillingen plutselig slo over til å snakke deres eget morsmål.

Da avslørte hun også historien om hvordan hun og familien var blitt fordrevet fra landet, mintes Safrankova mange år seinere.

Braunbocks norske «stemme»

10. mars 1974 var det duket for filmpremieren på «Tre nøtter til Askepott» på Babylon Film Theatre i Øst-Berlin. To år seinere ble den for første gang vist på NRK, og siden 1996 har den inngått som fast del av statskanalens program for julaften.

Men samtidig som generasjoner av nordmenn vet godt hvordan Carola Braunbock så ut, er hun vokalt uløselig knyttet til Knut Risans tilgjorte stemme.

POPULÆR: Hver jul er Knut Risan (1930-2011) også TV-aktuell som kongen i «Reisen til julestjernen». Her er han fotografert i 2011. Foto: NTB
POPULÆR: Hver jul er Knut Risan (1930-2011) også TV-aktuell som kongen i «Reisen til julestjernen». Her er han fotografert i 2011. Foto: NTB Vis mer

I et intervju med Aftenposten i 2008, avslørte den nå avdøde skuespilleren at han fikk dubbejobben ved ren tilfeldighet.

- Det var jo ingen filmer som ble dubbet på den måten, med bare én stemme. Men den sommeren var jeg hos NRK for å dubbe en annen film. Og så fikk vi noen timer til overs. Så dro produsenten fram en tsjekkisk film. «Jeg har noe her, kanskje vi skal prøve den?», sa han.

- Det var nokså improvisert, det hele. Ikke var det forberedt, og ikke hadde vi spesielle forhåpninger til den heller. Men vi så jo at det var en vakker film.

Hilsener på dødsleiet

Etter «Tre nøtter til Askepott», fortsatte karrieren for Braunbock med roller for teater, film og TV. Hun gjorde hørespill for radio, hvor hun også var programleder ei tid.

I 1978 spilte hun Frau Dickkopp i TV-filmen «Hochzeit in Weltzow». Men da den ble vist første gang på østtysk fjernsyn 1. januar 1979, var tida allerede gått ut for Braunbock.

IKON: Carola Braunbock gikk bort i 1978. Her fra 1972, da hun dukket opp i krimserien «Polizeiruf 110». Foto: DEFA
IKON: Carola Braunbock gikk bort i 1978. Her fra 1972, da hun dukket opp i krimserien «Polizeiruf 110». Foto: DEFA Vis mer

4. juli 1978 døde hun av kreft på et sykehus i Øst-Berlin, bare 54 år gammel. Mens hun lå dødsleiet, mottok den populære skuespilleren utallige telegrammer og brev fra venner, kolleger og fans hele verden.

Carola Braunbock ble stedt til hvile på Den franske gravlunden i Mitte i Berlin.

Digitalisert med ny stemme

I 2015 ble en digitalt nyoppusset «Tre nøtter til Askepott» vist for aller første gang på norsk kino. Nå har Platekompaniet gitt ut filmen på Blu-ray og DVD med én viktig forskjell:

Knut Risans stemme er byttet ut med skuespillerlegenden Nils Vogt.

ASKEPOTT: Nå kommer det en restaurert versjon med ny fortellerstemme, med ingen ringere enn skuespiller Nils Vog. Video: Platekompaniet Vis mer

– Jeg håper at jeg har klart å yte rettferdighet til både filmen og til Knut Risans stemmeprestasjoner. Det har vært en spennende og morsom utfordring som jeg har gått til med stor respekt, sa Vogt i en pressemelding.

Mon tro hva Carola Braunbock selv ville tenkt om at stemorsrollen som har gjort henne til allemannseie i Norge, er dubbet av to menn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer