I STREIK:  Ved Ahus sykehus i Akershus er 128 av de ansatte tatt ut i streik. - Det er trist av vi må streike, men nødvendig mener streikevaktene med spesialsykepleier Eva Semb Holt i spissen.  Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
I STREIK: Ved Ahus sykehus i Akershus er 128 av de ansatte tatt ut i streik. - Det er trist av vi må streike, men nødvendig mener streikevaktene med spesialsykepleier Eva Semb Holt i spissen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

Avslutter karrieren med streik

Eva Semb Holt streiker selv om hun går av med pensjon om seks dager. Det er viktig å få til likelønn, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går ble det klart at 950 helsearbeidere tas ut i streik. Disse kommer i tillegg til 17 000 kommunalt ansatte og 1700-1800 transportarbeidere som også streiker.

Ved Ahus i Akershus er 128 tatt ut i streik.

- Vi må stenge all dagkirurgi med unntak av øyeblikkelig hjelp. Dette vil ramme 35-40 dagkirurgiske pasienter hver dag, sier Ahus-direktør Øyvind Graadal.

Dette er ikke alvorlig syke pasienter, men pasienter som står på vår venteliste for kirurgisk behandling, forklarer han.

- Operasjonene som må utsettes kan mindre inngrep innen øre, nese, hals-feltet, gynekologiske inngrep og ortopediske inngrep, utdyper personaldirektør Jan Inge Pettersen.

22 operasjoner innstilt i dag Bare i dag har 22 operasjoner blitt innstilt ved sykehuset.

- Vi fikk tak i alle pasientene i går, med unntak av to. Disse to møtte opp her i dag, men bodde så vidt jeg vet i nærheten og kunne kjøre hjem igjen. Pasientene har tatt dette pent. Det er klart at når man har stått i kø for en operasjon så vil man gjerne ha den gjennomført, men det virker som pasientene har forståelse for at dette er noe sykehuset ikke kan noe for, sier Pettersen.

- Foreløpig er det ingen kritisk situasjon. Streiken berører ikke alvorlig syke eller øyeblikkelig hjelp. Men det er klart det er utfordrende. Det er en unntakstilstand ved sykehuset, sier han.

Nødvendig Utenfor sykehuset står operasjonssykepleier Eva Semb Holt, spesialsykepleier Ane Marit Viken, fysioterapeut Kirsti Reiten Myre og pedagogisk leder Anita Pedersen streikevakt. De synes det er leit at pasientene blir rammet, men mener likevel at en streik var nødvendig.

-  Vi hadde håpet å unngå streik, men det er viktig å få til likelønn, sier Holt til Dagbladet. Operasjonssykepleieren begynte som sykepleier i 1968 og har bare seks dager igjen før hun går av med pensjon.

- Jeg synes det er trist å avslutte karrieren med en streik, men jeg er med i solidaritet for de andre. Likelønn er noe vi har jobbet for i alle år. Det er på tide at man får gjort noe med det, mener hun.

 INNSTILLER OPERASJONER:   22 operasjoner er innstilt ved Ahus i dag.  Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
INNSTILLER OPERASJONER: 22 operasjoner er innstilt ved Ahus i dag. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Kvinner tjener mindre enn menn med lik utdannelse. Slik er det fortsatt, det er ganske gammeldags, supplerer Kirsti Reiten Myre.

Helsetilsynet følger situasjonen ved sykehusene tett. Hvis det er noe som tyder på at det er fare for liv og helse vil myndighetene varsles slik at streiken avblåses. Konflikten vil i så fall bli løst med tvungen lønnsnemd.

Følger situasjonen
Helsetilsynet følger nøye med på situasjonen og er klare til å varsle om det blir fare for liv eller helse.

- Det er helt og holdent partenes ansvar at dette ikke går ut over liv og helse. Vår oppgave er å følge med å gi en faglig vurdering på om det er fare for liv og helse.Foreløpig har vi ikke fått meldinger som tyder på dette i noen deler av landet, sa direktør i Helsetilsynet Lars E. Hanssen til Dagbladet i formiddag.

- Blir det ikke fort fare for liv og helse når det er helsepersonell som streiker?

- Det er veldig krevende. Og det foreholder vi partene hele tiden. Men foreløpig har vi altså ikke fått noen meldinger om dette, sier han.