Avslørte gassmassakren - selv drept

ITN-reporter Terry Lloyd avslørte Saddams grusomme gassing av kurdere i Halabja. Nå er Lloyd antakelig selv drept i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere journalister er drept i krigen de siste dagene. Mange har tatt seg over grensa til Irak uten tillatelse fra de militære. Flere av disse er meldt savnet eller drept.

Avslørte Saddam

Blant de savnede er ITNs reporter Terry Lloyd (50). Lloyd er ingen hvem som helst. Han har lang erfaring som krigsreporter fra blant annet Balkan, Kambodsja og Libanon. Lloyd har dessuten jobbet i Irak og var dessuten blant de aller første som satte fokus på Saddam Husseins grusomhet:

- Terry kjente Irak godt. Han var den første reporteren som gjorde verden oppmerksom på Saddam Husseins angrep på Halabja i i 1988, da den kurdiske befolkningen der ble tilintetgjort av et kjemisk angrep, sier Lloyds sjef Stewart Purvis. Minst 5000 ble drept i gassingen. Tusenvis av kurdere lider fremdeles under bivirkningene etter å ha pustet inn store mengder dødelig gass.

Skutt av koalisjonen

- Denne mannen dør i krigen som skal fjerne Saddam Hussein fra makten, ikke drept av Saddams geværer, men av såkalt 'vennlig ild', sier Purvis.

- Terry var modig, han var bestemt og han var opptatt av sikkerhet. Han var en flott fyr.

Nå er ITNs ledelse overbevist om at reporteren er død.

- ITN har mottatt tilstrekkelig bevis til å tro at ITNs reporter Terry Lloyd ble drept i en trefning ved fronten i Sør-Irak, skriver tv-kanalen på

sine egne hjemmesider

.

Lloyds kropp er etter all sannsynlighet på et sykehus i Basra. Sykehuset er under irakisk kontroll.

Kameramann reddet livet

Tv-teamet kom under ild utenfor Basra. Ifølge kanalen skal reporterne ha havnet i nærheten av biler fulle av irakiske soldater. Amerikansk-britiske styrker skjøt øyeblikkelig mot irakerne, og bilen med journalistene ble gjennomhullet av kuler.

Irakiske ambulanser hentet både døde og sårdere til Basra, og Lloyd antas å ha vært blant de drepte.

To andre ITN-medarbeidere, Fred Nerac og Hussein Osman, er også savnet. ITN har ingen informasjon om hva som har skjedd med dem.

Kameramannen Daniel Demoustier var også med i bilen da den ble beskutt. Han ble såret, men klarte å komme seg ut av bilen og gjemme seg i en grøft. Etter hvert klarte han å ta seg tilbake mot grensa og ble reddet av britiske eller amerikanske soldater.

Demoustier tror at Terry Lloyd hadde ønsket at den frie journalistikken skal fortsette når krigen dekkes.

En australsk journalist er drept i Halabja.

<B>DREPT:</B> Terry Lloyd rapporterte fra Sør-Irak rett før han ble drept.
<B>MASSEDRAP:</B> I 1988 brukte Saddam Hussein nervegass og sennepsgass mot sin egen befolkning. Tusenvis led en smertefull død i den kurdiske byen Halabja. Terry Lloyd var blant de første som satte fokus på Saddam Husseins utrolige grusomhet.
<B>OVERLEVDE:</B> ITNs kameramann Daniel Demoustier klarte å komme seg unna da bilen tv-teamet satt i, ble beskutt.