<strong>AVSLØRTE LAVE LØNNINGER:</strong> I 2009 avslørte Oslo kommune at renholdere fikk betalt helt ned til 105 kroner da de vasket ved Sogn Videregående. Nå innnrømmer Askeladden Renhold at de ansatte fortsatt får betalt langt under tariff. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
AVSLØRTE LAVE LØNNINGER: I 2009 avslørte Oslo kommune at renholdere fikk betalt helt ned til 105 kroner da de vasket ved Sogn Videregående. Nå innnrømmer Askeladden Renhold at de ansatte fortsatt får betalt langt under tariff. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

Avslørte lønnsdumping i 2009 - i dag jobber de ansatte fortsatt for luselønn

I 2009 avdekket kommunen lønnsdumping i Oslo-skoler. To år senere jobber fortsatt renholdere for langt under tariff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Oslo kommune har aldri krevd at vi skal betale minstelønn. Vi skulle gjerne betalt mer, men da må også Oslo kommune være villig til å skrive ny kontrakt, sier daglig leder i Askeladden Renhold, Hertzel Cohen, til Dagbladet.

I 2009 tok Askeladden over renhold ved Norges største videregående skole, Sogn videregående.

Allerede da ble Oslo kommune varslet om at de ansatte fikk langt under tariff.

Avslørte luselønn - Vi leide inn revisjonsbistand fra Deloitte til å gjøre en særskilt kontroll, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Oslo kommunes konserninnkjøp. Dagbladet har fått tilgang til rapporten og den viser at ansatte ble betalt helt ned til 105 kroner i timen.

<strong>115 KRONER I TIMEN:</strong> - Jeg trodde ikke mine egne øyner da jeg så lønnslippen, forteller en renholder som har vasket flere Oslo-skoler på oppdrag fra Oslo kommune. Hun er ansatt hos Adecco og hun kan vise Dagbladet lønnslipper fra desember i fjor som viser at hun bare får 115 kroner i timen. Illustrasjonsfoto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
115 KRONER I TIMEN: - Jeg trodde ikke mine egne øyner da jeg så lønnslippen, forteller en renholder som har vasket flere Oslo-skoler på oppdrag fra Oslo kommune. Hun er ansatt hos Adecco og hun kan vise Dagbladet lønnslipper fra desember i fjor som viser at hun bare får 115 kroner i timen. Illustrasjonsfoto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

• Nå kan Dagbladet avsløre at ansatte i Askeladden fortsatt blir for lite betalt. Lønnslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang viser at ansatte fikk betalt helt ned til 120 kroner i timen i løpet av det siste året.

• Også Adecco underbetaler de ansatte ifølge lønnslipper Dagbladet har fått tilgang til. De viser at vaskere ved Oslo-skoler har fått betalt helt ned til 115 kroner i timen så sent som desember i fjor.

Dette er andre gang Dagbladet avdekker at Adecco betaler de ansatte mindre enn tariff. Da skyldte de på en «skrivefeil».

Innrømmer lav lønn Da Dagbladet tar kontakt med Askeladden Renhold innrømmer de at de betaler de ansatte under tariff. Askeladden har vunnet vaske-kontraktene ved en rekke Oslo-skoler blant andre Vinderen, Karlsrud og Sagene skole.

- I dag betaler vi 128 kroner og opp til 140 kroner i timen, sier Cohen. Dette langt under tariffbestemt minstelønn, som er 148 kroner i timen.

<strong>- IKKE I KONTRAKTEN:</strong> - Oslo kommune har aldri krevd at vi skal betale minstelønn. Vi skulle gjerne betalt mer, men da må også Oslo kommune være villig til å skrive ny kontrakt, sier daglig leder i Askeladden Renhold, Hertzel Cohen, til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- IKKE I KONTRAKTEN: - Oslo kommune har aldri krevd at vi skal betale minstelønn. Vi skulle gjerne betalt mer, men da må også Oslo kommune være villig til å skrive ny kontrakt, sier daglig leder i Askeladden Renhold, Hertzel Cohen, til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Jeg skulle gjerne betalt de ansatte mer, men da må Oslo kommune være villig til å betale for det, sier Cohen.

115 kroner i timen - Jeg trodde ikke mine egne øyner da jeg så lønnslippen, forteller en renholder som har vasket flere Oslo-skoler på oppdrag fra Oslo kommune. Hun er ansatt hos Adecco og hun kan vise Dagbladet lønnslipper fra desember i fjor som viser at hun bare får 115 kroner i timen.

- Dette er det ikke mulig å leve av, forteller hun.

Adecco forteller til Dagbladet at de skal møte kommune i løpet av de nærmeste dagene for å diskutere lønnsnivået.

Dette er loven:

Norske myndigheter har gjennom avtaler, lov og forskrift forpliktet seg til å ikke kjøpe tjenester som gir dårligere lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter enn det som er «minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler.»

Innenfor renholdsbransjen vil det være naturlig å se på tariffavtalen mellom NHO Service og Arbeidsmandsforbundet — der er minstesats 148,56 kroner i timen.

Les mer her!

«Sakene Dagbladet trekker fram her befinner seg i det materialet vi har forberedt, og vil være del av det vi vil diskutere med kommunen», skriver Anne-Stine Talseth, informasjonssjef i Adecco til Dagbladet.

- Leverandørens ansvar Wedde fra Oslo kommune avviser at de ikke har satt betingelser når det gjelder lønnsvilkårene i avtalen med Askeladden renhold:

«Oslo kommunes stiller følgende krav i kontrakten: "tjenesteyteren plikter å ha lønns og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale, eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke." Det er fullt ut leverandørens ansvar å beregne sine kostnader for utførelsen av tjenesten"», skriver Wedde i en e-post til Dagbladet.

Dette er saken:

• Onsdag forrige uke kunne Dagbladet avsløre at renholdsselskaper som har oppdrag i det offentlige betaler de ansatte langt under tarifflønn - helt ned til 104,25 kroner i timen.

• Dette er langt under tariffbestemt minstelønn, som er 148,56 kroner i timen.

• En rekke lønnsslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang til viser at renholdere hos Helse- og sosialombudet i Oslo, Utlendingsnemnda, Norges Vassdrags- og energidirektorat og Oslo kommune får for lite lønn.

• Senere samme dag gikk leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, ut å sa at «stat og kommune har ødelagt renholdsbransjen».

• Det samme mener direktør i NHO Service, Petter Furulund, som sist lørdag sa til Dagbladet at «det offentlige ødelegger moralen i bransjen».
<strong>SKRIVEFEIL:</strong> Dette er andre gang Dagbladet avdekker at Adecco betaler de ansatte mindre enn tariff. Da skyldte de på en «skrivefeil».
SKRIVEFEIL: Dette er andre gang Dagbladet avdekker at Adecco betaler de ansatte mindre enn tariff. Da skyldte de på en «skrivefeil». Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer