Fitbit-drapet:

Avslørte ektemannens hemmelighet etter sin død

Richard Dabate ble 18. august dømt til 65 års fengsel etter det brutale konedrapet.

DREPTE KONA: Richard Dabate forsøkte å legge skylda på en «innbruddstyv». 18. august mottok han fengselsdommen. Foto: Richard Dabate/Facebook
DREPTE KONA: Richard Dabate forsøkte å legge skylda på en «innbruddstyv». 18. august mottok han fengselsdommen. Foto: Richard Dabate/Facebook Vis mer
Publisert

Den mye omtalte «Fitbit-saken» har surret og gått i det amerikanske rettsvesenet siden 2017.

I mai 2022 ble Richard Dabate (45) dømt for overlagt drap på kona, Connie Dabate (39), etter en fem uker lang rettssak med 130 vitner.

Det var konas treningsklokke som felte ham.

Torsdag 18. august fikk Dabate en fengselsdom på totalt 65 år. 60 år for overlagt drap, samt fem år for tukling med bevis og falsk forklaring.

Før dommer Corinne Klatt avsa kjennelsen, beskrev hun Dabate som et «monster» som begikk en «brutal, kalkulert og uforståelig handling».

- Jeg får ikke erstattet Connie i livene deres, men hvis jeg hadde kunnet, ville jeg definitivt gjort det, sa dommeren til de frammøtte i Rockville høyesterett i Connecticut.

Ifølge The Independent nekter 45-åringen straffskyld, og har planer om å anke dommen.

Skyldte på «innbruddstyv»

Jula 2015 hevdet Richard Dabate at en maskert person hadde brutt seg inn i familiens hus og drept kona.

I avhør fortalte han at han som vanlig hadde dratt på jobb om morgenen, men at han dro hjem igjen i 09-tida for å hente en laptop han hadde glemt.

Da fant han - ifølge sin egen forklaring - inntrengeren i huset.

I RETTEN: Richard Dabate (midten) flankert av advokatene sine, Hubie Santos (t.v.) og Trent LaLima, i høyesterett i Vernon i Connecticut i 2017. Foto: Mark Mirko/Hartford Courant/AP
I RETTEN: Richard Dabate (midten) flankert av advokatene sine, Hubie Santos (t.v.) og Trent LaLima, i høyesterett i Vernon i Connecticut i 2017. Foto: Mark Mirko/Hartford Courant/AP Vis mer

Nesten samtidig kom kona hjem fra en spinningtime, og ble ifølge ektemannen skutt av den maskerte personen.

I avhør smurte Richard Dabate på, og hevdet at inntrengeren hadde helt lik stemme som skuespiller Vin Diesel, og at han hadde klart å jage ham bort ved hjelp av ei lommelykt.

Lite visste Dabate at konas Fitbit-klokke hadde en helt annen historie å fortelle.

Avslørt

Data fra treningsklokka, som målte alle bevegelser 39-åringen foretok seg, viste at Connie Dabate hadde beveget seg én time seinere enn da ektemannen hevdet at hun ble drept.

Dataene viste heller ingen tegn på at hun hadde forsøkt å flykte fra en inntrenger.

DØMT: Han lovet å elske henne, men drepte henne i stedet for. Nå er han dømt. Video: West Yorkshire Police. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Ifølge politiet var det ingen indikasjon på innbrudd, og huset var svært ryddig til tross for at Richard Dabate hevdet at det oppsto et basketak.

Ingenting var stjålet fra huset - og etterforskningen viste dessuten at Connie Dabate hadde blitt skutt med ektemannens egen pistol, en .357 Magnum.

Tester tatt på åstedet viste bare Dabate og konas DNA.

Richard Dabate ble tiltalt for overlagt drap, for å ha ødelagt bevismateriale, og for å ha avgitt falsk forklaring.

Gravid elskerinne

Da rettssaken mot ham startet i april 2017, kom det fram at han hadde vært utro med en kvinne i hele sju år.

Aktoratet hevdet at han bestemte seg for å drepe kona, og at han iscenesatte drapet fordi elskerinnen hans var blitt gravid.

Hun hadde termin bare to måneder seinere.

SKUTT OG DREPT: Connie Dabate ble bare 39 år gammel. Hun etterlater seg to barn. Foto: Handout
SKUTT OG DREPT: Connie Dabate ble bare 39 år gammel. Hun etterlater seg to barn. Foto: Handout Vis mer

Selv hevdet Richard Dabate at kona visste om elskerinnen, og at hun var helt med på å gjøre elskerinnen hans gravid. I avhør hevdet han at de tre skulle oppdra barnet sammen.

Dette trodde ikke retten noe på.

Livsforsikring og investeringer

Etterforskningen viste også at Richard Dabate, like etter drapet på kona, la inn et krav om å få utbetalt livsforsikringen hennes på over fire millioner kroner.

Kort tid etter tok han ut nærmere 800 000 kroner fra en investeringskonto i hennes navn.

Vil anke

Tirsdag 10. mai ble Richard Dabate kjent skyldig på alle tre tiltalepunkter.

Hans advokat Trent LaLima sa til Connecticut-avisa Hartfort Courant tilbake i mai at Dabate ønsker å anke dommen.

- Han vet at vi skal tilbake og fortsette å kjempe, så det er han klar for, sa LaLima i mai, tre måneder før straffeutmålingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer