Avslørte fire falske leger

Fire nordmenn har vært falske leger på et sykehus i Sverige. Hundrevis av pasienter er blitt feilbehandlet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Falsk lege i to år

  (Dagbladet.no): I går måtte sjefene på sykehuset i Torsby i Värmland gå av på grunn av skandalen. Så langt er fem falske leger avslørt, fire av dem er norske. En av de falske legene hadde et par års utdannelse i Krakov bak seg, de andre to var legestudenter.

  De falske legene har feilbehandlet flere hundre pasienter over flere år. En 34 år gammel nordmann var den første som ble avslørt. Nordmannen jobbet blant annet som vikarierende assistentlege og hadde ansvaret for å stille diagnoser, utføre behandlinger og skrive ut resepter. Han var kort og godt en del av legeteamet en del av tida.

  - Man kan ikke tro det er sant. Jeg ante ikke uråd, sa Thorsten Egonsson, overlege i kirurgi ved sykehuset til Dagbladet i helgen.

  - Jeg var en god lege, og bedre utdannet enn de som leser medisin både i Norge og Sverige. Jeg er et godt menneske, sier nordmannen, ifølge lokalavisa Värmlands Folkblad. Nordmannen fortalte en 66 år gammel kvinne at hun skulle dø og at han kunne tilby enerom på sykehuset den siste tiden. Bedre kvalifiserte leger fant ut hun ikke led av uhelbredelig kreft, men av ufarlige endringer i skjelettet.

  Krisetelefon


  I tillegg til den 34 år gamle nordmannen er ytterligere tre nordmenn nå blitt innblandet i skandalen. De har ifølge Aftonbladet jobbet ved kirurgisk og medisinsk avdeling. De har hatt ansvaret for pasienter, stilt diagnoser og skrevet ut resepter uten å være ferdig utdannet. Det er et klart brudd på reglene.

  Fire av de halvstuderte legene jobber fortsatt ved sykehuset. I utgangspunktet skulle de få veiledning av en erfaren lege, men i flere måneder jobbet de som allmenpraktiserende leger, skriver avisa.

  Sykehuset har nå opprettet en krisetelefon hvor bekymrete pårørende kan få informasjon. Sjefene ved sykehuset ble i går satt i karantene til granskingen er overstått.

  Utdannet i Polen


  Den ikke-angrende 34-åringen jobbet på sykehuset i to år. Før det hadde han en «viss utdannelse» fra Polen. 8 ganger fikk han forlenget vikariatet sitt før han sluttet i mai 2003.

  To overleger går nå gjennom bløffmakerens journaler for å se om han har flere feilbehandlinger på samvittigheten. I tillegg skal apoteket granske alle resepter han har skrevet ut.

LEGER: De fire medisinstudentene jobbet på medisinsk og kirurgisk avdeling.
SKANDALE: Ledelsen ved sykehuset har blitt satt i karantene så lenge granskingen pågår.
GRANSKES: Apoteket skal granske hvilke resepter 34-åringen skrev ut i de to årene han var på sykehuset.