Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørte mafiaforbilder

Jeffrey Sharlet, som kom seg innenfor det mektige nettverket Kjell Magne Bondevik er en del av, ble sjokkert da han oppdaget Fellowship-stiftelsens historiske forbilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York (Dagbladet): Dagbladet avslørte lørdag hvordan Kjell Magne Bondevik, ambassadør Knut Vollebæk og store deler av KrF-ledelsen i årevis har deltatt aktivt i Fellowship-stiftelsen, et hemmelig nettverk styrt av høyrevridde kristne i USA. Den amerikanske skribenten og universitetslæreren Jeffrey Sharlet ved New York Universitys Center for Religion and Media, er den som har klart å trenge dypest inn i det indre livet til stiftelsen. Resultatet ble en 20-siders artikkel i det anerkjente Harper's Magazine som Dagbladet omtalte i Magasinet lørdag.

-  Styrer livet

Blant annet dokumenterer han hvordan lederen, Doug Coe, bruker mafiaen og Hitler som forbilder for hvordan «en pakt» av meningsfeller skal dannes.

Våren 2002 bodde han sammen med gruppa av unge frivillige menn i Ivanwald, et hus like ved hovedkvarteret Cedars. En dag Sharlet jobbet der, traff han Coe som var i gang med å veilede kongressmedlemmet Todd Tiahrt fra Kansas, Coe var ifølge Sharlets artikkel opptatt av at merkelapper som «kristen» kunne komme i veien for kongressrepresentantens bønn «for kristne til å vinne kappløpet med muslimene».

«Religion tar fokuset bort fra Jesus [...] Vi må ta Jesus ut av den religiøse innpakningen,» sa Coe.

«Ok, hvordan gjør vi det?», spurte Tiahrt.

«En pakt,» sa Coe.

«Som mafiaen,» klargjorde Coe.

«Se på deres sterke bånd. Du skjønner, for dem er det ære. For oss er det Jesus.»

Så gikk Coe over til å liste opp andre menn som har forandret verden gjennom styrken til pakten de har knyttet til sine «brødre».

«Se på Hitler, Lenin, Ho Chi Minh, Bin Laden.»

I dette intervjuet forteller Sharlet om bakgrunnen og konsekvensene av avsløringen.

-  Jeg visste ingenting om Fellowship-stiftelsen før jeg kom dit. En venn av meg anbefalte meg å søke opphold på Ivanwald (internatet for unge menn stiftelsen driver i nærheten av hovedkvarteret Cedars, red.anm.). Jeg var nysgjerrig på hva det var og de lot meg bo der og omgås lederne på Cedars.

-  Og da du kom ut, hva hadde du lært?

-  Det første som slo meg var hvor altomfattende stiftelsen gjør seg gjeldende for enkeltpersoner. Hvis du er innenfor, styrer det virkelig livet ditt. Hvis du er medlem av ei bønnegruppe, og det understreket de gang på gang, skal det påvirke hver eneste beslutning du tar. De ser ikke på religion som noe separat fra for eksempel politikk. Som lederen for stiftelsen, Doug Coe, sa det i et intervju med et amerikansk blad i syttiåra: «Det dere ser [av stiftelsen] er bare toppen av et isfjell som består av et svært omfattende nettverk. Det kan ses på som et politisk bevegelse i front for kristne konservative.»

-  Hvilken episode gjorde sterkest inntrykk mens du var innenfor?

-  Det var da David Coe, sønnen til lederen av stiftelsen, Doug Coe, ga oss en bibeltime om hvordan vi skulle lære av de verste sidene av Skriften. Han brukte eksempler fra Bibelen om kong Davids sider som voldtektsmann og morder til å fortelle oss at hvis vi virkelig var Guds utvalgte, eksisterte ikke den samme moral for oss. Han gjorde det enda sterkere ved å vise til Djengis Khan, ikke som erobrer, men som torturist. Det er disse dere må lære av, sa han. «Dere er her for å knytte kontakter. Dere skal møte kongressmedlemmer, ambassadører og andre mektige. Og dere skal til slutt styre verden.» Det skremte vettet av meg, forteller Sharlet.

Ikke bare venner

Han mener ingen bør godta forklaringen fra stiftelsen om at virksomheten bare dreier seg om venner knyttet sammen i troen på Jesus.

-  De understreket gang på gang at for eksempel Den nasjonale bønnefrokosten i Washington (som Dagbladet omtalte i går), er et middel for å oppnå deres mål: Å styre verden etter en svært totalitær og trang tolkning av Jesu lære. Denne makthungeren rettferdiggjort i Jesu navn, går på tvers av det de fleste av verdens kristne vil anerkjenne, mener Sharlet.

