Avslørte forskerjuks

En profilert overlege ved Radiumhospitalets kreftklinikk har innrømmet at forskningen hans var basert på juks. Andre forskere har mistenkt legen i lengre tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Feilaktige data var bakgrunnen for en artikkel i det anerkjente tidsskriftet The Lancet i oktober i fjor. Artikkelen vakte oppsikt, fordi den norske overlegen påviste at bruk av betennelsesdempende midler som Ibuprofen og Naproxen reduserer risikoen for munnhulekreft for folk som røyker mye. Men overlegen hadde altså diktet opp pasientene han skrev om.

La kortene på bordet

Det var professor i epidemiologi ved NTNU i Trondheim, Lars Vatten, som varslet Radiumhospitalet om forskerjukset.

- Det var åpenbar juks, som ikke var vanskelig å oppdage, og dette burde vært avslørt tidligere, sier Vatten. Forrige uke sendte Vatten en mail til den profilerte overlegen.

- Jeg var litt forbannet, og lurte på hva i alle dager han hadde drevet med. Han fikk ikke noe godt svar. Tirsdag denne uka var Vatten med i et to timer langt møte ved Radiumhospitalet, der overlegen ble bedt om å svare for anklagene. Neste dag sprakk det, og overlegen la kortene på bordet. - Han har undervurdert kunnskapen om datakilder her til lands, sier Vatten, som har sin teori om hva som har vært drivkraften bak jukset:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer