Avslørte drapsplaner på nettet

19-åringen Al DeGuzman var intelligent, vennlig og kreativ, forteller vennene. Trolig var det bare tilfeldigheter som reddet dem fra å bli ofre i en ny amerikansk skolemassakre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På hjemmesidene sine på internett øste 19-åringen ut et avsindig hat. Politiet mener at Al planla massedrap på medelever og lærere på De Anza College i San Jose i California. Nedslaktingen skulle etter den detaljerte planen politiet har funnet, skje i kantina på den videregående skolen kl 12.30 tirsdag - når kantina var full av elever.

Ringte politiet

Høyst sannsynlig har en våken laborant i en fotobutikk avverget en ny skoletragedie i USA. Hun reagerte da hun framkalte en film Al hadde levert inn, og ringte øyeblikkelig faren sin, som jobber i politiet i San Jose. Da Al kom for å hente bildene, forsinket hun ham til politiet kom.

Bildene viste en væpnet og kampkledt Al i et rom fullt av bomber og våpen. Det viste seg at gutterommet hjemme hos mor og far var rene våpenlageret. Der fant politiet blant annet 60 rørbomber og molotovcocktails. Det er også beslaglagt et lydbånd til foreldre og venner der han beklager massakren, og en plan over hvor bomber kunne gjemmes på skolen.

For sikkerhets skyld ble 12.000 mennesker i området rundt skolen evakuert tirsdag.

Hat og raseri

Al DeGuzmans hjemmesider på internett er nå fjernet, men de inneholdt blant annet en hyllest til de to ungdomsskoleelevene som drepte 12 medelever og en lærer i Colorado i 1999, og politiet mener at Al var besatt av å gjøre noe lignende.

- Hatet står ut fra disse sidene. De gir en pekepinn om hvilken sinnstilstand han har vært i, sa en talsmann for San Jose-politiet torsdag.

Raseriet på hjemmesidene rammet blindt. Det var rettet mot røykere, lærere, fagforeninger, og presidentkandidatene George W. Bush og Al Gore.

Også eposten hans blir gransket, for politiet mener han umulig kan ha vært alene om planleggingen.

McGyver

Foreldrene til Guzman sier gjennom sin advokat at de ikke visste noe om hva som befant seg på sønnens rom fordi de aldri var der inne. De behandlet ham som en voksen og respekterte 19-åringens privatliv.

Etterforskerne leter etter motivet for den planlagte massakren. Vennene som 19-åringen altså planla å drepe, har beskrevet ham som vennlig, intelligent og kreativ. De kalte ham McGyver etter helten i en TV-serie fordi han var rådsnar og flink til å finne løsninger i vanskelige situasjoner.

Bildetekst(er): 19 år gamle Al DeGuzman var vennlig og kreativ, ifølge venner ved De Anza College i San Jose i California. Uten at noe visste det spredte han hat via internett og planla en massakre ved sin egen skole. Her er han på vei inn i rettenmed sin forsvarer. (FOTO: AP/SCANPIX) (Høydebilde) (NTB)