Avslørte kjøtt-svindel

Sven-Erik Eiksjø er et av Økokrims kronvitner i opprullingen av det som kan vise seg å være norgeshistoriens største kjøttsvindel, der fire menn hittil er tiltalt. I kveld avdekkes saken av «Brennpunkt» på NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld avdekkes saken av «Brennpunkt»-redaksjonen i NRK.

- Det har vært tøft i perioder, med ubehagelige trusler. Men jeg hadde gjort det samme om igjen, sier Sven-Erik Eiksjø til Dagbladet.

Førstestatsadvokat Håkon Skulstad i Økokrim bekrefter overfor Dagbladet at det er tatt ut tiltale mot fire personer og siktelse mot en person.

- De fem anses for å være hovedaktørene i saken, som dreier seg om ulovlig import av kjøtt, regnskapsovertredelse, momsunndragelse og betydelig bedrageri overfor Statens Kornforretning ved eksport av kjøttprodukter til utlandet, hovedsakelig til Russland. Fortsatt gjenstår det påtalemessig vurdering for flere impliserte, sier Håkon Skulstad.

450 tonn

NRKs reporter Ståle Hansen har sammen med producer Lars O. Toverud jobbet med kjøttavsløringen for «Brennpunkt»-redaksjonen siden i sommer.

- Vi har verifisert alle opplysninger som våre kilder i kjøttbransjen kommer med. Det er snakk om en stor skandale, som omfatter smugling av minst 450 tonn kylling-, kalkun- og andekjøtt fra Ungarn og Kroatia via et østerriksk firma. Deretter er kjøttet blitt pakket om og solgt på det norske markedet som norske produkter, forklarer Ståle Hansen. Store deler av kjøttet skal ha vært infisert av campylobacter. Dette kan gi dem som spiser det alvorlige infeksjoner.

Ledelsen nektet

Sven-Erik Eiksjø har vært salgssjef i kjøttbransjen siden 1990, blant annet i Light Food, som nå er i Økokrims søkelys.

- Jeg kunne ikke unngå å legge merke til at ulovlige ting foregikk. Jeg stilte spørsmål om hvor kjøttet kom fra og hvorfor det ble pakket om i Prior-innpakninger. Men ledelsen i firmaet ba meg om å holde meg unna, opplyser Eiksjø.

Vinteren 1997 trakk han seg ut av selskapet.

- Jeg syntes det var så utrolig at Prior, som er eid av bøndene selv, ble misbrukt på en slik måte. I mars 1997 kontaktet jeg derfor to av sjefene i Prior og spurte om de visste at de fikk inn store mengder smuglerkjøtt med Prior-etiketter. De lovet å sjekke og komme tilbake. Men jeg har ikke hørt fra dem siden, opplyser Sven-Erik Eiksjø.

- Skjuler skandale

Eiksjø hevder at Prior-ledelsen kjenner sannheten.

- Men de prøver å skjule en stor skandale. De har visst hva som har foregått. Det har jeg flere vitner på.

- Min motivasjon for å fortelle åpent om hva som foregår er utelukkende å få realitetene på bordet, sier Sven-Erik Eiksjø, som er rystet over tilstanden i norsk kjøttbransje.

- Er blitt lurt

Markedsdirektør Arild Husefjeld i Prior Norge opplyser til Dagbladet at selskapet først fikk kjennskap til saken da Økokrim beslagla dokumenter fra Light Food i november 1998.

- Vi har gjort alt vi har kunnet for å bistå Økokrim med å oppklare saken, men synes selvsagt det er ubehagelig å ha hatt et kundeforhold til Light Food med deres rolle i dette.

Husefjeld er glad for at det settes søkelys på smugling i matvarebransjen.

- Vår fanesak er å selge norske produkter til en kvalitet vi kan stå inne for. Det sier seg selv at vi ikke er interessert i å selge smuglerkjøtt. Hvis Light Food har levert smuglerkjøtt i Prior-innpakninger, er det i tilfelle snakk om lite omfang. Hvis så er skjedd, er vi blitt lurt, sier markedsdirektør Arild Husefjeld.

NRK1 I KVELD KL. 22.00