Avslørte forskerjuks

En profilert overlege ved Radiumhospitalets kreftklinikk har innrømmet at forskningen hans var basert på juks. Andre forskere har mistenkt legen i lengre tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feilaktige data var bakgrunnen for en artikkel i det anerkjente tidsskriftet The Lancet i oktober i fjor. Artikkelen vakte oppsikt, fordi den norske overlegen påviste at bruk av betennelsesdempende midler som Ibuprofen og Naproxen reduserer risikoen for munnhulekreft for folk som røyker mye. Men overlegen hadde altså diktet opp pasientene han skrev om.

La kortene på bordet

Det var professor i epidemiologi ved NTNU i Trondheim, Lars Vatten, som varslet Radiumhospitalet om forskerjukset.

- Det var åpenbar juks, som ikke var vanskelig å oppdage, og dette burde vært avslørt tidligere, sier Vatten.
Forrige uke sendte Vatten en mail til den profilerte overlegen.

- Jeg var litt forbannet, og lurte på hva i alle dager han hadde drevet med.
Han fikk ikke noe godt svar. Tirsdag denne uka var Vatten med i et to timer langt møte ved Radiumhospitalet, der overlegen ble bedt om å svare for anklagene. Neste dag sprakk det, og overlegen la kortene på bordet. - Han har undervurdert kunnskapen om datakilder her til lands, sier Vatten, som har sin teori om hva som har vært drivkraften bak jukset:

- Prestisje, berømmelse og ære. Men man må spørre seg om hva som er vitsen med å forske hvis man skal jukse.

Alvorlige regelbrudd

- Det er korrekt at en overlege ved kreftklinikken hos oss har fabrikkert data som han har brukt i en internasjonalt publisert artikkel om kreftforskning. Han fant opp fiktive pasienter som utgjorde grunnlaget for forskningen. Det vil samtidig bety at ingen reelle mennesker har blitt skadelidende, bekrefter Stein Vaaler, direktør for strategi og marked ved Radium- og Rikshospitalet. Han påpeker hvor alvorlig en slik hendelse er for sykehuset.

- Man er helt avhengig av å kunne stole på forskning som publiseres, og her har det skjedd åpenbare regelbrudd.
Den norske overlegen som jukset er både tannlege og lege, og har jobbet ved Radiumhospitalet i ti år. Han har høstet internasjonal anerkjennelse, og har skrevet flere internasjonalt publiserte artikler. Til alt overmål fikk legen i 2004 hele 70 millioner kroner fra National Cancer Institute i USA til forskningen. Radiumhospitalet har nå oppnevnt en ekstern granskningskommisjon skal gjennomgå hendelsen og utarbeide en rapport. De starter arbeidet til uka.

AVSLØRTE FUSKET: Professor Lars Vatten ved NTNU i Trondheim avslørte forskeren ved Radiumhospitalet. - Det var åpenbar fusk, sier Vatten.