«Tre nøtter til Askepott»:

Avslørte dramatisk hemmelighet

Da innspillingen av juleklassikeren nærmet seg slutten, tok Carola Braunbock de andre skuespillerne fullstendig på senga.

ASKEPOTTS NEMESIS: Carola Braunbock er uforglemmelig i rollen som stemora over alle stemødre. Foto: DEFA/Barrandov
ASKEPOTTS NEMESIS: Carola Braunbock er uforglemmelig i rollen som stemora over alle stemødre. Foto: DEFA/Barrandov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hver julaften benker generasjoner av nordmenn seg framfor TV-skjermen for å se den østtysk-tsjekkoslovakiske klassikeren «Tre nøtter til Askepott» (1973). De åra den har glimret med sitt fravær, har det resultert i ramaskrik og illsinte telefoner.

Helt siden eventyrfilmen med Knut Risans fortellerstemme ble vist på NRK første gang i 1975, har vi forelsket oss i Askepott og prinsen. Vi humrer av læreren som forgjeves roper om «studiene, deres majestet», og kommer i umiddelbar julestemning av Karel Svobodas nydelige musikk.

Men den som virkelig stjeler all oppmerksomheten vår og fyller oss med sinne, frykt og fascinasjon, er tyske Carola Braunbock i rollen som Askepotts onde stemor.

Hvem var egentlig kvinnen bak dama med det nådeløse blikket, den altoppslukende tilstedeværelsen og det enorme, ikoniske hodeplagget?

Tabubelagt

Carola Josefa Emilia Braunbock kom til verden 9. januar 1924 i Všeruby i det tidligere kongeriket Böhmen, som i dag er navnet på den vestlige delen av Tsjekkia. Her vokste hun opp, inntil tilværelsen ble snudd fullstendig på hodet for 21 år gamle Carola og familien i 1946.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.