- LITE OVERSIKTLIG: En kanadisk forskergruppe har avdekket en omfattende overvåkningsoperasjon. Illustrasjonsfoto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
- LITE OVERSIKTLIG: En kanadisk forskergruppe har avdekket en omfattende overvåkningsoperasjon. Illustrasjonsfoto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADETVis mer

Avslørte massiv dataovervåking

Infiltrerte datamaskiner over hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kanadiske forskere har avdekket en omfattende elektronisk overvåkingsoperasjon som har infiltrert datamaskiner over hele verden.

Offentlige etater og private organisasjoner i 103 land er rammet, og mange dokumenter er blitt stjålet, skriver avisa The New York Times.

Bakmennene har blant annet hatt mulighet til slå på webkamera og lydopptak i de infiserte datamaskinene, for på den måten å overvåke rommene hvor maskinene befinner seg.

Datainnbruddene er stort sett blitt gjennomført ved hjelp av datamaskiner i Kina. Dette, kombinert med at flere av kontorene til den tibetanske eksillederen Dalai Lama er blant dem som er rammet, gjør at kinesiske myndigheter må anses å være på listen over mistenkte.

Forskerne ved Universitetet i Toronto ønsker imidlertid ikke å rette en direkte anklage mot Kinas etterretningstjeneste.

- Det kan også dreie seg om CIA eller russerne. Det er en mørk og lite oversiktlig verden vi nå har løftet lokket av, sier Ronald Deibert i forskergruppen som går under navnet Munk.

En talsmann for det kinesiske konsulatet i New York avviser at Kinas myndigheter har vært involvert i etterretningsoperasjonen.

De canadiske forskerne mener at minst 1.295 datamaskiner er blitt infiltrert i løpet av en periode på under to år. Det er begått datainnbrudd hos en rekke ambassader og regjeringskontorer, i tillegg til forsvarsalliansen NATO. Myndighetene i land i Sør- og Sørøst-Asia skal være spesielt hardt rammet.

(©NTB)