Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørte psykose-bløff

BRYNE (Dagbladet): Hovedtiltalte Minh Quang Pham i Tom Halvorsen-saken prøvde forgjeves å få Berthold Grünfeld til å tro at han er sinnssyk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som skal ha stått bak Tom-drapet, har gitt inntrykk av at han er psykotisk. Men i Jæren herredsrett i går sa psykiater Berthold Grünfeld at tiltalte ble avslørt både i samtaler og under en test.

- Resultatene signaliserer noe i retning av simulering av psykotiske symptomer, sa Grünfeld i retten i går.

I fengslet fikk Quang karakteristikken «psykotisk», men ved Rogaland psykiatriske sjukehus mente legene han overdrev symptomene. Motivet skal ha vært kortere straff og mildere soningsforhold. I går slo de rettspsykiatrisk sakkyndige fast at Quang er strafferettslig tilregnelig.

Likevel er den tiltalte 26-åringen langt fra normal. Det kom fram at det var Quangs stormannsgalskap som drev ham til å prøve forbryterbanen. Tiltalte planla et forretningsimperium og skulle bli president i Vietnam.

«Jeg vil bli en stor mann. Jeg kom ikke til Norge for å være ingenting. Jeg er lei av å være ingenting,» skal 26-åringen ha sagt til psykiaterne.

De tiltalte var tilregnelige da forbrytelsene ble begått. Men både Quang og Ole Håkon Geliassen har ifølge psykiaterne mangelfullt utviklede sjelsevner som følge av personlighetsforstyrrelser.