-  Hvilke reaksjoner fikk du da artikkelen sto på trykk?

-  Jeg snakket med mange fra Cedars etterpå. På forhånd hadde jeg håpet at de jeg hadde blitt venner med ville si: Dette vil jeg ikke være en del av lenger. I stedet ringte en av de jeg hadde fått et godt inntrykk av for å si: «Tror du virkelig ikke at jeg visste alt dette?» Det var bare trist. Så var det mange fra Cedars som prøvde å finne ut hvem som hadde ansvaret for at jeg hadde klart å komme meg innenfor. En av dem sendte også et svært truende brev. På den andre siden tok flere som hadde brutt med stiftelsen kontakt. De var takknemlige for artikkelen, men mente Cedars var mye verre: med maktmisbruk, trusler og ødelagte karrierer.

-  Ble du overrasket over at ikke de store avisene og TV-stasjonene fulgte opp din artikkel?

-  Ja, virkelig. Men pressen er rådløs for hvordan de skal forholde seg til denne organisasjonen som riktignok har et fundamentalistisk syn på mange vis, men som samtidig er sofistikert, pengesterk og internasjonalt opptatt.

-  Eksklusiv gruppe

-  Hva viser det om klimaet i USA?

-  Når mainstream-media ikke vil kritisere at deres fremste lovgivere deltar i en hemmelig og mektig organisasjon som omgir seg med diktatorer, gjør de ikke jobben sin. Jeg tror grunnen er at de er redde for at tilgangen til makta blir redusert. For mange kritiske spørsmål stenger dem ute fra den neste pressekonferansen. Media vil bare utfordre politikerne når de tas i seksuelle skandaler eller blir avslørt med hånda direkte nede i kakeboksen, sier Sharlet.

Tidligere diktatorer i Brasil, Paraguay, El Salvador og Honduras er alle koblet til Fellowship-stiftelsen. Den tidligere generalen i El Salvador, Carlos Eugenio Vides Casanova, og Honduras general Gustavo Alvarez Martinez ble blant annet begge invitert til bønnefrokosten i Washington i 1984, som omtalt i lørdagens Magasinet.

-  Hva burde vært kritikken?

-  Både folk i Norge og USA burde være opptatt av at flere av våre politikere er involvert i en organisasjon som i sin kjerne eksplisitt forkaster demokratiet og følger en svært smal og autoritær tolkning av Jesus og ser bort ifra den etiske dimensjonen av kristendommen. Og hemmeligholdet. Det sentrale spørsmålet er hvem disse politikerne står til ansvar for. For dem som valgte dem? For Jesus? Eller for den eksklusive gruppa av menn som møtes i skjul?

-  Hvordan burde politikere forholde seg til stiftelsen?

-  Akkurat som de gjør med andre organisasjoner. Hvis de er medlemmer, må folk få vite det. Og med et offentlig verv følger et ansvar for å sette seg inn i hva det man har et forhold til står for. De kan ikke komme i ettertid og hevde at de ikke visste. Også norske politikere må svare på om de fortsatt vil være med i ei hemmelig, autoritær religiøs gruppe som synes det er viktigere å invitere massemordere til frokost enn å stille dem for retten. Hvis de svarer ja i full offentlighet, får vi se hvem som fortsatt stemmer på dem.

Gir blanke

-  Men de som deltar, hevder at ledere fra alle partier og religioner er med?

-  Det er sant - og det betyr ingen ting. De som virkelig sitter med makta i organisasjonen er høyrevridde svært konservative republikanere. Men samtidig har de alltid en eller to demokrater å vise til på «medlemslista». De er imidlertid bare med for å gi dem et dekke av å være tverrpolitisk. De demokratene som går inn i organisasjonen ender alltid opp som langt mer høyrevridde over tid.

-  Er det noen som bare deltar på grunn av makta i nettverket?

-  Absolutt. En del av dem som søker til Fellowship-stiftelsen gir blanke i Jesus, men vil ha tilgang til de mektige kontaktene. Derfor ser ser vi blant annet at senator Hillary Clinton deltar i ei bønnegruppe sammen med konene til framstående republikanere.

TIL BØNNEMØTE: Flere personer på vei til bønnefrokost i hovedkvarteret til det mektige og hemmelig The Fellowship Foundation i Arlington, Virginia, like utenfor Washington D.C. 16. november i år. Her har Bondevik vært på besøk flere ganger, blant annet for å møte den avtroppende og ultrakonservative justisminister John Ashcroft.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media