Avslørte politiets fartsbløff

Jan Andersen (57) ble dømt til fengsel i 18 dager for råkjøring med MC. Men han ga ikke opp å bevise sin uskyld. Nå er han blankt frifunnet. Han måtte selv avsløre politiets fartsbløff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E18 PORSGRUNN (Dagbladet): Politiets fartsmåling holdt ikke mål. Presset fra skanse til skanse måtte påtalemyndigheten til slutt be lagmannsretten frifinne tiltalte.

- Jeg visste at fartsmålingen ikke stemte, jeg var sikker på at jeg ikke hadde kjørt så fort. Men det har vært knallhardt å vinne fram. Retten tror tydeligvis på alt hva en politimann måtte påstå, sier Jan Andersen.

- Dette er en enestående sak. Her klarte vi å bevise at fartsmålingen var feil. Jeg tror den var bløff fra ende til annen, sier advokat Jon Swensen.

Tett trafikk

I tett utfartstrafikk på E 18 utenfor Porsgrunn ble Jan Andersen i fjor sommer tatt av UP. Han skulle angivelig ha kjørt motorsykkelen i 140 km/t i en strekning på vel tre hundre meter. UP-betjenten som var aleine i en sivil politibil, skulle ha foretatt målingen med en såkalt Police Pilot. Tid og strekning ble målt og farten beregnet til 140 km/t.

Andersen nektet å godta at han hadde råkjørt. Flere ganger henvendte han seg til politiet for å forklare saken, men ble avvist. Så kjøpte han et femti meter langt målband og målte selv opp strekningen. Han fikk et avvik på flere meter ut fra politiets beregning.

- Ingen ville høre på hva jeg sa i tingretten. Politimannens forklaring ble tatt for god fisk, sier Andersen.

Han ble dømt til fengsel i 18 dager. Men dit hadde ikke 57-åringen tenkt seg. Andersen engasjerte firmaet Geotek AS i Porsgrunn, som målte strekningen med avansert utstyr. Den viste et avvik på flere meter fra politiets dokumenter.

Sådd tvil

Med dette begynte UP-betjentens rapport å falle fra hverandre. Han skiftet standpunkt og hevdet at han hadde oppgitt feil målepunkt i sine første rapporter. Nå forlenget han måleavstanden med to hundre meter.

- I så fall ville Andersen ha holdt en gjennomsnittsfart på 250 km/t. Dette er helt usannsynlig i et trafikkbilde med kø på E18. Og hva da med politibilen? Skulle den ha akselerert fra 80 km/t til nærmere 300 km/t i løpet av noen hundre meter!? sier advokat Jon Swensen.

En enstemmig Skien og Porsgrunn tingrett hadde da dømt Jan Andersen til fengselsstraff i 18 dager for råkjøringen. Politimannens forklaring og målebevis ble lagt til grunn. Hva nå når han endret forklaring etter å ha blitt gått nærmere etter i sømmene?

Kastet kortene

Politiet fryktet en ny runde i Agder lagmannsrett. Lagmannsretten hadde sagt ja til å behandle straffutmålingen og fartsbeviset på nytt. Politiledelsen gjennomgikk saken igjen med UP-betjenten og også med aktor i tingretten.

Deretter valgte påtaleansvarlig, politiadvokat Olav Markussen i Telemark politidistrikt, å kaste kortene. Han gikk til lagmannsretten med en oppsiktsvekkende påstand: Frifinn tiltalte!

«Da politivitnet har kommet med nye opplysninger, har påtalemyndigheten kommet til at det foreligger rimelig tvil i saken, og har således kommet til at tiltalte må frifinnes,» skrev Markussen i et brev til lagmannsretten.

Og det skjedde.

- Jeg kan knapt huske en vanlig straffesak der påtalemyndigheten snur tvert om og ber lagmannsretten om frifinnelse, sier advokat Jon Swensen. Han nøler ikke med å kalle saken oppsiktsvekkende.

- Jeg er selvsagt glad for at fornuften og rettferdigheten til slutt seiret. Men det er skremmende at jeg i første rettsinstans ble dømt til fengsel. Tenk på alle som ikke har ork og pågangsmot til å stå på slik jeg måtte, sier Jan Andersen.

Han vil nå kreve erstatning for de faktiske utgiftene han har hatt med å frifinne seg selv - om lag 10 000 kroner.

VANT: Her ble Jan Andersen tatt for råkjøring og dømt til fengsel i 18 dager. Han måtte reinvaske seg selv, og politiet ga opp saken før den kom til Agder lagmannsrett. - Jeg er glad for at fornuften og rettferdigheten til slutt seiret, sier Andersen.