Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dopingrettssak

Avslørte Norges største dopingnettverk: Politiet sitter igjen med ett stort spørsmål

Over 100 kilo virkestoff skal ha blitt innført til Norge. Men hvor produksjonen av dopingen fant sted før det ble solgt videre, er fremdeles et mysterium.

STORBESLAG: Ett av beslagene politiet har gjort i forbindelse med etterforskningen. Foto: Politiet
STORBESLAG: Ett av beslagene politiet har gjort i forbindelse med etterforskningen. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 100 straffesaker er opprettet og over 500 kjøpere er identifisert. Det er ingen tvil om at politiets «Operasjon Hush» på Vestlandet og «Operasjon Stormfall» på Sør-Østlandet sammen utgjør norgeshistoriens største dopingaksjon.

Men mens sak etter sak har blitt behandlet i tingretten, og de største foreløpig gjenstår, har politiet sittet igjen med ett ubesvart spørsmål. For hvem sto bak produksjonen, etter at virkestoffet kom til Norge.

- Vi har gjennomført en lang rekke avhør i forsøk på å finne produksjonsstedet. Likevel har vi ikke lyktes med å få informasjon eller spor som har ført oss til dette, sier etterforskningsleder Askel Rødland til Dagbladet.

Enorme mengder

Forrige uke ble tiltalene mot ti av de mest sentrale mennene i dopingnettverket klare. Mandag starter rettssaken mot tre av dem.

Blant de ti er to personer som anses som hovedmenn. Totalt skal de ha stått bak innførsel og oppbevaring av 102 kilo virkestoff til doping, samt salg av 78 kilo. Til sammen nok til millioner av brukerdoser. Ingen av de to stiller imidlertid i retten mandag. Saken deres er først berammet i januar neste år.

- Vi har en formening om at produksjonen har skjedd i Norge på bakgrunn av funnene av etiketter og hetteglass. Men vi kom ikke i mål med den delen av etterforskningen som gikk på produksjonssted, sier Askland.

- Hvor viktig ville det vært å avsløre produsentene bak, med tanke på å forhindre framtidig salg av doping?

- Det er vanskelig å vurdere hvor stor betydning det ville hatt. Vi hadde selvsagt mål om å avsløre den eller de som sto bak produksjonen også, men det klarte vi altså ikke, sier etterforskningslederen.

Via nettbutikker og betaling med bitcoins, har kjøpere over hele landet fått tilgang til doping fra nettverket. Blant annet ble norgeshistoriens største beslag gjort i Hokksund i forbindelse med etterforskningen, da det i en kjeller ble funnet dopingpreparater for flere millioner kroner.

Dopingmidlene som ble funnet tilsvarte til sammen 15 kilo rent virkestoff, men heller ikke her ble noen «fabrikk funnet».

Storproduksjon i Trondheim

Under forrige ukes pressekonferanse i forbindelse med saken, sa Rødland at dopingmidlene kan ha blitt produsert i en kjeller eller garasje uten noen form for offentlig kontroll av medikamentene. Det vil i så fall ikke være første gang slik produksjon finner sted i Norge.

Da rettssaken etter dopingaksjonen «Operasjon Gilde» i Trondheim gikk i 2013, kom politiet med detaljert informasjon om hvordan en familiefar i 40-åra hadde drevet omfattende produksjon av dopingmidler. Produksjonen skal ha pågått over flere år i to av mannens garasjer i byen.

Ved hjelp av pillepresser og virkestoffer skal han ha stått bak flere millioner tabletter før han ble avslørt. Mannen gikk selv under dekknavnet «Trykkern», og ble senere dømt til fire og et halvt års fengsel i lagmannsretten.

I samme sak var også en mann i slutten av 30-åra del av produksjonen. Under rettssaken kom det ifølge Adresseavisa blant annet fram at han hadde sølte dopingvirkestoff utover gulvet i garasjen, men at han likevel produserte tabletter av dette.

Hele Norges coronakart