AVSLØRT I RETTEN

Dagbladet faktasjekker hver dag påstander Anders Behring Breivik framsetter i rettssalen.

FAKTASJEKKES: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FAKTASJEKKES: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er del åtte av Dagbladets faktasjekk av Anders Behring Breivik sin forklaring i Oslo tingrett.
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5
Del 6
Del 7

Breiviks påstand: «Det er ?raiding' innen World of Warcraft på veldig høyt nivå, hvor 25 personer skal gjøre synkroniserte øvelser sammen for å løse problemstillinger. Vi var Europas beste «guild», og det kan etterprøves»

LØGN: Dette dreier seg om såkalte «guilds» , dvs. laug eller lag i spillet World of Wacraft (WoW). Anders Behring Breivik spilte i lauget «Unit» i 2006-2007, perioden han var mest aktiv i spillet. Det stemmer ikke at Unit var Europas beste guild i denne perioden. Det svenskledede guildet Nihilum dominerte og Unit var ikke en gang blant Europas 500 beste guilds, får Dagbladet opplyst.

Breiviks påstand: «Ja, altså, politiet ønsket jo egentlig ikke at jeg skulle vite konklusjonen, men når jeg var i luftegården så var det en annen fange som skrek konklusjonen til meg, så det tvang politiet til egentlig å være åpen om det og egentlig fortelle om hva som hadde skjedd.»
OMSTRIDT:  - Vi har ingen dokumentasjon på at det er riktig. Luftingen ville eventuelt blitt avbrutt, skriver fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt i en sms til Dagbladet.Breivik har ikke hatt kontakt med noen innsatte siden han havnet på Ila. Han luftes alene, og ingen fanger kan se eller kontakte Breivik mens han luftes.

Breiviks påstand: (Om hva som var den viktigste «treningen» før 22. juli) «Det er vel å av-emosjonalisere seg (...) Blant annet ... meditasjon. Den bushido-meditasjonen, ja.»
LØGN: Professor Arne Kalland ved Universitetet i Oslo har forsket på det japanske samfunnet siden midten av 1970-tallet. Tidligere denne måneden sa han til avisa VG at Breivik har et «forkrøplet» syn på hva bushido er, og har misforstått helt.- Han har absolutt ikke levd opp til bushidos etikk om ikke å være redd for å dø for en sak. Når han ikke døde ville det vært et antiklimaks. En som levde opp til bushido ville sprettet opp egen mage der og da, dersom han ikke døde i kamp, forteller Kalland.

Breiviks påstander: «Det er umulig å komme unna den diagnosen (dyssosial, red. anm.) hvis man er en politisk motivert voldsmann.»«Altså, det er noe som heter forretningsmann-narsissist. Og jeg tror nok alle egentlig i Norge, som har en suksessfull karriere, som fokuserer i veldig stor grad på jobben, og jeg tror veldig mange er narsissister i Norge.»
RIKTIG: - Breivik er inne på to poeng her, og begge er korrekt, sier Svenn Torgersen, professor i klinisk psykologi ved Universitet i Oslo.
- Gjør du en slik handling som dette, er det helt umulig å komme unna en dyssosial diagnose - så sant du ikke har en psykose.
- Breivik har også rett når han snakker om en sunn og en usunn narsissisme - selv om ordet forretningsnarsissisme er nytt. Det er nettopp hans narsissisme som gjør at han lager seg nyord, det er en naturlig del av hans suverenitet. Det er vanlig å snakke om at finansfolk, de som jobber på børsen, grundere og andre som gjør det stort - folk som ofte har stor selvtillit, har høy sigarføring og farer fram med voldsom selvtillit - er narsissister. I tillegg har man den usunne varianten, den narsissismen som er uhensiktsmessig, overdrevet, som kompenserer for lav selvfølelse og dekker over hvem man egentlig er, sier Torgersen.

Breiviks påstand: «Alle kjenner jo til hva som skjedde etter andre verdenskrig, og det var ikke bare Hamsun og justisminister Riisnæs som havnet på sinnssykehus, det var også 13 andre.Og de siste, det jeg har fått beskjed om fra en kilde som jeg stoler på, er at det var 13 andre, hovedsakelig ministre og også noen fra Rinnan-gruppen som ble sendt på sinnssykehus.Jeg vet om tre personer, to ministre og i tillegg til Hamsun. Men jeg vet at det er flere. Det er 15 personer.»
FEIL: - Hamsun havnet ikke på sinnssykehus. Riisnæs havnet på sinnssykehus, men han brukte stikk motsatt strategi som Anders Behring Breivik. Han gikk inn for å bli kjent utilregnelig, ellers ville han blitt henrettet. I stedet koste han seg på Reitgjerdet i mange år. I likhet med Breivik hadde Riisnæs mange avvik og disposisjoner, og han spilte ut alt han hadde - og sørget dermed for å unngå å bli skutt, sier historieprofessor Øystein Sørensen ved Universitetet i Oslo.
Han kjenner ikke til at noen andre i Quisling-regjeringen kom på sinnssykehus.
- Det var nok av NS-medlemmer som fikk psykiske diagnoser, men jeg vil tro det var atskillig flere enn 15, sier han.
Denne påstanden ble for øvrig grundig tilbakevist av aktor Svein Holden i retten i går.
- Jeg må sjekke med min kilde, svarte Breivik.

Breiviks påstand: «Det er jo en tradisjon innenfor revolusjonære grupper at de har titler. For eksempel, Røde Arme Fraktion, kalte sine for kommando, og noen islamistiske grupper bruker sine egne titler, for eksempel mujahedin, og det er tradisjon for å ha titler i revolusjonære organisasjoner.»
RIKTIG: - Det systemet som Breivik skisserer er mer pompøst enn vanlig, for å bruke hans begreper. Men det er riktig at en del grupperingen benytter seg av titler. Deres selvforståelse er at de er krigere ikke terrorister, sier forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Anders Romarheim.- Mujahedin er muslimsk hellig kriger, så det kan vel kalles en tittel eller hedersbetegnelse innen visse kretser, sier han.Romarheim synes derimot titler som stormester og justitiarius er eiendommelig.- Det framstår som noe bisart, sier han.

Breiviks påstand: «De tror at jeg gjorde det jeg gjorde for å, hva skal man si, få PR for min egen person, men det er en, det er en syk påstand»
OMSTRIDT: Breivik skrøt en gang rundt årsskiftet 2010-2011 på utestedet Palace Grill at han kom til å bli kjent. Han følgende til en kjendis han hadde oppført seg ufint mot: «Om ett år er jeg tre ganger mer kjent enn deg».

Breiviks påstand: Det som jeg har glemt å si i dag er jo faktisk at de to siste politisk motiverte voldshandlingene begått av militante nasjonalister i Norge har resultert i psykiatriske diagnoser. Og det ene var Hadeland-drapene.
FEIL: De tre dømte i Hadelandsdrapene fikk 18, 18 og 12 års fengsel. De sonet i henholdsvis 12, 12 og 7 år. De ble ikke kjent utilregnelige.