Avslørte omfattende skimming i Oslo og Bergen

To menn fra Bulgaria skal ha tappet nordmenns bankkort for 418 000 kroner. Mennene erkjenner straffskyld.

MONTERING: Disse to mennene er siktet i den omfattende saken. Her monterer de angivelig skimmingutstyr på en minibank i Oslo. Foto: Politiet
MONTERING: Disse to mennene er siktet i den omfattende saken. Her monterer de angivelig skimmingutstyr på en minibank i Oslo. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to mennene på 28 og 32 år fra Bulgaria ble pågrepet da de skulle hente skimmingutstyr i Bergen 28. juli i år.

Da politiet begynte å etterforske mennene fant de linker til mennenes angivelige aktiviteter også i Oslo.

Mennene kan ha avslørt seg selv. De skal nemlig ha benyttet samme kort for å teste ut skimmingutstyret i både Bergen og Oslo. Dette registrerer bankene.

Så langt har politiet siktet mennene for til sammen åtte hendelser fordelt på de to byene. Deres spesialitet var minibanker og så langt mener politiet de har tappet bankkort for 418 000 kroner.

Tappingen skjedde i Peru. Alle hendelsene gjør denne skimmingsaken blant de største oslopolitiet har hatt i sitt slag, får Dagbladet opplyst.

Erkjenner straffskyld Politiet utelukker ikke at det kan bli mer.

- Hendelsene i Oslo skjedde før de i Bergen, så det er Oslo-politiet som har saken. Om de står bak flere hendelser er noe vi undersøker, sier politiadvokat Ole Rasmus Knutsen, påtaleansvarlig ved Sentrum politistasjon i Oslo til Dagbladet.

Mennene sitter for tiden varetektsfengslet. Varetektsperioden for dem ble forlenget i Oslo tingrett denne uka. Politiet satser på å holde dem i varetekt fram til rettssaken som anslås kan starte i tidsrommet desember til februar, men at noe etterforskning fortsatt gjenstår i saken.

Begge de siktede mennene erkjenner straffskyld i saken. Så langt tyder det på at tapping av penger har skjedd i ett av tilfellene, mens i de andre er det snakk om montering av utstyr.

- Min klient innrømmer å ha gjort dette, sier advokat Ketil Magnus Berg, som forsvarer 28-åringen.

- Vanskelig situasjon Til politiet har de siktede forklart at de kom til Norge for å begå kriminalitet, ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett i oktober.

- Ifølge deres forklaring var dette en svært dårlig løsning på en vanskelig situasjon de hadde kommet opp i, sier advokat Halvor Frihagen, som forsvarer 32-åringen.

Politiet mener de har montert kameraer som har sett pinkodene til kortene. Dette benekter 32-åringen, men under forrige fengslingsmøtet denne uka valgte han å erkjenne siktelsen.

Er i Bulgaria Knutsen forteller at politiet på generelt grunnlag mener at flere menn står i ledtog med de pågrepne i slike saker. Det kan være organisatorer i andre land eller de som lager utstyret som brukes.  

I et intervju med Dagbladet tidligere i uka fortalte avdelingsleder Janne Stømner ved Sentrum politistasjon at de ikke aner hvor utstyret kommer fra.

- De vi har pågrepet har ikke fortalt oss dette. Vi aner at utstyret produseres ett sted, men vi vet ikke hvor. Vi er i Bulgaria i forhold til at det er bulgarere vi har tatt for skimming rundt minibanker, sa hun.

Hun mener utstyret er laget av profesjonelle.

Frykter skimmingboom før jul Dagbladet skrev tidligere i uka om de nye skimmingmetodene. Politiadvokat Kjell Johan Abrahamsen i «Operasjon Grenseløs» frykter en skimmingboom og annen kortkriminalitet nå før julehøytiden.

- Vi pleier å se et hopp i kriminalstatistikken før jul, og tror vi vil gjøre det i år også, sa Abrahamsen.

Han er spesielt bekymret for skimming.

- Flere skimmere kommer til Norge, kanskje fordi vi på mange måter blir sett på som en fristat, sa han.