Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslørte sine AUF-kamerater

Tidligere økonomileder i fylkeslaget Bjørn Jarle Røberg-Larsen (24) mente AUF-ledelsen i Oslo løy overfor Oslo kommune om medlemstall og kontingentinnkreving og skrev et notat som avslørte en bevisst og utstudert triksing. I bedragerissaken mot fire tidligere AUF-tillitsvalgte står nå Røberg-Larsen som et kronvitne mot de andre tre, Anders Hornslien (27), Ragnar Bøe Elgsås (26) og Anders Greif Mathisen (23).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røberg-Larsen avviser overfor Dagbladet at han anga sine AUF-kamerater.

_Notatet var internt og rettet til personer i AUF som burde vite hva som egentlig hadde skjedd. Det behageligste for meg hadde naturligvis vært å holde kjeft. Men redegjørelsen fra AUF-ledelsen til Oslo kommune var feilaktig på flere punkter. Jeg mente det ville være beste for AUF og Ap om sannheten kom fram. Noen måtte stikke hull på byllen. Verken måtte ut, sier Røberg-Larsen til Dagbladet.

Notatet fra 3. mars 1995 som var stilet til AUF-toppene Geir Axelsen, Rina Brunsell og Rita Otervik, ble videresendt til Oslo kommune og derfra til Oslo politikammer.

I går møtte Røberg-Larsen og de tre andre tidligere AUF-tillitsvalgte i retten tiltalt for grovt bedrageri. Påtalemyndigheten mener de fire via for høye medlemstall villedet kommunen til å betale ut rundt 600 000 kroner for mye i støtte til AUF i Oslo i årene 1992-1095.

Røberg-Larsen er i tillegg tiltalt for underslag av AUF-midler. Alle fire nekter straffeskyld.

Fiktive navn

I notatet beskriver Røberg-Larsen hvordan AUF i Oslo i stor stil og på utspekulerte måter blåste opp medlemstall, først og fremst en spesiell forskutteringspraksis.

Han var selv en av de mest aktive. Praksisen gikk ut på å forskuttere kontingent for medlemmer med penger fra lokallag eller fra ledernes egen lomme. Dette ble gjort på ulike måter, bl.a. ved å betale inn kontingent uten navn eller ved å påføre foreløpige navn ved blyant eller ved fiktive navn. Ifølge Røberg-Larsen forskutterte man for personer som ikke var eller ønsket å være AUF-medlemmer.

For å unngå nærgående spørsmål fra postfunksjoner begynte man å dra rundt på ulike postkontorer i Oslo

_Personlig har jeg hatt «reiserunder» med Oslo Sporveier der jeg har stanset på alle holdeplasser med postontor for å betale giroer, skriver Røberg-Larsen.

Denne virksomheten har Postverket på video, fordi giroinnbetalinger kan tidfestes. Det såkalte «bildebeviset» vil bli vist for retten.

Ifølge en redegjørelse til Oslo kommune fra daværende leder Ragnar Bøe Elgsås og leder i kontrollkomiteen Rina Brunsell noen dager tidligere var hensikten med den såkalte forskutteringspraksisen å bringe passive medlemmer til mer aktiv innsats.

Økonomisk motiv

Men ifølge Røberg-Larsen var motivet å blåse opp medlemstallene, «med de økonomiske og politiske fordeler de ga AUF i Oslo.»

Notatet som aktor Atle Roaldsøy leste opp i retten i går er et sentralt dokument i straffesaken mot de fire AUF'erne og gjør Røberg-Larsen til et kronvitne for påtalemyndigheten.

_Det er tydelig at politiet vektlegger notatet og ser på det som troverdig, mens det fra AUFs side er gjort mye for å svekke min troverdighet, sier Røberg-Larsen, som er eksludert fra AUF.

Det er etter rettssakens første dag åpent spørsmål om Røberg-Larsen skal avgi forklaring i retten. Staff har frarådet sin klient å forklare seg etter at byrettsdommer Torjus Gard har snudd på vitnelisten. Staff mener dette er et trekk for å avskjære toppolitikere fra vitnelisten.

<B>HEMMELIG NOTAT:</B> Tidligere økonomileder i AUF i Oslo Bjørn Jarle Røberg-Larsen avslørte sine AUF-venner gjennom et hemmelig notat.
<B>Bjørn Jarle Røberg-Larsen</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!