NYE TEORIER: Arkeologer har gjort utgravinger i nærheten av Stonehenge, og fastslår at det bodde folk i området 5000 år tidligere enn antatt. Foto: STEPHEN HIRD / REUTERS / NTB SCANPIX
NYE TEORIER: Arkeologer har gjort utgravinger i nærheten av Stonehenge, og fastslår at det bodde folk i området 5000 år tidligere enn antatt. Foto: STEPHEN HIRD / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Avslørte nytt Stonehenge-mysterium

- Dette kan være samfunnet som satte opp det første monumentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stonehenge i Amesbury i England er at de mest kjente og myteomspunne byggverk på kloden.

Forskere har i alle år forsøkt å fastlå hvordan de gigantiske steinene havnet der, og hvorfor de er plassert sånn.

Nå mener en gruppe arkeologer at de har funnet svaret på et annet Stonehenge-mysterium.

Gikk etter vannet Tidligere har man antatt at det bodde folk i området 2500 år før 0, men David Jacques ved Open University mener det var befolket langt før dette.

I en BBC-dokumentar som sendes i kveld forklarer han at de har funnet spor etter bosettinger som går så langt tilbake som 5000 år tidligere.

GRAVPLASS? Stonehenge står selvfølgelig på Unescos verdensarvliste, og tidligere i år fortalte forskere at de mener det er en gammel gravplass. Foto: ANDRES COWIE / AFP / NTB SCANPIX
GRAVPLASS? Stonehenge står selvfølgelig på Unescos verdensarvliste, og tidligere i år fortalte forskere at de mener det er en gammel gravplass. Foto: ANDRES COWIE / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Det vi har gjort er å se etter naturlige steder i landskapet hvor det vil ha vært sannsynlig at dyr har funnet vann. Og der du finner dyr, finner du mennesker, sier Pollard.

Arkeologens utgravinger har understøttet teoriene, som gjøt Stonehenge-forskerne entusiastiske.

Oppdaget gravplass - De kan ha funnet samfunnet som satte opp det første monumentet på Stonehenge, sier Josh Pollard ved Southampton University.

For en drøy måned siden konkluderte forskere med at Stonehenge var en stor gravplass, kanskje til og med før steinsettingen ble reist. Et team fra University College London har studert 50 000 kremerte beinfragmenter fra 63 forskjellige personer, både menn, kvinner og barn.

Arkeologen Mike Parker Pearson mener at Stonehenge var en gravplass i minst 200 år, med sporadiske begravelser etter det. Trolig var det eliten som fikk sitt siste hvilested der.

- Det var helt klart spesielle personer på en eller annen måte, sier Pearson.

Det som i hvert fall er helt sikkert, er at siste teori om Stonehenge neppe er lansert.