Politiadvokater, etterforskere, kriminelle og forsvarsadvokater holder pusten mens et kritisk spørsmål behandles av Borgarting lagmannsrett: er bevisene som tok ned flere store narkotikanettverk i Norge ulovlig innhentet?
Fra 1. april i 2020 fikk etterforskerne på Kripos unik tilgang til det krypterte meldingssystemet Encrochat.
Det medførte at de kunne følge norske brukere som bestilte store mengder narkotika, som avtalte overleveringer og som hvitvasket penger mens de gjorde det.
Meldingene tikket inn i sanntid. Etterforskerne på Kripos kunne se organisert kriminalitet utfolde seg på skjermene, rett foran øynene sine.
Ferier ble kalt inn og det var alle mann til pumpene hos avdelingen for organisert kriminalitet. «Operasjon Emma» var i gang.
Det ble iverksatt minst 12 skjulte etterforskninger som involverte 25 Encrochat-brukere i Norge.
Politiet har pågrepet en rekke personer i sakskomplekset, enkelte personer har sittet snart to år i varetekt og flere store rettssaker er planlagt utover vinteren og våren.
Siden starten på politiaksjonen er det lagt ned voldsomme ressurser i etterforskningen, både på Kripos og ute i politidistriktene, men nå kan hele eller store deler av politiets omfattende arbeid stå for fall.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger