Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørte pyramiden

Ingebjørg Vamråk er blitt kontaktet av folk i nettverket som er blitt truet på livet. Hun advarer sterkt mot koblingen mellom kriminelle og nettverkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Ingebjørg Vamråk blir daglig kontaktet av fortvilte mennesker som ber om råd og hjelp. Hun er jusstudenten som avslørte T5PC fra innsida.

Hun gikk inn i nettverket av nysgjerrighet, kjøpte agentpakke, men begynte raskt å stille kritiske spørsmål internt. Uroen som oppsto, førte etter hvert til flere kritiske artikler i media.

I dag er hun talsperson for 150 av dem som sitter ribbet tilbake etter konkursen forrige torsdag.

92 personer, frontet av advokat Olav Sylte i Kristiansand, har fremmet søksmål mot selskapet.

-  Jeg fikk i høst en telefon fra en person nordpå som hadde fått en pistol rettet mot hodet med beskjeden: «Enten kommer du med pengene, eller så tar vi livet av familien din og lemlester deg.» Selv mente han russisk mafia står bak. Han hadde forårsaket andres tap. Jeg har ingen grunn til å betvile det han sier, og er ikke overrasket, sier pyramidevokter Vamråk.

Hun jobber tett med advokat Sylte og innhenter dokumentasjon og informasjon om T5PCs virksomhet. Hun vil forby nettverksselskapene og advarer sterkt mot koblingen mellom kriminelle og nettverkere, særlig når nettverkene blir etablert i flere land.

-  Farlig kobling

-  Slik dette utviklet seg til å bli et nettverk av «finansakrobater», tradisjonelle nettverkere og kriminelle miljøer, samtidig som det ble etablert kontaktnett i flere land i Østen, i de baltiske statene og andre land, begynte jeg etter hvert å anse hele nettverksfenomenet som en sikkerhetstrussel om ikke forholdene rundt T5PC ble avdekket. Hvitvasking er bare ett av faremomentene ved et slikt nettverk.

Samarbeider

Vamråk samarbeider nå med Lotteritilsynet. I fjor stanset statsrådene Laila Dåvøy og Valgerd Svarstad Haugland arbeidet med å skjerpe lovgivningen mot pyramidespill. Begrunnelsen var et nytt varslet EU-regulativ.

-  Lotterilovens paragraf 16 var for vag til å få Alpha Club dømt for pyramidesalg i 2001. Vi prøvde, men tapte.

-  Nå er vi i dialog med Ingebjørg Vamråk for å lytte til hennes erfaringer. Slik kunnskap er interessant for tilsynet. Dagens lov er ikke god nok, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

- TRUER RIKETS SIKKERHET: Pyramidevokter Ingebjørg Vamråk vil forby alle nettverksselskap og mener de med sine kriminelle tilsnitt og forgreininger i flere land på sikt vil kunne true rikets sikkerhet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media