«Trojan Shield»

Avslørte ny metode: Smuglet i fisk

Rettsdokumenter viser en rekke kreative metoder. Kripos vil ikke gi detaljer om den nye smuglermetoden som er avdekket i «Trojan Shield»-operasjonen.

OMFATTENDE OPERASJON: Politioperasjonen «Trojan Shield» har vart i flere år og strekker seg over 16 land. Foto: Australian Federal Police / Zuma Press
OMFATTENDE OPERASJON: Politioperasjonen «Trojan Shield» har vart i flere år og strekker seg over 16 land. Foto: Australian Federal Police / Zuma Press Vis mer
Publisert

Tirsdag bekreftet Interpol at over 800 personer er pågrepet i en koordinert politiaksjon, som har inkludert 16 land.

Med en app, den krypterte chattefunksjonen AMoM, har FBI gått målrettet til verks for å avdekke kriminelle nettverk.

Mafianettverk, kriminelle MC-gjenger og syndikater i Asia har blitt overvåket mens de diskuterte alt fra narkotikahandel til drap.

Ni personer er så langt pågrepet i Norge, siktet for grov narkotikakriminalitet.

- Det er stor sensitivitet rundt operasjonen, og det jobbes operativt med saker i distriktene, sier politiadvokat Morten Stene ved Kripos til Dagbladet.

KRIPOS: Politiadvokat Morten Stene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KRIPOS: Politiadvokat Morten Stene. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Batman-logo

Gjennom krypterte mobiltelefoner organiserte kriminelle frakt av kokain fra Ecuador til Belgia skjult i bokser med tunfisk i en container, ifølge amerikanske rettsdokumenter.

De visste ikke at det var FBI som drev den krypterte applikasjonen.

Kokainen ble også fraktet i franske, diplomatiske konvolutter ut av Bogotá i Colombia, skriver The New York Times.

Noe var også stemplet med Batman-logo. Narkotikaen sendt til Spania ble skjult i fisk.

Stene forklarer at de har avdekket en helt ny smuglermetode i arbeidet med operasjon «Trojan Shield», men han ønsker ikke å gå inn i detaljene om metoden.

- Når det transporteres, er det skjult i forskjellig grad. Måten man skjuler det på, er ny her. Det kan jeg ikke gå ut med, sier han.

Metoden var også ukjent for flere av Kripos' internasjonale samarbeidspartnere.

ORGANISERT KRIMINALITET: En hemmelig app har ført til hundrevis av pågripelser. En rekke land er involvert. Video: AFP. Vis mer

Kommer fra Sverige

Selve smuglerruta er ikke ny.

- Det er ikke avdekket noen ny rute. Det er elementer som er en del av etterforskningen og er blant det vi må få klarlagt. Selve ruta framstår ikke som annerledes enn det vi er kjent med fra før i slike saker. Det brukes trailere fra Sverige til Norge. Selv om det ikke er tilfellet i alle disse sakene, sier Stene.

Han forklarer at det er for tidlig å si om det er snakk om ett stort kriminelt nettverk.

- Kontaktnettverket til de ulike er helt sentralt i den videre etterforskningen. Hvem man har møtt og hatt kontakt med, og hvor og når, er spørsmål man jobber med i en slik etterforskning.

Han understreker at det er hvert enkelt politidistrikt som holder i sin etterforskning, men at Kripos er et bindeledd mellom distriktene og de internasjonale samarbeidspartnerne.

Flere distrikter involvert

Så langt er ni personer pågrepet i Norge, og Stene utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser.

Så langt er det bekreftet pågripelser i Innlandet, Sør-Øst og Sørvest.

Tre personer er siktet for grov befatning med narkotika i Innlandet politidistrikt. De er varetektsfengslet på grunn av bevisforspillelsesfare.

- Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke uttale oss noe ytterligere på nåværende tidspunkt, sier påtalefaglig etterforskningsleder, Mari Lauritzen Hasle, i pressemeldinga.

To av dem er fra Toten, ifølge Hamar Arbeiderblad. Politiet bekrefter til Tønsbergs Blad at to er pågrepet i Sør-Øst politidistrikt.

En litauer ble mandag pågrepet i Tønsberg, og en annen i Telemark. Politiinspektør Odd Kostveit bekrefter til avisa at begge har opphold i Norge. Ingen av dem erkjenner straffskyld. De ble framstilt for varetektsfengsling onsdag.

En mann ble pågrepet i Sørvest mandag.

- Han er siktet for grov narkotikakriminalitet. Politiet kan, av hensyn til etterforskningen, ikke si hvor i distriktet mannen ble pågrepet eller gi andre detaljer om siktede eller saken, skriver politiadvokat Karen Mork i en pressemelding.

- Gode beviser

Grete Lien Metlid, leder felles enhet for etterforskning og etterretning i Oslo-politiet, ønsker ikke å kommentere om det har vært pågripelser i Oslo.

- Vi er kjent med operasjonen, men kan ikke kommentere utover dette, sier hun.

Ett politidistrikt har etterlyst en mann i utlandet, der det er planlagt pågripelse. Denne personen har en bakmannsrolle, og er ikke norsk statsborger, opplyser politiadvokat Stene.

Han har ikke oversikt over nøyaktig hvor mange i norsk politi som jobber med saken, men sier at de har brukt «mye ressurser».

- Vår vurdering er at opplysningene vi får fra denne plattformen er opplysninger som har et godt utgangspunkt i en etterforskning. Vi vurderer det som gode bevis. Derfor velger vi å bruke mye ressurser på å finne ut av hvem som er involvert her.

- Jeg vil berømme flere politidistrikter for å satse på dette. Det er et lovende utgangspunkt for å ta det som framstår som aktører i narkotikamiljøet, og bidrar til at vi kan danne oss en god oversikt og analysere informasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer