YTRET SEG PRIVAT:  I samtale med BBC-journalisten Frank Gardner skal dronning ha uttrykt at hun var bekymret fordi den svært radikale imamen Abu Hamza al-Masri ikke var fengslet. Nå beklager BBC at de avslørte hennes meninger på radio i går. Foto: Suzanne Plunkett  / REUTERS / NTB Scanpix
YTRET SEG PRIVAT: I samtale med BBC-journalisten Frank Gardner skal dronning ha uttrykt at hun var bekymret fordi den svært radikale imamen Abu Hamza al-Masri ikke var fengslet. Nå beklager BBC at de avslørte hennes meninger på radio i går. Foto: Suzanne Plunkett / REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Avslørte dronningens private bekymringer

Nå beklager BBC at de offentliggjorde at dronningen var opprørt på grunn av ekstremisten Abu Hamza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske nyhetskanalen BBC beklager nå overfor dronning Elizabeth II av Storbritannina at de avslørte at hun var bekymret fordi islamisten Abu Hamza al-Masri var en fri mann.

Unnskyldningen kommer etter at journalisten Frank Gardner offentliggjorde dronningens private meninger - som han hadde blitt fortalt i en uoffisiell samtale med henne for noen år siden.

Diskuterte USA-utlevering Mandag konkluderte Den europeiske menneskerettighetsdomstolen med at Abu Hamza al-Masri og fire andre terrormistenkte kan utleveres fra Storbritannia til USA. Der venter en domstol på Abu Hamza, som er mistenkt for å ha planlagt en terroristtreningsleir i Oregon.

Gardner deltok i en radiosending på Radio 4s morgensending tirsdag, hvor de snakket om utleveringen.

Den radikale imamen hadde fått bred medieoppmerksomhet etter at han over en lengre periode inntil mai 2004 holdt flere prekener utenfor en moske i Finsbury Park i London - en moske han hadde blitt ekskludert fra.

På radio fortalte Gardner at dronningen hadde snakket med med en tidligere innenriksminister om saken.

- Utrolig nok, jeg kan fortelle dere at dronningen var ganske opprørt fordi det ikke var noen måte å arrestere ham, sa Gardner på radio.

HØY SIKKERHET:  «Supermax»-fengslene i USA holder et ekstre høyt sikkerhetsnivå. Dette fengselet ligger i Florence i Colo. Foto: Bureau of Prisons via The Gazette / AP Photo / NTB Scanpix
HØY SIKKERHET: «Supermax»-fengslene i USA holder et ekstre høyt sikkerhetsnivå. Dette fengselet ligger i Florence i Colo. Foto: Bureau of Prisons via The Gazette / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Hun kunne ikke forstå dette, det måtte vel være en måte å arrestere ham?, fortsatte journalisten, som la til at dronningen fortalte ham dette.

- Fullstendig upassende BBC var tidlig ute med å beklage hendelsen.

- Hele samtalen skulle forblitt privat, og både BBC og Frank beklager dypt dette tillitsbruddet, heter det i en uttalelse fra nyhetsmediumet. 

- Det var fullstendig upassende. Frank er ekstremt lei seg for denne pinlige hendelsen og sender unnskyldninger til kongehuset.

Buckingham Palace ønsker ikke å kommentere forsnakkelsen, og en talsmann for kongehuset sier til BBC at de aldri «kommenterer kongefamiliens private samtaler».

Fengslet i «supermax» Den egyptiskfødte Abu Hamza al-Masri er kjent for å være svært radikal, og er blant annet blitt beskyldt for å ha planlagt å opprette en treningleir for terrorister i USA og for kidnappinger i Jemen. 

Han og fire andre har sittet årevis i fengsel i Storbritannina uten å ha blitt stilt for retten.

I USA kan Abu Hamza bli idømt livstidsstraff i et av USAs sikreste fengseler, kalt «supermax»-fengsel.

HOLDER MØTER: Islamisten  Abu Hamza al-Masri er kjent for å holde møteri gatene utenfor Finsbury Park Moske i London. Foto: Max Nash / AP Photo / NTB Scanpix
HOLDER MØTER: Islamisten Abu Hamza al-Masri er kjent for å holde møteri gatene utenfor Finsbury Park Moske i London. Foto: Max Nash / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Sjøl mener han og medterrormistenkte Babar Ahmed, som er beskyldt for å ha bistått terrorister med materiell gjennom en britisk internettside, at en utlevering vil ført til at de får umenneskelig behandling. 

Domstolen i Strasbourg kom til sin konklusjon i mai, men saken ble forsøkt anket til domstolens storkammer, hvor den mandag ble avvist.

PRIVATLIV I VINDEN:  Det britiske kongehuset har den siste tiden kjempet en hard kamp etter at flere magasiner valgte å publisere bilder av Kates nakne bryst. Her er dronning Elizabeth sammen med prins Williams og Catherine på balkongen på Buckingham Palace i forbindelse med dronningens diamantjubileum. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix
PRIVATLIV I VINDEN: Det britiske kongehuset har den siste tiden kjempet en hard kamp etter at flere magasiner valgte å publisere bilder av Kates nakne bryst. Her er dronning Elizabeth sammen med prins Williams og Catherine på balkongen på Buckingham Palace i forbindelse med dronningens diamantjubileum. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Scanpix Vis mer