Avslørte ulovlig oljevirksomhet

Oljedirektoratet ga tillatelse til oljeleting i fredet område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bellona har i årevis jobbet mot oljeboring i spesielt sårbare områder i nord, og i dag avslørte fagmedarbeider i Bellona, Unni Berge, at det foregår ulovlig seismisk virksomhet.

- Jeg sjekket ut noen kart over seismikk-skyting i Norskehavet og syntes at de så litt rare ut. Skytinga så ut til å gå for nær land, sier Berge til Dagbladet.no.

Se kartet her.

Etter å ha sjekket litt mer, fant hun ut at hun hadde rett. Det blir foretatt seismiske undersøkelser i området Nordland 6, utenfor Lofoten. Stikk i strid med det regjeringen har lovet i både Soria Moria-erklæringen og i Forvaltningsplanen.

- Da ringte jeg til selskapet, Fugro, og til Oljedirektoratet. Jeg fikk bekreftet at de allerede hadde gjort seismikk der og at det er planlagt flere seismikkskytinger i løpet av sommeren. Da jeg påpekte at dette er i strid med det regjeringen har lovet, ble det taust i andre enden, forteller Unni Berge.

Så gikk det en time, og så innrømmet Oljedirektoratet at de hadde gjort en glipp.

- I hvert fall håper jeg at det var en tabbe, og at Oljedirektoratet ikke bevisst har valgt å overse politiske vedtak. De er jo vant til å gi tillatelser til seismiske undersøkelser uten at politikerne bryr seg, mener Berge.

Hun tror ikke det er første gangen at slike «glipper» har skjedd.

AVSLØRING:Fagmedarbeider i Bellona, Unni Berge, har avslørt at det foregår ulovlig seismisk virksomhet Foto: Scanpix
AVSLØRING:Fagmedarbeider i Bellona, Unni Berge, har avslørt at det foregår ulovlig seismisk virksomhet Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror det har vært flere tilfeller. Nå kommer vi til å sjekke alle seismiske kart samt gå tilbake og se på hva Oljedirektoratet har gitt tillatelse til tidligere, sier hun.

Leder av Stortingets Energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V), kalte avsløringen «en utrolig sak» overfor TV 2-nyhetene i kveld, og sier at det selvsagt ikke skal gjøres seismikk i dette området.

NORDLAND : Fra Barentshavet utenfor Røst, det såkalte Nordland 6.