Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørte hvem som står bak hatmeldinger mot innvandrere, truet av høyreekstreme

«Fortsetter dere å skrive kommer jeg tilbake. Med kniv.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i går formiddag at høyreekstremisten Kamil Ryba (29) troppet opp i Expressens redaksjonslokaler i Göteborg og truet journalistene, melder avisa. Expressens er Dagbladets samarbeidsavis i Sverige.

Expressen har den siste uka hatt en rekke oppsiktsvekkende avsløringer som har rystet Sverige. Blant annet avslørte de hvordan svenske toppolitikere i det svenske partiet Sverigedemokraterna (SD) anonymt har skrevet hatmeldinger rettet mot innvandrere.

Hittil har to toppolitikere gått av, mens åtte andre granskes. Saken etterforskes også av politiet.

SD-toppen Marie Stensby gikk av etter at hun ble konfrontert med blant annet at hun hadde skrevet at hun håpet av innvandrere sultet seg til døde, i tillegg til en rekke innlegg der hun støttet terroristen Anders Behring Breivik.

Kastet egg Det var ved 13.30-tida i går formiddag Ryba troppet opp i Expressens redaksjonslokaler i Göteborg og krevde å få snakke med avisas sjefredaktør Thomas Mattson eller andre ansvarlige for den siste tidas avsløringer. Ryba er en del av Sweedish Defence League (SDL), og dette var noe han ga tydelig beskjed om da han besøkte lokalene.

- Dere er kommunister som henger ut disse personene, sa han blant annet.

Expressens medarbeidere viste til blant annet pressefriheten, men endte opp med å be Ryba om å forlate lokalene. Da la han tre egg på resepsjonsdisken og sa at han hadde kommet for å kaste egg. På vei ut kastet han ett av dem på en glassvegg.

- Kommer tilbake med kniv - Dere får anmelde meg eller gjøre hva dere vil. Neste gang kaster jeg ikke bare egg, sa Ryba på vei ut.

- Og fortsetter dere å skrive, kommer jeg tilbake. Med kniv.

Expressens sjefredaktør Thomas Mattsson reagerer kraftig på Rybas oppførsel.

- Det er helt rimelig at de som er gjenstand for undersøkende journalistikk får komme til ordet og får drive mediekritikk - men trusler og mulige handlinger mot media forårsaker bare enda mer negativ oppmerksomhet, sier Mattsson.

Det er ikke bare Ryba som har kommet med trusler eller liknende mot avisa. På en av hatsidene Expressen har avslørt trues det blant annet med å besøke navngitte journalister hjemme. På et annet nettsted har de startet kronerulling for å finansiere et søksmål mot Mattsson.

- En trussel mot demokratiet Jonas Nordling i Sveriges journalistforbund er klar på at trusler mot journalister er en trussel mot demokratiet.

- Man må forstå at dersom man går inn i en redaksjon og truer noen for å få dem til å slutte å skrive, er det en trussel mot demokratiet, sier Nordling.

Hendelsen er politianmeldt.

- Det er viktig at politiet tar dette på alvor, sier Nordling.

AVSLØRINGER: Her er et utvalg av Expressens avsløringer. Foto: Expressen
AVSLØRINGER: Her er et utvalg av Expressens avsløringer. Foto: Expressen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media