Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avslutter jakta på intelligent liv i rommet

Radioteleskoper skrus av på grunn av pengemangel.

LEGGES PÅ IS: Radioteleskopanlegget Allan Telecope Array i California består av 42 antenner og ble blant annet brukt til å lytte etter unaturlige radiosignaler med opprinnelse utenfor jorden. Nå er de døve på grunn av manglende finansiering. Foto: SETI Institute/UCB
LEGGES PÅ IS: Radioteleskopanlegget Allan Telecope Array i California består av 42 antenner og ble blant annet brukt til å lytte etter unaturlige radiosignaler med opprinnelse utenfor jorden. Nå er de døve på grunn av manglende finansiering. Foto: SETI Institute/UCB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dersom utenomjordisk, intelligent liv er svært vanlig, hvorfor har vi ikke hørt noe eller funnet spor? Det er spørsmålet som stilles i det såkalte Fermi-paradokset. Ett mulig svar på den over 60 gamle gåten kan nå bli «fordi vi ikke har råd».

Nonprofit-instituttet SETI (Seach for extraterrestial intelligence) i California har sendt ut et brev til sine donorer om at radioteleskopanlegget Allen Telescope Array (ATA) i California, som søker etter unaturlige radiosignaler fra potensielle planeter rundt andre stjerner, gikk «i dvale» med umiddelbar virkning fra 15. april på grunn av pengemangel.

Dette punkterer blant annet målsetningen om å bruke de neste to åra på å granske 1235 kandidater for jordliknende planeter påvist av NASAs planetjegersonde Kepler, ifølge brevet.

ATAs 42 antenner, som driftes i et samarbeid mellom SETI og University of California at Berkeley (UCB), er ikke de eneste kan benyttes i jakten, men det er det første astronomiske anlegget som er optimalisert for å lete etter signaler fra fremmede verdener i andre solsystemer, sier seniorastronom ved instituttet, Seth Shostak, ifølge Nature.com.

- Klart dette er alvorlig. Du er ute av business om du ikke har et instrument, sier Shostak.

Inntil de eventuelt får samlet inn de fem millioner dollarene det vil koste å drifte ATA de neste to åra, blir SETI-forskerne tvunget til å kjempe om svært ettertraktet observasjonstid ved andre teleskoper, eller be om å få tilgang til å analysere data sanket via andres prosjekter.

En mulighet for videre søk ligger ved US Air Force Space Command (AFPC), som vurderer muligheten til å benytte ATA for å holde styr på romskrot som går i omløpsbane rundt jorda, noe som truer romfartøy og satellitter, skriver SETI- og UCB-forsker Franck Marchis, som ikke er tilknyttet ATA, i et blogginnlegg.

- Oppdraget vårt er ikke å kringkaste, men å lytte til universet for å finne ut hva annet som kan være der ute. Om vi hører signaler må alle på jorda få en stemme i hvordan vi skal svare, skrev SETI-astronom Jill Tarter - hovedinspirasjonen til Jodie Fosters karakter i filmatiseringen av astronom Carl Sagans roman «Contact» - i en kommentar på CNN.com i fjor. 

I verste fall kan denne lyttingen bli utsatt til 2013, når en ny runde finansiering trer i kraft ved ATA.

NOEN DER? Melkeveien - vår egen galakse - inneholder trolig milliarder på milliarder av planeter, og mange av disse likner etter all sannsynlighet på jorda: Laget av stein og akkurat passe langt fra stjernen til at vann kan være flytende. En mulighet for å finne ut om det finnes intelligent liv på disse er å lytte etter radiosignaler. Foto: AP Photo/SCANPIX
NOEN DER? Melkeveien - vår egen galakse - inneholder trolig milliarder på milliarder av planeter, og mange av disse likner etter all sannsynlighet på jorda: Laget av stein og akkurat passe langt fra stjernen til at vann kan være flytende. En mulighet for å finne ut om det finnes intelligent liv på disse er å lytte etter radiosignaler. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media