Avslørte norske sprengstoff-turister i dødsulykke

Den norske 16-åringen ringte storebror da han punkterte i Sverige i natt. Så kom en bil med molotow-cocktail og smadret storebrorens bil - og bak kom vennene med bagasjen full av sprengstoff. To sovende haikere og en sjåfør døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet skjedde på E6 nord for Halmstad på den svenske vestkysten i 01.30-tida i natt. En norsk 16-åring punkterte Opel'en som han var alene i på E6 i sørgående retning - snaue fire timers biltur sør for Strømstad. Med mobilen ringte han sin 36 år gamle bror som også kjørte i samme område.

- Broren ankom stedet for å hjelpe til med punkteringa. I baksetet sov to tsjekkiske haikere som han hadde plukket opp like før svenskegrensa, forteller informasjonssjef Christer Harplinger i Hallands-politiet.

Kolliderte i høy hastighet

Han har brukt store deler av dagen på å sette seg inn i det som så skjedde på motorveien hvor fartsgrensa er 110 km/t. Politiet opplyser at brødrene er norske statsborgere, men med arabiske etternavn. Uten forvarsel smalt en norskregistrert Mercedes inn i storebrorens Opel der den sto parkert i veikanten.

- Bilen skal ha stått godt synlig på siden av veien, og vi forstår ikke hvorfor bil nummer tre kolliderte, sier Harplinger til Dagbladet.no.

Seks ambulanser ankom stedet etter at alarmsentralen fikk ulykkesmeldinga klokka 01.36. Den 26 år gamle føreren i Mercedes'en omkom momentant etter at bilen snurret rundt for så å lande på hjulene. Hans 19 år gamle passasjer overlevde, men hun er fraktet til sykehuset i Lund hvor tilstanden er svært alvorlig.

Fant bombe

De to tsjekkiske haikerne døde etter noen timer av skadene. Den 36-årige storebroren som sto i veikanten, ble truffet i sammenstøtet og fikk alvorlige bruddskader.

- Deretter stanset en BMW med en 26 år gammel nordmann bak rattet. Han og kona i passasjersetet var på ferie med paret i Mercedes'en, og viste stor interesse for bagasjen til den smadrede bilen, sier Harplinger.

Ved Mercedes'en fant politiet en flaskebombe - en såkalt molotow-cocktail. Ekteparet i BMW'en ønsket å ta hånd om denne og andre gjenstander fra ulykkesbilen. Politiet valgte derfor å ransake BMW'en.

Ukjent haiker

- Vi fant en rekke sprengstoff-relaterte gjenstander som er tatt hånd om av militære eksperter. Molotow-cocktailen som inneholdt en eksplosiv væske som ikke er bensin, er nå desarmert. I morgen skal bombehunder gjennomgå alle de fire bilene grundig, forteller Harplinger.

Han har ingen anelse hvorfor de fire nordmennene pakket sprengstoff i bilene før ferien. BMW-føreren er arrestert og siktet for forberedelser til grovt tyveri. Mannen som bor i Bergen, har i dagens avhør sagt at han ikke kjente til sprengstoffet og at en kompis eier bilen. Også den avdøde i Mercedes'en er fra Bergen. Mål for turen skal ha vært København.

Hallandspolitiet har i hele dag hatt fortløpende kontakt med sine norske kolleger. Pårørende blir kontaktet, og det norske politiet sjekker om det er noen sammenheng mellom brødreparet og de to bilene fra Bergen. Så langt tyder ingenting på det. Den arresterte BMW-føreren viste seg å være en kjenning av politiet.

Den tsjekkiske ambassaden i Stockholm hjelper politiet med å identifisere haikerne. Den ene er en 21 år gammel mann, mens den andre fortsatt er ukjent.