Avslørte gamblingbrødre med skjulte opptak og falsk identitet

Les de avslørende opptakene som rullet opp den påstått norskstyrte gamblingringen.

HOTELLDIREKTØR: En av de siktede brødrene, en 42-åring med kallenavnet «Muslingspiseren», står oppført som direktør av partyhotellet Aquavit hotel i Lima. FBI tror brødrene drev sitt enorme gamblingnettverk nettopp fra Perus hovedstad. Foto: André Ramírez
HOTELLDIREKTØR: En av de siktede brødrene, en 42-åring med kallenavnet «Muslingspiseren», står oppført som direktør av partyhotellet Aquavit hotel i Lima. FBI tror brødrene drev sitt enorme gamblingnettverk nettopp fra Perus hovedstad. Foto: André RamírezVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI har siktet to norsk-amerikansk-peruvianske brødre, med kallenavn «Leo» og «Muslingspiseren», for å stå bak et påstått gigantisk illegalt gamblingnettverk.

Anklagene mot de to brødrene og de 16 andre medsiktede omfatter også hvitvasking, trusler og utpressing av gamblingkunder med spillegjeld. Lovbruddene har en strafferamme på 20 års fengsel.

Skjult ID Dagbladet kan i dag presentere detaljer fra den svært omfattende FBI-etterforskningen som ledet fram til pågripelsen av de to brødrene.

Det var på fredag det ble kjent at FBI knyttet de to brødrene til massiv illegal gambling under selskapsnavnet Macho Sports. De to har baser i Tvedestrand, på Bygdøy og i Lima i Peru, og politiet har tatt arrest i luksusboliger både i Norge og i utlandet.

Storebroren, en 42-åring med kallenavnet «Muslingspiseren» står oppført som direktør av partyhotellet luksushotellet Aquavit hotel i Lima, der brødrene også skal ha investert penger.

Siktelsen ble utarbeidet etter omfattende telefonavlytting og bruk av skjult identitet:

Ansikt til ansikt 26 september 2011 tok en undercover-agent turen for å møte en av Macho Sports bookmakere, en amerikansk 36-åring, på en klubb i San Diego

Han satte seg i baren, lot som han snakket i telefonen, og hadde problemer med å plassere et veddemål. 36-åringen tok kontakt og sa han kunne fikse veddemålet for ham.

36-åringen sa det slik, ifølge FBIs siktelse: «I'll take your action».

Agenten plasserte et veddemål på 1500 dollar, og tapte. Dermed fikk agenten en konto hos Macho Sports. Over de neste månedene plasserte agenten en rekke veddemål på NFL-kamper og MMA.

Røpet seg? FBI sitter på et svært omfattende avlyttingsmateriale, og opptak av telefonsamtaler og fra møter mellom undercover-agenter og påståtte medlemmer av kartellet er FBIs viktigste bevis.

Spesielt den nevnte 36-åringen har gitt FBI flere potensielle gullkorn til bevisbunken.

Følgende ordveksling mellom 36-åringen og en undercover-agent fra FBI utspilte seg 31. august 2011:

36-åringen: - Jeg vil bare forsikre meg om at du ikke er snut, ikke sant?

Politimannen: - Men hva er problemet? Det er jo lovlig det her, ikke sant?

36-åringen: - Tja, ja, nei, det er egentlig ikke det.

- Tok kundens Porsche En viktig del av siktelsen er påstått truende og voldelig atferd overfor kunder med til dels svært stor spillegjeld. Pengeinnkrevere omtales blant annet som dobermann-hunder, og FBI hevder å kunne bevise at gamblingsyndikatet utsatte flere kunder for vold og trusler.

Bookmakeren «JB» skal ifølge FBI ha sagt følgende om en episode der en kunde ble konfrontert:

- XX er gæærn, ass. En kunde skylder ham 40 000 eller noe, og møtte opp i en [Porsche] Panamera da han skulle gi XX noen småpenger, 2-3 tusen dollar. I tillegg hadde han faen meg en Rolex på seg. XX tok like gjerne bilen fra fyren.

FBI-agentene tok svært aktive roller mens de gikk undercover under etterforskningen. Pengeinnkreveren «Cat» ble avlyttet da han ved en annen anledning snakket til en annen i pyramiden om en FBI-agent sin spillegjeld:

SIKTET: En 42-åring med adresse på Bygdøy. Foto: FBI
SIKTET: En 42-åring med adresse på Bygdøy. Foto: FBI Vis mer

- Det er Cat som ringer. Jeg møtte ham, han ga meg 1500 dollar. Det er omtrent halvparten av gjelda hans, sa han om FBI-agenten.

- Ute etter meg FBI har avlyttet flere samtaler også der de norskættede brødrene snakker. Eksempelvis satt FBI og hørte på da lillebroren, en 40-åring med base i Lima, snakket med bookmakeren med kallenavn
«JB»:

- Hvis jeg blir arrestert må jeg mase med skattevesenet igjen og betale nye 100 000 eller hva faen, sa «JB».

- Det er ikke så lett å bli siktet for noe, beroliget 40-åringen.

- De kan ikke bare peke på deg og så er alt over. Veit du hvor mange som har pekt på meg oppgjennom?

- Men du sitter 8000 miles unna. Du er umulig å ta.

- Jeg flyr til USA hele tida. Hvis de vil arrestere meg, arresterer de meg da. Altså, myndighetene er mye mer ute etter meg
enn de er etter deg.

Bra for kontoret Storebroren - «Muslingspiseren» - har vært mindre frittalende en enkelte av sine medsiktede.

Men i en av mange FBI-avlyttede samtaler skal han ha sagt, om Baltimore Ravens mot New England Patriots i NBA-ligaen i januar - der favorittene gikk på et overraskende nederlag:

- Det var en meget bra match ... for kontoret.

Dagbladet har ikke lyktes å nå 40-åringen eller en advokat som representerer ham. 42-åringen har ikke tatt stilling til straffskyld eller FBIs påstander.

SIKTET: En 40-åring med fortid i Tvedestrand. De to er brødre. Foto: FBI
SIKTET: En 40-åring med fortid i Tvedestrand. De to er brødre. Foto: FBI Vis mer